Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje kaže:

Nemo je za djecu štetniji od pucačine iz Paklenog šunda

Nemo
Foto: Promo
1/4
22.12.2014.
u 18:23

Glavni su likovi u crtićima ubijeni tri puta češće nego u filmovima

Biste li malom djetetu dopustili da gleda seksepilnu Umu Thurman i "pucačinu" u Tarantinovu "Paklenom šundu"? Vjerojatno vam takvo što ne bi palo na pamet.

Kad ti pojedu mamu

No, zato s lakoćom izvlačite DVD s "Potragom za Nemom" jer to je ipak crtani film namijenjen djetetu. Drugi put razmislite dvaput jer djeci crtani filmovi mogu emotivno više naškoditi od filmova kao što je gore spomenuti. Pokazalo je to istraživanje koje su proveli dr. Ian Colman i dr. James Kirkbrid te ga objavili u British Medical Journalu.

Animirani su filmovi, kažu, puni ubojstava i pokolja, a priče protkane smrću i razaranjima djecu mogu traumatizirati. Glavni likovi u crtićima, naime, umrijet će dva i pol puta češće nego oni u filmovima za stariju publiku te je gotovo tri puta veća vjerojatnost da će biti – ubijeni.

Foto: Promo

Također, utvrđeno je da je u crtićima pet puta veća vjerojatnost da će umrijeti roditelji glavnog lika što, prema istraživanju, malu djecu može posebno uzrujati. Npr. Nemova majka strada već u prvim minutama filma i to tako da je pojede barakuda. Tarzanove roditelje proždre leopard, a prizor smrti Bambijeve majke koju ubiju lovci izmamit će suze i odraslima.

Šalju se krive poruke

– Što bi vas više moglo traumatizirati od prizora u kojem pojedu nečije roditelje? – pitaju se autori istraživanja. Kako bi došli do ovih podataka, usporedili su 45 najprodavanijih crtanih filmova sa 90 najprodavanijih igranih filmova u razdoblju od 1937. do 2013. Utvrdili su i da producenti crtanih filmova koji su često nastali po predlošku okrutnih bajki (sjetite se samo kako Ivicu i Maricu roditelji ostave u šumi!), oduvijek igraju na kartu smrti. "Snjeguljica" iz 1937. pravi je primjer za to jer, primjerice, zlu kraljicu najprije udari grom, zatim padne s litice i polomi se na stijenama da bi je se na koncu dočepali lešinari.

– Smrti zlikovaca posebno su problematične jer se moramo zapitati koju djeci poruku šaljemo – ako si s nekim u sukobu, najbolje je da ga ubiješ – pitaju se autori studije.

Što možete učiniti? Sjednite s djecom i pratite što gledaju. Ako im nešto nije jasno, objasnite i pružite utjehu kad zatreba. Ili, jednostavno, odaberite film u kojem nema ubijanja, primjerice "Damu i skitnicu", "101 dalmatinera" ili "Knjigu o džungli".

>>Zašto je Quentin Tarantino najvažniji redatelj današnjice?

Komentara 9

MA
maxxxx
21:44 22.12.2014.

Ma izmišljaju se problemi gdje ih nema, mi smo odrasli na tomu i Jerryju, ptici trkačicu i zekoslavu i slicnim čijih je 90% čisto nasilje, pa nitko nije proživljavao traume zbog toga. Ova današnja djeca žive pod staklenim zvonom.

NO
No1
18:36 22.12.2014.

Da... u 101 dalmatineru nitko ne umre... samo se priča da će im oderati kožu. A, u Crvenkapici se sve rješava noževima. Ili Ivica i Marica... netko će te pojesti... a onda ga ubaciš u peć. Meni nije jasno kakoako to netko može smatrati pričama za prije spavanja. To su totalni horori.

DU
Deleted user
18:50 22.12.2014.

Uvijek me večernjak uspije iznenaditi ovakvim biserima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije