Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pošumljavanje

Bivši zaposlenik NASA-e namjerava s pomoću dronova saditi milijardu drveća na godinu

pošumljavanje
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
08.04.2015.
u 11:28

Sustav za pošumljavanje BioCarbona prilično je sofisticiran

Startup BioCarbon Engineering namjerava iskoristiti dronove čineći dobro, odnosno upotrebljavajući tu tehnologiju kako bi sadili milijardu drveća na godinu, javlja The Independent.

Naime, trenutačno izgori oko 25 milijardi drveća na godinu, a samo 15 milijardi ih se zasadi. Dronovi bi trebali znatno ubrzati pošumljavanje jer je ručno sađenje drveća skupo i sporo.

Sustav za pošumljavanje BioCarbona prilično je sofisticiran. Dronovi prvo prelete iznad područja i izvijeste o njegovu potencijalu za pošumljavanje,a tada se spuste na dva tri metra od tla te ispale kapsule sa sjemenjem koje je prethodno proklijalo te koje je prekriveno hranjivim hidrogelom.

Direktor tvrtke je Lauren Fletcher, inače bivši zaposlenik NASA-e. On ne smatra da je ovakva metoda dobra poput ručnog sađenja, međutim ona je mnogo brža. Kada bi dva operatera upravljala s više dronova, misli da bi bilo moguće posaditi do 36.000 drveća dnevno za cijenu koja je oko 15 posto manja od tradicionalnih metoda.

Prototip sustava ostavio je odlične dojmove na natjecanju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te se kompanija nada da će sustav biti u potpuno radnom stanju do kraja ljeta.

>> Dizajnersko drveće za stilsko pošumljavanje doma

>> Ilegalno posjekao 60 stabala

Komentara 2

Avatar strmy1
strmy1
12:51 08.04.2015.

Konačno da doživimo i službu dronova u mirnodopske svrhe

NE
neboiznadzagreba
13:20 08.04.2015.

Šumski požari čine puno manju štetu nego nekontrolirana sječa šuma ,pa se pitam što nam BioCarbon Engineering nudi kao rješenje toga problema . Odstrel drvosječa ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije