Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Abrus:

'Kandidate za posao pitamo 'Što si radio osim fakulteta?''

Luka Abrus
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
22.04.2015.
u 21:04

Abrus je objasnio kako se odvijaju razgovori za posao u njegovoj tvrtki – u prvom krugu ispituju znanje kandidata s prvog semestra fakulteta, a u drugom i trećem stvari koje se ne uče na fakultetu

Nezaposlenost mladih jedna je od tema koje su isplivale kao ključne tijekom prva dva dana Microsoftove konferencije WinDays15, koja se ovaj tjedan održava u Umagu. Luka Abrus, direktor agencije Pet minuta, na današnjem je predavanju ponudio nekoliko mogućih rješenja za taj problem. Posebno je istaknuo da bi mladi trebali početi raditi već tijekom školovanja, a predložio je i uvođenje poduzetništva u školski kurikulum te vrednovanje izvannastavnih aktivnosti.

Abrus je objasnio kako se odvijaju razgovori za posao u njegovoj tvrtki – u prvom krugu ispituju znanje kandidata s prvog semestra fakulteta, a u drugom i trećem stvari koje se ne uče na fakultetu. Jedno od glavnih pitanja je "Što si radio osim fakulteta".

– Najvažnije nam je da se netko bavio nečim osim fakulteta – rekao je Abrus.

Abrus je rekao da se, otkad je uveden bolonjski sustav, stvorilo mišljenje da studenti osim fakulteta nemaju vremena za druge aktivnosti, što, tvrdi, nije točno.

Tomislav Tipurić, direktor sadržaja konferencije WinDays15, gostujući na Abrusovu predavanju predstavio je rezultate svog istraživanja na pedeset poduzetnika mlađih od 40 godina. Jedan od najzanimljivijih podataka je da je 82 posto ispitanika radilo za vrijeme školovanja.

– Mene su roditelji učili: "Idi ti na fakultet, lako ćeš raditi poslije." Mislim da je to pogrešan savjet – rekao je Tipurić, zaključujući da diploma danas definitivno nije dovoljna za uspjeh.

>> Jokić: Dominantne hrvatske političke opcije nemaju obrazovnu politiku

>> Mornar: Bolonja je produljila studij, tu smo pogriješili i nastavljamo griješiti

Komentara 20

DA
damirtankovic
01:21 23.04.2015.

"Direktor sadržaja konferencije", hahahaha?! Ma dajete više prestanite izmišljavati funkcije! To me podsjeća na jedan razgovor s frendicom u kojem mi je ispričala kak se jedan dečko javil na oglas po kojem se tražio "zero manager" haha! Kad je dečkoo pital kaj im to znači, rekli su mu da traže običnog šljakera, ali ovak zvuči kakti svjetski, hahaha!

TO
tolitol
22:15 22.04.2015.

Dok se poslovno okružje radikalno ne popravi imat ćemo ovakva filozofiranja. Problem je da je nevjerojatnih 50 posto mladih nezaposleno. U općoj populaciji radi se o stopi nezaposlenosti od 20 posto, a vjerojatno još imamo barem pola milijuna ljudi koji bi počeli tražiti posao da misle da ga mogu dobiti. U takvoj katastrofi od ekonomskih uvjeta mogu se nezaposleni postaviti na trepavice. Poslodavac može birati između stotinjak kandidata za otvoreno radno mjesto i izvoljevati i filozofirati kao da se radi o poslu u Googleu. Užas.

DU
Deleted user
22:25 22.04.2015.

Nažalost, moram se složiti s ova dva prethodna komentara... a gdje da mladi nešto nauče? a kako pravilno odrediti znanje učenika kad po osnovnim ili srednjim školama vlada inflacija petica... roditelji sjekirama ganjaju profesore, klinci im buše gume... a na faksu ne možeš na ispit ako nemaš najnoviju profesorovu NEPOTPISANU skriptu od 200 kn... ma, svuda lopovluk... država profesorima smanji plaće, a oni onda oderu roditelje ili studente... moje dijete je jedva prepustilo skriptu s faksa svome bratu ( isti faks), jer je potpisana ( dakle- kupi tata dvije iste).... dok tata ne uzme kolac pa .... ;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije