Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emisija o inauguraciji

HRT: Utvrđen je profesionalni propust zbog kojeg ćemo pokrenuti postupak

Elizabeta Gojan
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
23.02.2015.
u 17:02

"Analizom je utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen", stoji u priopćenju HRT-a

Ravnatelj programa HRT-a Saša Runjić priopćenjem je izvijestio o analizi Posebnog programskog kolegija HRT-a o emisiji "Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović" na koju je javna televizija dobila veliki broj pritužbi i negativnih komentara gledatelja.

"Analizom je utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen, uočena je dramaturška neujednačenost i povremeno iznošenje neprovjerenih, odnosno netočnih podataka", stoji u Runjićevu priopćenju. Dodaje se da je "utvrđen profesionalni propust" zbog kojeg će se pokrenuti interni postupak te se ispričavaju gledateljima koji su sadržaj te emisije "doživjeli neprikladnim".

Priopćenje Saše Runjića prenosimo u cijelosti:

"Temeljem značajno povećanog broja pritužbi i negativnih komentara naših gledatelja na emisiju „Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović“ posebno Povjerenstvo programskog kolegija HRT-a obavilo je temeljitu produkcijsku i programsku analizu sadržaja spomenute emisije.

Usprkos izvanrednim rezultatima gledanosti te besprijekornoj organizaciji i realizaciji projekta koji je zahtijevao angažman značajnih novinarskih, produkcijskih i tehnoloških kapaciteta, analizom je utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen, uočena je dramaturška neujednačenost i povremeno iznošenje neprovjerenih, odnosno netočnih podataka. Nadalje, kolegica Gojan u ulozi voditeljice prijenosa uživo iz studija, koristeći svoj osebujan autorsko-komentatorski izričaj često je odstupala od neutralnog, stilski neobilježenog načina moderiranja kakav je standardima struke predviđen i uobičajen za ovakve emisije, a osobito kad je riječ o posebnom događaju od javnog interesa kao što je svečanost inauguracije hrvatske predsjednice.

Imajući u vidu navedeno, utvrđen je profesionalni propust zbog kojeg ćemo pokrenuti postupak u skladu s internim procedurama predviđenim za takve slučajeve. Istovremeno, ispričavamo se onom dijelu naših gledatelja koji su zbog ovog propusta dio emisije „Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović“ doživjeli neprikladnim. S druge strane, odlučno odbacujemo krajnje tendenciozne objede na račun kolegice Gojan, uredništva i čelništva HRT-a, kako je u ovom slučaju bila riječ o politički pristranom i namjerno neobjektivnom izvješćivanju kako bi se naštetilo ugledu Predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović.

Programsko vodstvo HRT-a nastavit će razvijati objektivnost i vjerodostojnost novinarskog i uredničkog pristupa. U tim nastojanjima, kritičko sagledavanje vlastitog rada, odnosno njegova detaljna analiza i dalje će biti jedan od temeljnih alata za dostizanje visokog profesionalnog standarda kojem težimo", stoji u priopćenju ravnatelja programa HRT-a Saše Runjića.

>>Gojan traži izuzeće Barišića iz Vijeća jer je zauzeo stranu

>>Elizabeta Gojan: Tužit ću portale, Hloverku, Helenu Krmpotić, HRT i Ivana Jabuku

>>Emisija Elizabete Gojan najgledanija i najkritiziranija

Komentara 112

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:24 23.02.2015.

Da je ovo slučajno tko napravio na nekoj od njemačkih televizija, već bi nakon emisije pakirao osobne stvari iz ureda.

A9
AAA-999
17:23 23.02.2015.

Ljudi moji, je li to moguće! Partijska televizija priznaje pogrješku.

Avatar A-10
A-10
17:30 23.02.2015.

Lijepo ali nedovoljno, ima kod vas tamo malo više Gojanica koje se trebate riješiti a isprike su lijepe ali nekako imam osjećaj da će dotična biti kažnjena s recimo, nekakvim mjestom urednika i većom plaćom. Dragi moji JRTovci sve dok je u noćnim satima, od vas gledanija mrežaTV i Z1 i sve dok iz JRT ne postanete HRT nema vam spasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije