Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šansa za život

VIDEO Bilo je suza, ali Bim, Bum i Bam više nisu mogli živjeti u kavezu

Foto: Conny Peto Đeneš
1/13
12.11.2023.
u 11:50

Tri vjeverice pronađene su kad su imale samo mjesec dana, Porečanka Conny Peto Đeneš othranjivala ih je mlijekom za mačiće, a kad su prerasle kavez, zbrinute su u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Dva mjeseca Bim, Bum i Bam živjeli su u domu Conny Peto Đeneš i Dražena Požarića, supružnika iz Poreča koji se već godinama brinu o vjevericama. Imali su možda mjesec dana kad su pronađeni. Okice su im bile otvorene, uši nisu još do kraja otvorile, imale su krzno, a bile su toliko malene da su dvije stale u jedan dlan. Primijetili su ih štićenici Doma za starije, a onda se u priču o njihovu spašavanju uključilo puno dobrih ljudi, ističu tu supružnici korisnike i djelatnike Doma, a posebno Deana Maršića i ravnateljicu Zdravog grada Poreč Natašu Basanić Čuš, koja i sama spašava životinje.

– Ona nas je i nazvala, a dok smo uzimali Bima, pojavio se i Bum. Obojica su bila iznemogla i dehidrirana. Sva sreća da je bilo jako vruće pa nisu bili i pothlađeni – prisjeća se Conny Peto Đeneš. U spašavanje se uključio i porečki veterinar Branko Jurić iz Veterinarske bolnice Poreč, dao im je prve savjete i zamjensko mlijeko za mace kojim su hranili vjeverice.

– Prvo vrijeme Bim i Bum bili su kod Nataše, suprug i ja vraćali smo se na mjesto gdje su vjeverice pronađene. Nadali smo se da ćemo uspjeti dozvati njihovu mamu, no nije bilo sreće. Nakon dva dana pronašli smo i treću vjevericu, ženkicu Bam – govori nam gospođa Conny. Kad je stigao novi, veći kavez, u njemu su imale i kućicu, prostor za igranje i platnenu torbu koja im je bila najdraži prostor za spavanje. Uvukle bi se, legle jedna na drugu pa su izgledale kao malo klupko.

– Morala sam sve prilagoditi njima, hranila sam ih svakih nekoliko sati, a mlijeko uvijek svježe pripremala. Hranila sam ih malom špricom, bojali smo se da ne udahnu mlijeko. Nakon toga polako sam im dodavala usitnjene lješnjake, orahe i bademe bez kore te male komadiće jabuke i banane. Tada su počele glodati i koru grane pinije, koja je bila u kavezu. Jedan dan ponudila sam im zeleni češer, odmah su navalile na njega i to im je bio izbor broj jedan. Obožavale su i korijen celera i mrkve – opisuje ova Porečanka. Često bi se, kaže, posvadile zbog celera i češera, onako bratski radije su otimale iz usta, umjesto da odu do zdjelica u kojima je uvijek bilo hrane u izobilju. Bilo je tu pinjola, celera, mrkve, suncokretovih sjemenki, lješnjaka, badema, oguljenih oraha, cikle, jabuke, a uz nju i još neko drugo voće (banane, grožđe, jagode, borovnice, maline, kupine, lubenice).

POVEZANI ČLANCI:

– Lješnjak u ljusci glodale su satima i nisu ga uvijek uspjele pregristi, a orah u ljusci nisu uspijevale pregristi. Obično su se igrale njime i onda ga zakopale – govori nam Conny Peto Đeneš. Iako su se trudili vjeverice što manje vezati uz sebe, nisu one kućni ljubimci i trebalo je pokušati sve da ih se vrati u prirodu, supružnici su se ipak snažno vezali za njih. Nije ni moglo biti drukčije nakon svakodnevne brige, hranjenja i sudjelovanja u njihovu odrastanju.

– Puštali smo ih van, znale su nam doći na rame ili na glavu, voljele su mi grickati i polizati prst, dale su mi da ih počeškam i pomazim. No više nije bilo uvjeta da ostanu kod nas. Kavez su prerasle, grozno mi je bilo gledati ih u njemu jer sam im željela više prostora i da se socijaliziraju s drugim vjevericama. Željeli smo ih pustiti u Vjeveršumu, da se druže s drugim vjevericama, tamo je trenutačno puno beba koje bi im bile dobro društvo. Žao nam je da to nije uspjelo – kaže gospođa Conny i ističe da su zahvalni zagrebačkom Zoološkom vrtu koji je prije kratkog vremena preuzeo vjeverice.

VIDEO Simpatične vjeverice osvojlie su srca ljudi koji su ih spasili

– Jako nam je teško što su otišle, bilo je i još ima suza, ali znamo da će im pružiti bolji dom nego što mi možemo – ističe i dodaje da je najviše strahovala da ne pobjegnu, što bi za njih značilo sigurnu smrt jer grad s puno prometa, galebova i mačaka nije mjesto pogodno za vjeverice. A sada imaju šansu da se jednog dana možda vrate i u šumu.

VIDEO Vratolomije malih vjeverica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije