Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do izbora novog ministra

'Hrvoje Bujanović imenovan je na mjesto vršitelja dužnosti ministra gospodarstva'

Zagreb: Branko Bačić objavio da je Vice Oršulić novi predsjednik HEP-a
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
Autori: Hina, Večernji.hr
13.12.2023.
u 15:09

Andrej Plenković u utorak je razriješio ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, a Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izvijestio je nakon sjednice Vlade u srijedu da je za vršitelja dužnosti ministra gospodarstva imenovan sadašnji državni tajnik Hrvoje Bujanović, izrazivši uvjerenje da će uskoro biti izabran novi ministar.

- Odlučili smo da će taj privremeni posao v.d. ministra obavljati Bujanović. Uvjeren sam da će vrijeme u kojemu će on obavljati posao  v.d. ministra u tom Ministarstvu biti kratko i da će vrlo brzo po povratku iz Bruxellesa premijer dostaviti predsjedniku Hrvatskog sabora prijedlog kandidata za imenovanje novog ministra gospodarstva - rekao je Bačić na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje kako to da je baš taj nestranački tajnik ovlašten biti v.d. ministra.

I da se razgovaralo o mogućim kandidatima za novog ministra, istaknuo je Bačić, o tome ne bi mogao sada ništa reći. 

Na pitanje što se promijenilo s obzirom na to da je premijer jučer rekao da "nije žurba" i da se to može dogoditi i nakon sredine siječnja, Bačić je odgovorio da su jučer i jutros obavili razgovore na razini užeg vodstva stranke, gdje je ocijenjeno da će pristupiti izboru, odnosno imenovanju novog ministra prije nego što predsjednik Sabora sazove novu sjednicu 15. siječnja. 

VEZANI ČLANCI:

- Dakle, naš cilj je da se to dogodi prije, a ja sam uvjeren da će to biti tijekom ove godine - rekao je Bačić. 

Upitan hoće li to biti idući tjedan, odgovorio je da ne može točno determinirati datum izvanredne sjednice, ali u kontekstu božićnih i novogodišnjih blagdana, Bačić je rekao da je dinamika da se što prije završi s postupkom i da se provede rasprava na nadležnom saborskom radnom tijelu. Nakon toga bi zastupnici glasovali o izboru novog ministra gospodarstva. 

Između ostalog, Bačić je ocijenio da je na djelu medijsko-koruptivna operacija koja je imala za cilj isključivo nanijeti političku štetu Vladi, predsjedniku Vlade i HDZ-u.

- Time želim otkloniti ono što nam dio oporbe jutros u Saboru stavlja na teret kako je ova afera proizišla iz HDZ-a, kako se njome aludira na jednu raniju medijsku aferu koja se vezivala uz HDZ. Ovdje se jasno vidi da je bivši savjetnik Lovrinčević zajedno s Mostom, pa i u prvom redu s Nikolom Grmojom, pokušavao plasirati selektivne informacije - istaknuo je.

Upitan kakve su to selektivne informacije, odgovorio je da se nije u cijelosti prikazivalo stanje koje se događalo u vrijeme kada su kapaciteti HEP-a bili popunjeni i kada je HEP bio primoran na tržište pustiti određene količine plina. 

Naveo je kako su se, prema medijskim napisima, željeli riješiti neki odnosi i na određeni način oštricu oporbe usmjeriti prema premijeru. - I to potplaćivanjem određenih medija javnim novcem, što je posebno odiozno, neprihvatljivo, protuzakonito, kazneno, koruptivno - istaknuo je Bačić.

Ako je plasirana informacija prema predsjedniku Antikorupcijskog vijeća, onda je u tom tijelu Hrvatskog sabora trebalo tu informaciju očitovati i o tome izvijestiti ako postoji sumnja na koruptivna djela, ocijenio je.

Na komentar da su se u transkriptima vidjeli i ugovori te da se spominje i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja je pod ingerencijom Ministarstva graditeljstva, Bačić je rekao da mu je prva informacija da je ta Agencija imala bilo kakav ugovor. - To moramo provjeriti. Niti me iz Agencije o tome nitko nije upoznao - rekao je.

Upitan misli li stvarno da bivši ministar Davor Filipović ništa nije znao, s obzirom na to da se u transkriptima gdje se spominje podjela novca, spominje i da "Davor sve zna i potpisuje", Bačić je rekao kako se Filipović o tome očitovao.

VEZANI ČLANCI:

Filipović i Lovrinčević su, podsjetimo, otišli nakon što je tjednik Nacional otkrio aferu izvlačenja novaca u sklopu kampanje, odnosno kada je objavljeno da je Lovrinčević navodno tražio dio novca od Mreže TV namijenjenog za oglašavanje. 

Večernji list objavio je dio korespondencije koja ide od Lovrinčevića do Mostovaca. Povjerljive informacije iz Ministarstva dolazile su do Mosta, odnosno Nikole Grmoje. Lovrinčević je Mostovce koristio zbog svog privatnog sukoba s Pavlom Vujnovcem i Marijem Radićem iz Domovinskog pokreta oko suvlasništva u Pevexu, a dijelom i zbog sukoba Davora Filipovića s Franom Barbarićem oko HEP-a.

>> VIDEO Mario Radić: Državnim novcem plaćena je kampanja Mosta i HDZ-a. Od toga ne mogu pobjeći

Komentara 17

Avatar Retardo
Retardo
15:00 13.12.2023.

Još jedna hadezeovska poštenjačina.

CH
chemica
15:06 13.12.2023.

Hoće li biti samo nesposoban ili će i krasti, pitanje je sad. Daleko su izbori, Plenković već sad mora smisliti što će podvaliti narodu kao obrazloženje za smjenu. Jedva ga nađeš, a onda ga po 31. put moraš nekako maknuti uz grohotan smijeh svih mislećih stvorenja.

Avatar Asterix
Asterix
15:15 13.12.2023.

Novaca nekad dosta. Da nije tako onda top menageri na zapadu pored milijunskih plaća ne bi uzimali milijunske bonuse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije