Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Huligani napadaju

Navijači PAOK-a u panici iskakali kroz prozore zapaljenog autobusa

Papadopoulos
AFP
14.12.2010.
u 13:32

Tridesetak zamaskiranih navijača Dinama napalo autobus koji je vozio navijače PAOK-a

Dvije skupine huligana u organiziranu napadu kamenjem i zapaljenim bakljama u 13.10 sati zasule su autobus s policijskom pratnjom koji je prevozio 40-ak gostiju iz Grčke na raskrižju zagrebačke Avenije Dubrovnik i Ulice SR Njemačke, a koji su došli zbog današnje utakmice Dinama i grčkoga nogometnoga kluba PAOK-a. Tijekom napada na autobus pun Grka doletjele su i "bengalke", policajci su razbijali prozore i izvlačili ranjene putnike, a neki od njih iskakali su i kroz razbijene prozore, rekli su očevici. Napadači su se zatim razbježali.

Troje ozlijeđenih Grka prevezeno je u Traumatološku kliniku, sedmero je odbilo liječničku pomoć, a tijekom jučerašnjeg dana trajala su privođenja, izvijestila je policija. Više od pet osoba uhićeno je jučer u popodnevnim satima te se ustanovljava njihova kaznena i prekršajna odgovornost.

Došli i zbog Dražena...

Četiri osobe uhićene su na licu mjesta, a još sedmero privedeno je u postaju u popodnevnim satima te se ustanovljava njihova kaznena i prekršajna odgovornost. Većina uhićenih od prije su poznati policiji otprije kao izgrednici na sportskim natjecanjima. Policija traga i za drugim sudionicima napada.

Grčki posjetitelji u 12.05 sletjeli su na zagrebački aerodrom. Autobus Čazmatransa najprije je na križanju Ulice SR Njemačke i Avenije Dubrovnik napala skupina mladića koji su došli iz obližnjeg parka. Za nekoliko trenutaka, u blizini tramvajske postaje, pristigla je i skupina od pedesetak, kako kažu očevici, huligana koji su kamenjem nasrnuli na autobus.

– Došli smo kao prijatelji! Mislim da ovo nije bitka, nego je igra! Došao sam tu i zbog Dražena Petrovića – odlučan je bio jedan od Grka. Jedna Grkinja okupljenim novinarima pokazivala je krvavi transparent, a navijači su pokazivali i zapaljene jakne.

– Kada dođete u našu zemlju, ponašamo se prema vama kao prema gospodi, a vi ste se prema nama ponijeli kao prema životinjama! – ogorčeno su govorili okupljenim novinarima.

Po Grke je došao drugi Čazmatransov autobus, a vatrogasci i policija čistili su nagorjeli autobus i skupljali krhotine stakla razasute uokolo pred šokiranim građanima.

– Nije riječ o navijačima PAOK-a jer, prema dogovoru naših dvaju klubova i Uefe, zabranjen je dolazak gostujućih navijača, pa tako ni naši nisu bili u Solunu. Napadnuti su prijatelji kluba, koji su smješteni u hotelu Dubrovnik i s aerodroma su se vozili prema hotelu – rekao je Tomislav Marčinko, Dinamov šef za odnose s javnošću. Marčinkovu izjavu potvrdila je i policija.

Pod pratnjom policije

Prema policijskom priopćenju autobus je prevozio ugledne goste gostujućega nogometnoga kluba, a kako je autobus bio u pratnji policije, u trenutku napada policijski su službenici priskočili upomoć ozlijeđenima.

Nekoliko počinitelja odmah je uhićeno, a u napadu je oštećen i osobni automobil koji se tada našao u koloni vozila. No dvije grčke navijačice, koje su u napadu lakše ozlijeđene, tvrde da im policajci u pratnji uopće nisu priskočili upomoć.

– Oni nisu radili ništa! Vozač autobusa ponašao se kao da se ništa ne događa. Kad su nas zasuli kamenjem i bakljama, a autobus se u trenutku ispunio dimom, molili smo vozača da nam otvori vrata. Nije htio. Molili smo i da projuri dalje, ali i to je odbio jer je na semaforu bilo crveno! – rekle su četrdesetogodišnje Stella i Anastasia te dodale da su s njima u autobusu sve bili stariji ljudi. Na kraju su, dodaju, iz busa izišle kroz razbijen prozor. Tada je Stella porezala ruku, a Anastasia i nos. Obje su odvezene na Traumatologiju u kojoj im je pružena pomoć.

>>Prvi posjet Hrvatskoj započeo u Traumi

Ovo im je, dodaju, prvi put u Hrvatskoj. Nisu ni sanjale da će ih odmah nakon slijetanja u vožnji gradom napasti huligani. Dok su to govorile, čak su se i smijale te dodale da u svakoj zemlji ima takvih nasilnika. Još ne znaju hoće li danas na utakmicu. Malo ih je strah.

Napomenimo da su se navijači PAOK-a pobratimili s Grobarima, navijačima Partizana, što se spominje kao mogući uzrok napada. Drugi su uzrok srbijanske zastave koje su navodno bile obješene u autobusu.

Ključne riječi

Komentara 509

BR
BratCroat
14:28 14.12.2010.

Balkanci napali balkance, ko je sad vekši balkanjezer? Ipak Rvatima dajem više bodova.

XD
xdm45
16:21 14.12.2010.

@kurcula Zato što je u toj miliciji večina bila srba i dolazili su iz mjesta gdje još lisica nosi poštu

BR
BratCroat
13:23 16.12.2010.

Na Balkanu nikaj novoga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije