Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO NAS ČEKA

SAP, Iskon, Google, HEP... o nama znaju više od nas samih

A self-driving car by Google seen at the Google I/O developer conference in Mountain View, California, USA, 18 May 2016. Photo: ANDREJ?SOKOLOW/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL
26.09.2016.
u 23:16

Baze podataka o našim pretragama na internetu idu u našu korist i omogućuju nam bolju kvalitetu života, čulo se na Weekend Media Festivalu

Tehnologija u posljednjem desetljeću mijenja svijet takvom brzinom da je teško procijeniti što će se događati i u razdoblju kratkom poput idućih pet godina. Glavna misao vodilja razvoja tehnologije je osloboditi što više slobodnog vremena za korisnika kako bi mu se omogućila veća kvaliteta života. Imat ćemo, kažu, sve više automobila bez vozača, nećemo više biti prisiljeni dolaziti na posao, već ćemo moći raditi od kuće, baze podataka imat će tako razvijenu analitiku da će nas proizvodi koje ćemo samo i poželjeti kupiti već čekati u trgovinama, a u medicini neće napredovati samo kirurgija i dijagnostika.

Google bira film za nas

– Živimo tehnologiju, ona je s nama i oko nas i ne trebamo je se bojati, već je iskoristiti za razvoj – mišljenje je Sonje Popović iz SAP Hrvatska koje je iznijela u sklopu panel-rasprave “Budućnost je sada” održane u sklopu Weekend Media Festivala u Rovinju. Iako zastrašujuće zvuči informacija da će se prema bazi podataka pretraga na mreži moći znati preferencije svakog potrošača, stručnjaci tvrde da sintetiziranje podataka o klijentu najviše koristi upravo njemu.

– Google zna bolje od vas koje su vaše stvarne želje i interesi, i to puno bolje od kolega i prijatelja. On će vam preporučiti bolji film nego itko drugi – čulo se na panelu koji je moderirala Tanja Ivančić Belošević.

– Završimo s idejom da privatnost postoji i idemo dalje! Imamo podatke o svojim klijentima i oni to znaju. Zato je presudno njihovo povjerenje u nas kao ponuđača usluge. Ako zakonski budemo ograničavali uporabu podataka o klijentima tako da svakog dana ili tjedna budemo prisiljeni slati milijune zahtjeva za pristanak, usporit ćemo razvoj i oštetiti korisnike koji žele ići naprijed – istaknuo je Krešimir Madunić iz Iskon Interneta. Stvara se dojam da u nas najviše podataka imaju kompanije poput SAP-a ili Iskona, no ne treba zaboraviti ni HEP. U Japanu veliki komunalci već danas udružuju snage s mobilnim bankarima i sličnim uslužnim djelatnostima kako bi stvorili dodatne prihode.

Potrošnja u realnom vremenu

HEP pak priprema projekt na temelju kojeg bi mjerenja potrošnje električne energije u budućnosti bila dostupna u realnom vremenu na temelju čega bi se preciznije računala stvarna potrošnja. Kupci bi plaćali onoliko struje koliko su potrošili u mjesecu, a HEP bi mogao bolje planirati tekuće prihode.

>> Policija upozorava: Prestanite objavljivati fotografije djece na Facebooku!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije