Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"pametni" potez

Automat od 2,5 milijuna kuna vraća novac samo u kovanicama!

naplatne kućice
Pixsell
14.05.2012.
u 13:06

91 kunu u kovanicama vratit će vam aparat ako cestarinu od Svete Helene do Komina platite, primjerice, novčanicom od 100 kuna

Od sljedećeg mjeseca vozači koji izlaze s autoceste Zagreb – Goričan u Kominu moći će platiti cestarinu samo na uređaju za automatsku naplatu cestarine!

Brže usluge

Hrvatske autoceste nabavile su prototip tog uređaja još prošle godine, platile ga čak 2,5 milijuna kuna, no još uvijek ga nisu uspjele staviti u funkciju. Ipak očekuju da će se to dogoditi krajem svibnja, odnosno početkom lipnja. Iako se očekuje da će automat za naplatu cestarine olakšati i ubrzati plaćanje usluge korištenja autocesta, oni koji su upoznati s njegovim mogućnostima prilično su sumnjičavi. Tako navode da automat vraća samo kovanice pa ako, primjerice, cestarinu od Svete Helene do Komina, koja košta devet kuna, platite novčanicom od 100 kuna, automat će vam cjelokupan ostatak od 91 kune vratiti u kovanicama!

Automat je prilagođen i za invalide koji su oslobođeni plaćanja cestarine. Oni u donjem dijelu automata moraju prisloniti na čitač svoju invalidsku iskaznicu, a zatim se trebaju okrenuti prema kameri da ih snimi kako bi ih mogao vidjeti djelatnik HAC-a i uvjeriti se da je osoba s iskaznice i ona koja ga gleda u kameru ista!

No to nije sve. Vozači kamiona na automatu mogu platiti cestarinu samo karticom jer je u gornjem dijelu tog uređaja predviđeno samo bezgotovinsko plaćanje. Ako vozač kamiona želi platiti cestarinu gotovinom, a tako njih većina čini, kažu nam upućeni, moraju izaći iz kamiona kako bi ubacili novac na donjem dijelu automata, gdje je to jedino moguće.

No ni to nije sve. Korisnici karneta, kartice koju kupuju oni koji često koriste cestarinu i za to dobivaju poput od 25 posto, morat će se odreći te usluge jer automat nema mogućnost odčitanja karneta. Naši sugovornici kažu da jedan blagajnik može za minutu riješiti pet automobila, dok je za plaćanje na automatu u najboljem slučaju potrebna minuta po automobilu, i to ako se ljudi odmah snađu.

HAC je ugovor o nabavi automata za naplatu cestarine potpisao s francuskom tvrtkom GEA u ožujku prošle godine, a u ugovoru je navedeno da je rok opremanja jedne staze automatskom naplatom cestarine 180 dana. U HAC-u pak tvrde da je taj rok bio do 28. veljače ove godine što je, navode, i učinjeno te da je trenutačno u tijeku prilagodba automatskog plaćanja cestarine postojećim procedurama.

U HAC-u navode i da će, nakon što automat proradi, umjesto dosadašnja dva radnika u smjeni, u Kominu raditi jedan radnik te da će, umjesto dosadašnjih ukupno šest radnika, koliko zahtijevaju male postaje poput Komina zbog rada u tri smjene, biti potrebno samo tri radnika dnevno.

Za male naplatne postaje

No automat u Kominu neće biti jedini takav u HAC-u jer u toj tvrtki planiraju pokrenuti postupak nabave potpuno automatskog sustava naplate, kako kažu, i za neke druge naplatne postaje malog intenziteta prometa, kao i za novu naplatnu postaju Zagreb – istok te na naplatnoj postaji Bregana. Navodno je riječ o još 18 takvih automata.

Ključne riječi

Komentara 16

KK
KINGS KlNG®
14:07 14.05.2012.

wending mašine u pravilu koštaju manje od 10 000$ koje pranje love !

Avatar akromegalija
akromegalija
14:32 14.05.2012.

Pametnije bi bilo da su 17 godina plaćali 3 zaposlenika

DE
Delambre
13:39 14.05.2012.

\"Automat je prilagođen i za invalide koji su oslobođeni plaćanja cestarine. Oni u donjem dijelu automata moraju prisloniti na čitač svoju invalidsku iskaznicu, a zatim se trebaju okrenuti prema kameri da ih snimi kako bi ih mogao vidjeti djelatnik HAC-a i uvjeriti se da je osoba s iskaznice i ona koja ga gleda u kameru ista!\" Koja je točno svrha automata onda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije