Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima

Uskoro Laudato TV – Razgovor s direktoricom Ksenijom Abramović

Laudato TV
Foto: PR FOTO
1/4
24.11.2015.
u 10:17

Drugu godinu zaredom u Zagrebu se održava koncert popularne duhovne glazbe „Progledaj srcem“. Zbog zanimanja javnosti iz svih dijelova Lijepe naše koji žele sudjelovati u tom događaju, a nakon što je prošle godine u studenom održan u zagrebačkom Hypo centru, mala dvorana Doma sportova okupit će četiri tisuće posjetitelja. Tim povodom razgovaramo s Ksenijom Abramović, producenticom koncerta i direktoricom Laudato televizije (LTV).

Po čemu se koncert „Progledaj srcem“ razlikuje od drugih koncerata u Hrvatskoj?
To je koncert suvremene popularne duhovne glazbe. Ta glazba u Hrvatskoj dosad nije ostvarila tako masovni i produkcijski kvalitetan zajednički nastup pred svojim slušateljima. Jedanaest izvođača će u gotovo trosatnom trajanju izvesti pjesme hrvatske duhovne glazbene scene koja je doživjela veliku ekspanziju i razvoj, u svojoj kvaliteti i produkciji. Ti su samozatajni mladi ljudi, entuzijasti, solisti i zborovi, poznati u svojim župama i gradovima. No popularnost tih autorskih pjesama učinila ih je poznatima i izvan njihovih lokalnih sredina. Koncert okuplja izvođače za čije pjesme vlada veliko zanimanje među kršćanima, ali i svim ljudima dobre volje. I po velikom broju pregleda tih izvedbi na YouTube-u, vidi se koliko je to tražena i željena ponuda koja itekako ima svoju publiku. Prigodnu riječ će uputiti i omiljeni svećenik među mladima, don Damir Stojić. Susret je manifestacija hrvatske mladosti koja živi kršćanske, domoljubne, obiteljske vrijednosti, voli svoju zemlju, želi u njoj stvarati, raditi i ostvarivati svoje talente.

Koncert je u funkciji još jedne medijske poruke. Naime, najavljuje se i pokretanje Laudato televizije?
Koncert je i animacija u pripremi LTV-a, obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima, koja s emitiranjem započinje ovog Božića. Imamo dopuštenje Agencije za elektroničke medije za emitiranje satelitom, kabelom i internetom na rok od deset godina. Gledatelji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini moći će nas gledati putem kabelskih operatera.

Agenciji za elektroničke medije uputili smo i zahtjev za dobivanje koncesije za specijalizirani – kršćanski televizijski kanal u zemaljskoj mreži (za digitalnu regiju Zagreba i okolice) unutar Multiplexa D (DVB-T). U planu nam je i emitiranje za dijasporu putem novih tehnologija u suradnji s Odašiljačima i vezama s kojima smo u pregovorima oko uvjeta distribucije. Želimo proširiti emitiranje i preko satelita Eutelsat 16A, koji pokriva Europu. Puno je planova, no, idemo polako, korak po korak...

Koliko sati dnevno i kakav program ćete kreirati?
U prvoj fazi ćemo emitirati program pet sati dnevno: od 18 do 23 i reprizirati ga u dva navrata dan kasnije. U početku ćemo emitirati više vanjske produkcije, filmove, serije i dokumentarce vjerske tematike, no pripremamo i autorske emisije za sve generacije. Naš su fokus mladi, jer je važno da su oni kao budući nositelji odgovornosti u našem društvu ispravno (in)formirani. Surađujemo s uspješnim katoličkim TV kućama, EWTN, Centro Televisivo Vaticano, TV Noa, TV Aparecida. LTV će primarno emitirati emisije vjerskog sadržaja, jer njih u Hrvatskoj ima malo, prigodno ili u kratkom trajanju. Pokazat ćemo bogati život svih razina laikata u Hrvatskoj, svjedoka vjere koji su u službi života i dobra šire zajednice. Tu je i raznovrstan život naših župa, svećenika, redovništva, katoličkih obrazovnih ustanova, kateheta, Caritasa, zborova i svega čime strukture Crkve doprinose humanosti i općem dobru cijelog društva.

Zašto je Hrvatskoj potrebna televizija takvog sadržaja?
Hrvatska je zemlja velike katoličke tradicije u kojoj je Katolička Crkva tijekom teških stoljeća pomogla opstanak našeg naroda i bila kompas u lutanjima pod raznim diktaturama i prolaznim moćnicima svijeta. Ta bogata vjerska i kulturna baština koja je sastavnim dijelom vrhunskih dosega europske civilizacije zaslužuje i treba medij u kojem se redovito može predstaviti poslanje Crkve u 21. st. Suočeni smo s velikim etičkim, antropološkim i civilizacijskim izazovima. Za ispravan odnos prema mnogim turbulentnim zbivanjima u društvu, nauk Crkve, njeni pastiri i drugi članovi, imaju odgovor i odgovornost u edukaciji i informiranju ljudi na način da se poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo na temeljima istine, razuma i mudrosti. LTV će društvenu stvarnost tumačiti u svjetlu Božje riječi, promičući istinske duhovne vrijednosti koje su temelj i materijalnog oporavka naše zemlje. Hrvatska je zemlja mnogih svetaca i mučenika, najnovije do Domovinskog rata, koji su vjernost najvećim idealima za dobro drugoga i svih nas plaćali vlastitim životima. LTV želi biti prostor koji poštuje vjernost Bogu i Crkvi te slavi život na vrijednostima kršćanske autentičnosti, zajedništva, solidarnosti i dijaloga. Kao vjernicima, važna nam je molitva u kojoj propitujemo vlastite savjesti i postupke, otkrivamo greške i potrebne odgovornosti. Iz odnosa s Bogom, a to znači i znati, moći prihvatiti i vlastite žrtve, želimo crpiti nadahnuća i snagu za rad na dobro svih ljudi, jer djelovanje LTV-a želi biti u službi istinitoga, lijepoga i dobroga. Vjerujemo da od tih općeljudskih vrijednosti svi imaju koristi.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije