Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENA IZVJEŠĆA

Britanci uhitili pet pripadnika SAS-a, osumnjičeni su za ratne zločine u Siriji

London: Gra?ani prosvjedovali protiv zra?nih napada na Siriju
Foto: Han Yan
06.03.2024.
u 14:10

Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je: “Držimo naše osoblje prema najvišim standardima i sve optužbe o nedjelu shvaćamo ozbiljno. Gdje je to prikladno, sve optužbe za kaznena djela upućuju se službenoj policiji na istragu.”

Pet pripadnika specijalne jedinice britanske vojske SAS-a uhitila je britanska vojna policija pod sumnjom da su navodno počinili ratne zločine tijekom operacija u Siriji, piše britanski Guardian. Ministarstvo obrane priopćilo je da neće izravno komentirati istragu, no obrambeni izvori naznačili su da su izvješća o uhićenjima, koja već neko vrijeme kruže vojnim krugovima, točna.

Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je: “Držimo naše osoblje prema najvišim standardima i sve optužbe o nedjelu shvaćamo ozbiljno. Gdje je to prikladno, sve optužbe za kaznena djela upućuju se službenoj policiji na istragu.”

Slučaj protiv petorice vrti se oko navodnog ubojstva osumnjičenog džihadista u Siriji koji je ubijen u vojnim operacijama prije dvije godine. Službena policija poslala je spise predmeta koji preporučuju kazneni progon za optužbe za ubojstvo vojnom tužiteljstvu. Navodno su petorica vojnika upotrijebila prekomjernu silu u incidentu, iako vojnici koji su bili uključeni to poriču, tvrdeći da su vjerovali da je ubijeni predstavljao legitimnu prijetnju, opravdavajući tako njegovo ubojstvo.

SAS je aktivno raspoređen u Siriji u posljednjem desetljeću, tajno angažiran u borbi protiv Islamske države i podržavajući Sirijske demokratske snage, kurdske saveznike zapada koji se nalaze na sjeveroistoku zemlje. Vojnik SAS-a, Matt Tonroe, ubijen je prijateljskom vatrom 2018. zajedno s američkim komandosom Jonathanom Dunbarom tijekom zajedničke operacije protiv IS-a u Manbiju, u sjevernoj Siriji.

VEZANI ČLANCI

Uhićenja za sada ne znače da će netko od uhićenih biti i procesuiran, a osude britanskih vojnika za ratne zločine iznimno su rijetke. No, do ovih uhićenja je došlo u trenutku kada su aktivnosti SAS-a u Afganistanu predmet javne istrage koja ispituje tvrdnje da je ta jedinica po kratkom postupku ubila 80 Afganistanaca. Identitet optuženih vojnika nije javno poznat, a njihova će se anonimnost vjerojatno sačuvati ako dođe do bilo kakvog vojnog sudskog postupka. Niti jedan pripadnik SAS-a nije identificiran niti u javnoj istrazi u Afganistanu.

Sa sjedištem u Herefordu, SAS obično djeluje u apsolutnoj tajnosti i spreman je provoditi rizične misije iza linija i na lokacijama gdje Velika Britanija službeno ne priznaje vojnu nazočnost. Vladini ministri i dužnosnici odbijaju komentirati njezine aktivnosti, čak i neslužbeno, što je praksa uvedena od 1980-ih. Njihov najviši časnik, ravnatelj specijalnih snaga, odgovoran je samo ministru obrane i premijeru.

Amnesty International (AI) je rekao da bi se optužbe za ratne zločine trebale u potpunosti istražiti. "Načelno je važno da svi pripadnici oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva u potpunosti odgovaraju pred zakonom", rekao je Kristyan Benedict, predstavnik organizacije.

FOTOGALERIJA Rat u Ukrajini: Ukrajinci već dvije godine žive između sirena za uzbunu

London: Gra?ani prosvjedovali protiv zra?nih napada na Siriju
1/47
Ključne riječi

Komentara 2

SE
Serengeti
15:29 06.03.2024.

Čudi me da je izašao ovakav članak o zločinima britanskih specijalnih postrojbi. Sad očekujem jedno 10 članaka o Wagneru da se vrati "ravnoteža". Mada Wagner su plaćenici koji idu tamo gdje im se plati i nisu pod kontrolom države (nisu bili), a ovdje se radi o britanskom elitnom timu koji je pod upravljanjem britanske vlade.

SE
Serengeti
15:23 06.03.2024.

Čuj ti to.. podržavaju "Sirijske demokratske snage". Možda bi Putin trebao preimenovati svoju stranku u "Rusku demokratsku stranku" pa bi za zapadni svijet sve bilo OK...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije