Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularna i u Hrvatskoj

Kros - disciplina koja zaslužuje poštovanje trkača

Adidas
Foto: adidas
1/3
13.08.2014.
u 15:15

Trčanje u prirodi i na neravnom terenu posljednjih mjeseci privlači sve veći broj trkača. Svjež zrak, ugodni uvjeti i atraktivne staze kroz parkove i šume samo su neki od razloga popularnosti jedne od najstarijih trkačkih disciplina - krosa.

Samo ime dolazi od engleske skraćenice cross country, a podrazumijeva trčanje na otvorenom - po šumama, livadama, brdima te na neravnom terenu, travnatim i zemljanim površinama i makadamima, bez obzira na vremenske uvjete. Trči se na srednje i duge pruge, uglavnom između 4 i 12 kilometara.

Zbog specifičnog terena na kojem se trči, trkači uz dobru kondiciju moraju imati i razvijen sustav ravnoteže i reakcije. Uz to, trčanje u prirodi povećava opću izdržljivost trkača te razvija motoričke funkcije i koordinaciju. Sam trkači korak malo se razlikuje od ostalih disciplina. Zbog prepreka, neravnina i ponekad klizavog terena potrebno je trčati manjim koracima s nešto širim položajem nogu.

Zanimljivo je da je prvo kros natjecanje održano početkom 19. stoljeća u Engleskoj kao utrka pod nazivom 'Zečevi i lovački psi'. Unutar skupine trkača odabran je 'zec' koji je komadićima papira označio stazu u šumi ispred skupine 'pasa' koji su ga slijedili. Cilj 'pasa' bio je uloviti 'zeca' prije nego što završi utrku. Pomalo neobično, no u ono vrijeme to je bila uobičajena priprema mladih britanskih lovaca na lisice.

Danas je suvremeni kros dio olimpijske atletske discipline petoboj, a redovito se održavaju Svjetska i Europska prvenstva u ovoj atraktivnoj disciplini. U Hrvatskoj popularizaciji te discipline uvelike doprinosi i adidas kvartovski kros koji okuplja trkače svih dobi i razina koji zajedničkim trčanjem oživljavaju parkove i ulice zagrebačkih kvartova.

Na jesen i vi imate priliku testirati svoju kondiciju i okušati se u kros disciplini kroz predivnu park-šumu Maksimir 7. rujna kada je na rasporedu pretposljednji ovosezonski adidas kvartovski kros. Do tada pratite naš specijal jer vas svaki tjedan očekuju zanimljivi tekstovi na vašu omiljenu temu - trčanje!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije