Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNO

Apple pao 13 posto pa se vratio u plus, Cook mailom uvjeravao dioničare

Tim Cook
Foto: Tobias Hase/DPA/PIXSELL
25.08.2015.
u 09:36

Cook je, neuobičajeno, odlučio komentirati Appleovo poslovanje tijekom financijskog kvartala

Vrijednost Appleovih dionica u ponedjeljak je pala 13 posto da bi se na kraju ipak vratila u plus, objavio je Reuters. Dionice su nedugo nakon otvaranja burze prvo pale na 92 dolara, najniže ove godine, ali nakon nešto više od dva sata završile su na 2,25 posto, odnosno 108,12 dolara.

Do dramatične promjene vrijednosti došlo je nakon što je šef Applea Tim Cook dioničare pokušao uvjeriti u perspektivnost kineskog tržišta. Naime, kineski kupci ključni su za potražnju iPhonea, a Appleove ulagače, već zabrinute zbog sporog rasta kineskog gospodarstva, dodatno su zabrinuli pad na kineskoj burzi i nedavna devaluacija yuana. Cook je, neuobičajeno, zbog toga odlučio komentirati Appleovo poslovanje tijekom financijskog kvartala. Prije otvaranja Wall Streeta u e-mailu je napisao kako je prodaja iPhonea u Kini ubrzana tijekom posljednjih nekoliko tjedana te da je App Store, Appleova virtualna trgovina aplikacijama, u Kini tijekom posljednja dva tjedna poslovao najbolje tijekom ove godine.

- Očito ne mogu predvidjeti budućnost, ali naše dosadašnje poslovanje u ovom kvartalu vraća povjerenje. Usto i dalje mislim da Kina dugoročno predstavlja besprimjernu priliku - napisao je Cook.

Unatoč tome, neki su i dalje skeptični, a rašireno je uvjerenje da se kinesko tržište smartphonea bliži zasićenju, iako Appleov tržišni udio i dalje raste.

>> Apple na burzi u samo dva tjedna izgubio 123 mlrd. dolara vrijednosti

>> Apple povlači dio iPhonea 6 Plus zbog mutnih fotografija

Ključne riječi

Komentara 1

HE
Helena1
22:37 27.08.2015.

Tko je tu lud...Kupim dionice pa ih za tjedan dana prodam,pa kupim druge itd...Vrijednost tvrke se procjenjuje kroz virtualni novac poput sportske prognoze a ne kao povrat uloženog kapitala kroz dividendu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije