Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKRETNICA

Kraj jedne ere: Gigant interneta upravo je izgubio vodstvo prvi put u povijesti

Android
Foto: Christoph Dernbach/DPA/Pixsell
04.04.2017.
u 16:45

Googleov operativni sustav u ožujku se našao na vrhu s tržišnim udjelom od 37,93 posto, dok je Microsoftov sustav ostvario 37,91 posto

Android je prestigao Windows i postao najpopularniji operativni sustav prema ukupnoj upotrebi interneta na računalima, tabletima i mobitelima zajedno.

Kako navodi analitička tvrtka StatCounter, Googleov operativni sustav u ožujku se našao na vrhu s tržišnim udjelom od 37,93 posto, dok je Microsoftov sustav ostvario 37,91 posto.

Iako razlika nije velika, šef StatCountera Aodhan Cullen rekao je da ovaj događaj pretpostavlja prekretnicu u tehnološkoj povijesti i kraj jedne ere.

- Ovo označava kraj Microsoftovog vodstva diljem svijeta na tržištu operativnih sustava, koje je držao od osamdesetih. Ovo je također veliko ostvarenje za Android, koji je prije samo pet godina držao tek 2,4 posto udjela u globalnoj upotrebi interneta - rekao je Cullen.

Cullen je ocijenio da su glavni razlozi za uspjeh Androida rast upotrebe smartphonea za pristup internetu, pad prodaje tradicionalnih računala te utjecaj Azije na globalno tržište. Windows u Sjevernoj Americi i Europi i dalje drži vodstvo, dok je u Aziji Android znatno jači. Windows i dalje dominira tržištem operativnih sustava za računala, s 84 posto pristupa internetu u ožujku. 

>> Ova maska mogla bi prekinuti 'rat' između obožavatelja iPhonea i Androida

>> Samsung Galaxy S7 Edge proglašen najboljim smartphoneom 2016.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije