Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljetne promjene

Bozanić smjenjuje biskupa Šaška s mjesta rektora sveučilišta

\'28.05.2011., Zagreb - Zagrebacki nadbiskup Josip Bozanic u Katedrali predvodio je misno slavlje zahvale za beatifikaciju pape Ivana Pavla II. U povorci ispred crkve mladi su nosili sliku Majke Bozje
Borna Filić/Pixsell
13.07.2011.
u 08:30

Novi rektor trebao bi biti dr. Željko Tanjić, koji će biti smijenjen s mjesta ravnatelja izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost.

Premda još nisu službeno objavljeni dekreti o imenovanjima i promjenama službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, čini se da će ovo biti jedno od najvećih "miješanja karata" nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića dosad.

Prema informacijama kaptolskih kuloara, dvije su promjene najveće: odlazak pomoćnog biskupa mons. Ivana Šaška s mjesta rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta i odlazak dr. Željka Tanjića s mjesta ravnatelja izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost.

Doduše, govori se kako će dr. Tanjić biti promaknut za rektora Katoličkog sveučilišta. U Nadbiskupiji nisu bili zadovoljni njegovim radom u izdavačkoj kući Katoličke crkve u Hrvatskoj, koju je prije njega vodio poznati teolog dr. Adalbert Rebić.

Već dulje vrijeme tinja i nezadovoljstvo radom mons. Ivana Šaška na Katoličkom sveučilištu, čiji je početak kasnio i trenutačno se odvija samo nastava iz povijesti s 40-ak studenata.

Ime novoga ravnatelja Kršćanske sadašnjosti još se ni neslužbeno ne zna, premda je u igri bio mons. Robert Šreter, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola i jedan od ključnih organizatora dočeka pape Benedikta XVI. u Zagrebu, ali je u nekim svećeničkim krugovima bilo otpora Šreterovu imenovanju u KS.

Kardinal Bozanić odlučio je napraviti velike promjene i u vodstvima sjemeništa, pa se najavljuju dolasci novih rektora i vicerektora kako u malom tako i u velikom sjemeništu.

– To nije ništa novo u njegovu načinu rada, premda su ove godine očito napravljene neke značajnije promjene u odnosu na prijašnje godine - komentiraju na Kaptolu neslužbeno najavu velikih kadrovskih promjena.

Praksu "ljetnih promjena" svake tri do četiri godine uveo je kardinal Bozanić, želeći razbiti model koji je zaživio u socijalizmu, kada su župnici i kapelani na župama ostajali i po 20 ili 30 godina. Same promjene službi ne znače i nezadovoljstvo nadbiskupa nečijim radom, nego više odražavaju njegovu želju za promjenom i unošenjem veće dinamike u život klera.

Međutim, najava ovogodišnjih promjena očito je i znak dubinskog zahvata kardinala Bozanića, jer promjene zahvaćaju važne visokopozicionirane osobe iz crkvenog života, čijim radom, očito, nije bio posve zadovoljan i namijenio im je neku drugu ulogu u crkvenom životu.

Komentara 15

AA
aabbcc
11:04 13.07.2011.

. Sveučilišta za zatucavanje zatucanih kada bi uveli ponovo trzisnu naplatu : \"oprostajnica grijehova\" bar bi se mogli samofinansirati a gresnike dovesti u stecaj i likvidaciju..

LO
LOGIC
09:47 13.07.2011.

Uvaženi Darko, s obzirom da su ovo vaše riječi: \"Praksu \"ljetnih promjena\" svake tri do četiri godine uveo je kardinal Bozanić, želeći razbiti model koji je zaživio u socijalizmu, kada su župnici i kapelani na župama ostajali i po 200 ili 30 godina. Same promjene službi ne znače i nezadovoljstvo nadbiskupa nečijim radom, nego više odražavaju njegovu želju za promjenom i unošenjem veće dinamike u život klera.\" -zanima me kako je to spojivo s(isto vašim): \"..visokopozicionirane osobe iz crkvenog života, čijim radom, očito, nije bio posve zadovoljan..\" -Vi u svemu što Bozanić radi vidite prijevaru, obmanu, nekompetencije, itd...kao i obično... a objektivnosti nigdje.

OB
-obrisani-
11:44 13.07.2011.

Bozanić smjenjujeŠuška s mjesta glavnog trenera u NK Zagreb..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije