Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zemljišta

Beus: HDZ i HSS su banda koja špekulantski raspolaže imovinom

\'28.07.2009., Velika Gorica - Pucko otvoreno uciliste Velika Gorica, Zagrebacka 37, ugostilo je 2. sjednicu Gradskog vijeca Velike Gorice.  Goran Beus - Richembergh (HNS), predsjednik Gradskog vijeca
Marko Prpić/Arhiva VL
06.10.2011.
u 12:15

Goran Beus Richembergh napomenuo je da je 400 tisuća, odnosno 10 posto stanovnika Hrvatske u statusu ovlaštenika zemljišnih zajednica.

Klub saborskih zastupnika HNS-HSU danas se na konferenciji za novinare bavio temom kako je vladajuća većina spriječila donošenje zakonskoga rješenja kojim bi se nakon 64 godine omogućio povrat imovine zemljišnim zajednicama.

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh podsjetio je da su na današnjem području Hrvatske još prije 800 godina osnivane prve zemljišne i šumske zajednice, a kako ih je najviše osnovano u 19. stoljeću.

– Komunistička vlast 1947. godine oduzima veliki dio privatne imovine i sve stavlja u društveno vlasništvo, a 1990. godine osnivanjem Hrvatske to je sve postala državna imovina. Političke elite od tada obećavaju da će tu imovinu vratiti ovlaštenicima, odnosno nasljednicima tih zemljišnih zajednica, ali se do dana današnjeg ništa nije poduzelo iako mi stalno podsjećamo da to treba biti na dnevnom redu u Saboru – rekao je Beus dodavši kako je 400 tisuća, odnosno 10 posto stanovnika Hrvatske u statusu ovlaštenika zemljišnih zajednica.

– Vlada ima dubiozan argument da će država ostati bez velikog dijela svoga vlasništva, ali to je glupost jer imamo dokaz u Sloveniji koja je 1994. godine donijela zakon kojim se narodu vraća ta imovina i u kojoj je do danas vraćeno svega 25 posto fundusa tog vlasništva, jer neki i ne znaju da imaju pravo na to, a dobar dio ljudi ne želi tu zemlju natrag – objasnio je Beus pri tome okrivljujući HDZ i HSS da odbijaju raspravu o ovoj temi jer čuvaju interese svojih klijenata.

– To je banda koja špekulantski raspolaže tuđom imovinom jer je pritisnuta različitim lobijima i uopće im nije stalo do malog čovjeka – bio je oštar Beus.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja primijetio je da vladajuća većina konstantno odbija ovu raspravu jer je to očito suprotno političkoj volji.

– Vrlo su dobri u uništavanju svega onoga što valja, a, ako je dokazano da su zemljišne zajednice nekada dizale gospodarstvo, onda bi to trebalo revitalizirati – zaključio je Hrelja.

Komentara 39

DU
Deleted user
12:30 06.10.2011.

a šta očekivat od nekog kome naređuje ubojica

EL
elfenomeno77
12:32 06.10.2011.

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh?na sve mi vuče osim na hrvatskog zastupnika!?

LI
liburnik
12:23 06.10.2011.

Sada ce ga ADZ tuziti za \"govor mrznje\" i skinuti mu zastupnicki imunitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije