Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRIJETNJA NACIONALNOJ SIGURNOSTI'

S 15 godina pobjegla u Siriju i pridružila se ISIS-u. Velika Britanija joj odbija vratiti državljanstvo

Dubrovnik: Svečano obilježen "povratak" Trgovačkog suda u Grad
Grgo Jelavic/PIXSELL
23.02.2024.
u 17:36

Zbog razloga nacionalne sigurnosti, izdaje i drugih oblika nelojalnosti, državljanstvo se može oduzeti u 14 zemalja EU-a, uključujući Francusku, Grčku i Rumunjsku. Nizozemska može oduzeti državljanstvo bez ikakve obavijesti

Shamima Begum, rođena u Velikoj Britaniji u obitelji imigranata iz Bangladeša koja je s 15 godina otišla u Siriju kako bi se pridružila Islamskoj državi, nije u petak na Žalbenom sudu uspjela oboriti presudu nižeg suda kojom joj je oduzeto britansko državljanstvo te se ne može vratiti u Britaniju.

Sada 24-godišnjakinja, Begum je otišla u Siriju kako bi se pridružila terorističkoj skupini IS-a. Udala se za borca IS-a i rodila troje djece od kojih niti jedno nije preživjelo. Državljanstvo joj je oduzeto u veljači 2019. na temelju procjene da predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost, nakon što je otkriveno da se nalazi u sirijskom izbjegličkom logoru.

Prošle godine je Begum izgubila bitku protiv Posebnog imigracijskog povjerenstva za žalbe (SIAC) koji je ocijenio da je oduzimanje državljanstva bilo u skladu sa zakonom. Njezini odvjetnici nisu uspjeli poništiti tu odluku na Žalbenom sudu. Ministarstvo unutarnjih poslova smatralo je da vraćanje državljanstva Begum nije u interesu sigurnosti zemlje. Sva tri suca Žalbenog suda su odbacila zahtjev Begum za vraćanje državljanstva.

"Moglo bi se argumentirati da je presuda u slučaju Begum vrlo oštra. Ali također bi se moglo argumentirati da je Begum sama kriva za svoje nedaće. No, nije na sudu da se složi ili ne složi s ijednim od dvaju stajališta. Sud je imao zadaću ocijeniti je li odluka o lišavanju državljanstva bila nezakonita. Kako nije, žalba Begumove je odbačena", objasnila je sutkinja barunica Sue Carr.

POVEZANI ČLANCI:

Begumina odvjetnica je tvrdila da država nije istražila je li njezina klijentica možda bila žrtva trgovine ljudima. Prema sutkinji Carr, "Begum je možda bila pod utjecajem i manipulacijom drugih, ali je ipak donijela sračunatu odluku da otputuje u Siriju i pridruži se Islamskoj državi".

Zbog razloga nacionalne sigurnosti, izdaje i drugih oblika nelojalnosti, državljanstvo se može oduzeti u 14 zemalja EU-a, uključujući Francusku, Grčku i Rumunjsku. Nizozemska može oduzeti državljanstvo bez ikakve obavijesti.

VIDEO Više od 100 dana rata: Gaza u ruševinama, skoro 24.000 Palestinaca ubijeno, dva milijuna protjerano iz domova

Komentara 2

Avatar Viktor999
Viktor999
17:53 23.02.2024.

Bravo za VB, kakvo vraćanje državljanstva za taj ološ, da je puste da se vrati natrag pa da rovari protiv države kao što to petokolonaši u RH slobodno rade pozivajući se na demokraciju; oduzimanje državljanstva treba pod hitn uvesti u Ustav RH

MA
Majk79
21:48 23.02.2024.

Bravo i roditelje i kompletnu Familiju sve one znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije