Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tele 2 Turistička patrola

Šaptač sokolovima otvara muzej i priča priče o – perima

sokol
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
28.07.2015.
u 22:20

Emilio Menđušić živi s deset sokolova - Bracom, Sekom, Fredom (po Astaireu), Ginger... i sa sovom Mordecom

Kavu, onu jutarnju, popio sam s Emiliom Menđušićem, hrvatskim dr. Dolittleom, šaptačem sokolovima i dobitnikom brojnih nagrada za rad u svom Sokolarskom centru u šibenskoj Dubravi. Znamo se već neko vrijeme, pisao sam o njemu, kako živi s deset sokolova - Bracom, Sekom, Fredom (po Astaireu), Ginger, sovom Mordecom... Ispod stola odmara se njegov pas Carlos, a on govori što ima novo:

– Krajem ljeta otvaram virtualni multimedijalni muzej ptica grabljivica, posjetitelji će moći vidjeti priču o perima, o njima se ne zna mnogo...

Bez pera se ne može

Muzej pera, pitam?

– Pera su itekako važna. Evo, sva literatura između 12. i 19. stoljeća pisana je čime? Perom. Shakespeare, Newton... Misli i ideje perima su se prenosile u riječi, a riječi u znanje, koje se uključivalo u kulturu. Pitanje je bi li naša civilizacija cvjetala tako brzo da nije bilo pera. Nekad si u trgovini kupovao pernicu jer su unutra bila pripremljena guščja pera, za pisanje... – objašnjava dr. Dolittle.

Je li čisto ili nije

Šibenčanin Stipe Klicović (25), dečko s Baldekina, govori mi kako grad živi.

– Na šibenskoj gradskoj plaži Banj još se uvijek ne možemo dogovoriti je li more čisto ili nije. Neki zagovaraju da je zbog tvornice TEF i dalje prljavo, a drugi da su kolektori koji su tamo već godinama sve počistili...

Provjerio, more mi se nije činilo ‘šporko’, odnosno prljavo.

– Na kupanje treba otići do tvrđave sv. Nikole – preporučuje mi.

Jedina je to fortifikacijska tvrđava na moru koja je očuvana na Mediteranu, Izgled je zastrašujući pa je i španjolska armada, kada je u povijesti ovuda prolazila, odustala od napada.

>> Vreva u kakvoj čak i jedan Eric Cantona prolazi neprimijećen

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije