Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finalist Supertalenta

Novcem od pobjede uredio bih našu kuću

supertalent
Foto: Nova TV
1/2
31.05.2016.
u 13:00

Počeo ju je slagati prije godinu i pol i od tada ima bolju koncentraciju u školi, a najveći su navijači njegova školska ekipa iz Rijeke

Pun sam veselja i radosti! Nadao sam se finalu, ali nisam ga iskreno očekivao – dan poslije ulaska u finale “Supertalenta” sretno je procvrkutao 13-godišnji Riječanin Luka Pirić koji je publiku i žiri oduševio vještinom slaganja Rubikove kocke. Čak i zavezanih očiju! No on u tome ne vidi ništa neobično, kaže da nema fotografsko pamćenje, kako se mnogima čini, te smatra da ga za ovaj, nazovimo, sport ne treba imati.

Bit je u slaganju redova

– Mislim da to nije nužnost. Ali da slaganje kocke pomaže razvijanju pamćenja, to je istina. Primijetio sam da mi to pomaže u školi jer mi poboljšava koncentraciju pa se ne osvrćem na manje bitne stvari, a mozak mi stalno trenira. Uglavnom, savjet za svakog početnika slagača je da mora shvatiti da to u suštini nije toliko teško kao kad se prvi put proba, da samo treba biti ustrajan i ne odustajati i krenut će. Osim toga, poanta slaganja nije u tome da se slažu stranice kocke, već da se slažu redovi. Što se pak tiče slaganja na “slijepo”, trik je u memoriranju. Pozicije boja moraju se zapamtiti po nekoj shemi, recimo slovima od kojih si složiš priču koju slijediš. Primjerice, imamo metu A, B ili C i od toga slažemo riječi i kombiniramo ih u priču i po prvim slovima te svake riječi u priči slažemo kocku napamet – kaže stručno Luka dok se nama brzinom vrtnje njegove kocke od tih informacija vrti u glavi. Nema drugih hobija osim ovog, a svojevrsna opsesija počela je slučajno i ne tako davno.

– Prije godinu i pol ugostili su nas sestrini kumovi i oni su imali kocku koju nikako nisu mogli složiti. Zainteresirala me, darovali su mi je i za dva dana sam shvatio princip rješavanja i složio je – govori učenik sedmog razreda. Od tada svaki dan, kaže, trenira sat do dva dnevno, ide na natjecanja i ruši rekorde.

– Moj osobni rekord u slaganju klasične Rubikove kocke je 9 sekundi i 7 stotinki. Usporedbe radi, svjetski rekord je 4 sekunde i 90 stotinki. A i taj ću, nadam se, brzo oboriti! – smije se Luka. Njegovim uspjehom u Supertalentu oduševljena je i njegova ekipa iz škole. Kaže, u nedjelju su ga doslovno zasuli SMS porukama, a nas zanima kako na dečka koji savršeno slaže kocku gledaju djevojke.

– Pa nisu baš nešto oduševljene – iskren je Luka. Za finale još nije spremio točku.

Slaganje jednom rukom

– Ali smislit ću nešto spektakularno! Još nisam pred publikom slagao kocku jednom rukom, pa tko zna, možda to uvrstim u finale – otkriva pa na pitanje koga u žiriju smatra najopasnijim, kao iz topa ispaljuje:

– Mislava Čavajdu. Djeluje mi strogo iako, kad razgovaramo, sasvim je O.K. Možda je to zato što nikad ne znam što misli. A Martina Tomčić, iako stroga, jako je simpatična i ne doživljavam je opasnom.

Od aktualnih finalista Lukin favorit je Erik Balija. – Sjajno pjeva. Divim mu se. Možda je to zato što sam ja užasan pjevač – smije se i na pitanje na što bi potrošio 200 tisuća kuna pobijedi li u showu, odgovara:

– Nisam o tome razmišljao! Ali, ovako na brzinu, siguran sam da bih pola novca dao roditeljima za uređenje kuće. 

>>Finalisti Supertalenta zasjali na natjecanju u Poreču

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije