Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas odluka

Bandić i Kojić godinama gomilali dug iako su ih revizori opominjali

milan bandić
Daniel Kasap/PIXSELL
15.10.2012.
u 08:41

Kojić: Ne pregovaramo s Ministarstvom financija i ne trebamo vratiti novac državi, nego država nama

Iznos od 337,6 milijuna kuna koje država potražuje od Zagreba, a koji bi početkom tjedna mogao blokirati metropolu, zagrebačka je gradska uprava kumulirala godinama. Te nevraćene stotine milijuna inspekcija Ministarstva financija utvrdila je, kako smo objavili još u lipnju, tijekom proračunskog nadzora. Zaključili su i to da je Grad Zagreb svake godine do ove djelomično uplaćivao povrat novca u državnu blagajnu.

Što su dosad čekali?

Znači da su gradonačelnik Milan Bandić i njegov pročelnik za financije Slavko Kojić znali za obvezu vraćanja novca u državni proračun te isto to i činili, ali u manjim iznosima od razrezanih pa su grad i doveli do tolikog dugovanja te pred blokadu koja će paralizirati Zagreb, ostaviti više od 20 tisuća zaposlenih na gradskom proračunu bez plaće, stopirati ionako desetkovane projekte i javne radove te dovesti u pitanje uopće funkcioniranje metropole. Za sve to Bandić i Kojić danas prozivaju državu i ministra financija, a dok mašu ostavkama, pravdu traže na sudu. Govore da je riječ o neustavnoj i nezakonitoj uredbi iako su po njoj postupali godinama, a primjerice konkretno 2009. godine vratili su državi 37,6 milijuna kuna. Iste godine, međutim, za povrat je Zagrebu odrezano 73,3 milijuna kuna i tako se dug gomilao do 2012. i 337,6 milijuna kuna. Kako doznajemo, 2008. je trebalo vratiti u proračun 137,7 milijuna, ali nije uplaćeno ništa, dok je lani Zagreb nabio još stotinu milijuna kuna duga, ali i uplatio 28 milijuna kuna uime decentraliziranih funkcija koje danas osporavaju. Ako je to stav zagrebačke vlasti i način njihove obrane, zašto zakonitost nisu dali provjeriti prije? Sporna uredba kojoj se zagrebačka vlast danas protivi nije uvedena tek ove godine, stoga se njezina zakonitost i ustavnost mogla potegnuti odavno, a ne tek nakon rješenja Ministarstva financija.

Dug u poslovnim knjigama

– Prije četiri godine počeli smo govoriti da je to protuzakonito. Vjerujem u pravnu državu, nemamo mi što vratiti njima, nego jedino oni nama – komentirao je jučer pročelnik Kojić demantiravši da Grad o ičemu pregovara s Ministarstvom financija, kako se govorilo ovih dana.

Neodgovorenim je ostalo zašto su sve ove godine ignorirali i izvješća Državne revizije kojima su upozoravani na dug, kao i to zašto su sami isti taj dug iskazali u poslovnim knjigama?

>>Bandić: Nikad se nisam osjećao jadnijim, ako treba, dat ću ostavku

Komentara 80

VE
vecehe
18:06 15.10.2012.

Nema se tu sta mrziti, treba rasporediti lovu koja se ima, a ne ponosati se kao pijani milijarder pogotovo kada u Zagrebu minimalno 110 000 ljudi prima plaću, a nezarađuju.

TA
tapia
18:13 15.10.2012.

Bandinjo godinama trošio lovu, a sad kad treba platit nema za perec i na kraju priče opet mi pošteni radnici plaćamo njegove propuste.

OB
-obrisani-
17:52 15.10.2012.

Moram li ja plaćati prirez Bandiću, obzirom da on taj novac po svojoj slobodnoj volji potom profučka i podijeli svojim jaranima. Vrijedi li analogija, ako Bandić ne mora uplaćivati novac državi, ne moram ni ja njemu?!!! Kad je anarhija, neka bude totalna. Ljudi, prestanite plaćati prirez i tim više, ustanite tužbom da vam vrati ono što ste do sada uplatili. Ne plaćanje prireza branit ću do Strasbourga?!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije