Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
civili bježe

Sirijski ministar obrane ubijen u bombaškom napadu

Air New Zealand - reklama (kraća)
Foto: Air New Zealand
1/2
Autori: mvi/VLM, tli/VLM
18.07.2012.
u 11:22

Bombaš samoubojica bio je tjelesni čuvar i štitio je najbliže suradnike predsjednika Bashara al-Assada

Sirijski ministar obrane Daoud Rajiha poginuo je u napadu bombaša samoubojice na sjedište državne sigurnosne agencije u Damasku. Poginuo je i šef sigurnosnih službi Hassan Turkomani te Assadov šogor i visoki vojni dužnosnik Assef Shawkat. U vrijeme napada trajao je sastanak ministra s njegovim suradnicima, a svi ozlijeđeni u napadu u kritičnom su stanju. Područje oko sjedišta sigurnosne agencije zatvoreno je.

Bombaš samoubojica, tvrde izvori iz sirijske obavještajne agencije, bio je tjelesni čuvar i štitio je najbliže suradnike predsjednika Bashara al-Assada. Odgovornost za napad priznalo je nekoliko pobunjeničkih skupina, između ostalih i Slobodna sirijska vojska FSA te islamistička skupina Lord of the Martyrs Brigade, no još nema službene potvrde da su njihove tvrdnje istinite.

Damašćani u sve većem broju pokušavaju pobjeći iz grada dok traje, kako su naglasili pobunjenici, završna bitka za grad.

Tijekom noći Damask je bio pod snažnom paljbom, broj vojnika kao i naoružanja u gradu povećao se, a nekoliko je ljudi, tvrde pobunjenici, poginulo u napadima.

Prema neslužbenim izvještajima, pod paljbom je teško stradala i vojarna koja se nalazi nasuprot predsjedničkoj palači, a sirijski državni mediji i dalje niječu pobunjeničku ofenzivu u glavnom gradu, prenosi BBC.

U međuvremenu UN-ovi čelnici pokušavaju uvjeriti Kinu i Rusiju da pristanu na strože sankcije prema Siriji prije današnjeg izglasavanja Vijeća sigurnosti. Kofi Annan u potrebitost strožih sankcija pokušava uvjeriti ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u Pekingu u isto pokušava uvjeriti kineskog predsjednika Hu Jintaoa.

Zapadne sile žele Siriji zaprijetiti sankcijama koje su samo korak od upotrebe vojne sile, a prema prijedlogu rezolucije sirijske vlasti imaju 10 dana da povuku topništvo iz gradova i vrate svoje snage u vojarne ili će Vijeću sigurnosti biti predložene daljnje mjere.

Komentara 67

ZL
zlako
11:39 18.07.2012.

Asad povlači vojsku s Golanske visoravni i idu u Damask.Izrael ima čistu situaciju da ušeta u Siriju.Vidiš ti to.Hoče li ili neče?

Avatar Alfons_x
Alfons_x
12:09 18.07.2012.

@zlako Ne bi li se to onda zvala otvorena agresija na suverenu zemlju? To daje za pravo i nekim drugim igračima da se uključe zar ne? Pa ako žele izazvati WW3 neka "ušetaju" bar ćemo i službeno dobiti potvrdu tkoko je najveći ratohuškač u svijetu

PA
patria
13:48 18.07.2012.

Izgleda da se Assadov režim neminovno približava svome definitivnom kraju. Raspad vlasti ulazi u jednu sasvim zrelu kritičnu fazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije