Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Donjecku

‘Putine, Rusi smo, ali ne želimo tvoju pomoć!’

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
05.03.2014.
u 19:44

Od danas blokada imovine u EU V. Janukoviča i još 17 bivših dužnosnika

Ukrajinska kriza se smiruje, počeli su razgovori između ruskih i novih ukrajinskih ministara, a Europska komisija odobrila je pomoć od 11 milijardi eura, što je malo više 15 milijardi dolara, koliko je bivšem predsjedniku Viktoru Janukoviču davala Rusija. Amerikanci su ponudili milijardu dolara pa su, ukupno uzevši, zapadnjaci ponudili nešto više od Vladimira Putina.

Zastave na državnim zgradama u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine iz kojeg potječe Janukovič i gdje su u većini Ukrajinci koji govore ruski, danas su se smjenjivale. Na ulicu je izašlo više od tisuću prosvjednika, nosili su ukrajinske zastave. Prvi put bilo ih je više od proruskih prosvjednika, koji su već prije zauzeli zgradu gradskih vlasti i na njoj istakli rusku zastavu.

Nitko nas ne napada

Bilo je i prosvjednika koji su nosili transparente “Ja sam Rus, ne treba mi zaštita”.

– Moji roditelji su iz Rusije. Rođena sam u Ukrajini, ali sam Ruskinja. Moja djeca i unuci rođeni su ovdje. Mi smo za Ukrajinu – kaže Natalija Sitnjik. Uglavnom, ovi stanovnici Donjecka, za koji se vjerovalo da je proruska utvrda, ne žele pomoć Rusije. Ne žele da ruski predsjednik Putin dovuče tenkove.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

– Nitko nas ne napada – kažu i tvrde da su proruske demonstrante koji su prije nekoliko dana vikali “Dođi, Putine” dovezli autobusima iz Rusije. S Krima stižu vijesti kako tatarske obitelji bježe s poluotoka na zapad Ukrajine te kako noću hodaju maskirani Rusi i postavljaju znakove na tatarskim kućama.

– Ovo sluti na etničko čišćenje – kažu svjedoci. Proširila se i vijest da su sami prosvjednici na Trgu neovisnosti u Kijevu naručili snajperiste! Javlja to Russia Today. Na internetu se pojavila snimka telefonskog razgovora Catherine Ashton, šefice europske diplomacije, i estonskog ministra vanjskih poslova Urmasa Paeta. Razgovarali su nakon Paetova posjeta Kijevu 25. veljače kad je sukob prosvjednika i snaga sigurnosti bio na vrhuncu.

Stiglo i pet četnika

Na Krim je stiglo i pet četnika, dobrovoljaca iz Srbije, za sebe kažu da su pripadnici četničke garde Vukovi i da su ih pozvali kozaci.

Europska komisija odobrila je paket financijske pomoći Ukrajini vrijedan 11 milijardi eura. Predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso izjavio je kako je novac osiguran u europskom proračunu i kroz financijske institucije u EU. Iznos od 11 milijardi eura zbroj je svih stavki i ne bi bio isplaćen odmah, nego tijekom nekoliko godina, no dio tog paketa išao bi odmah. Oko 1,6 milijardu eura EU želi dati u obliku kredita, oko 1,4 milijardu eura u obliku nepovratne pomoći, dodatnih 3 milijarde stiže kroz Europsku investicijsku banku i poseban fond koji bi tek trebali stvoriti novcem iz proračuna EU i proračuna zemalja članica…

– S EBRD-om, čiji smo većinski vlasnici, dogovorit ćemo oslobađanje dodatnih 5 milijardi eura – rekao je Barroso.

Radna tijela Vijeća EU složila su popis dužnosnika ukrajinskog režima koje će zahvatiti ranije odobrene ciljane sankcije EU. Na popisu su Viktor Janukovič i još 17 Ukrajinaca kojima se zamrzava imovina na teritoriju EU od četvrtka ujutro, ako se s tim složi 28 ministara.

Komentara 29

Avatar superhik74
superhik74
20:20 05.03.2014.

Glavna rijec u vezi ove krize je : Putin. Putin ovo, Putin ono, Putine, Putinov, Putinu... Putin u svim padezima. To najbolje pokazuje tko je stvarni cilj dogadjaja u Ukrajini: Putin.

EU
euzebije
22:41 05.03.2014.

Gadno se to zakuhalo, 5 cetnika zivotinjskog imena i izgleda, takodjer i takve kulture stiglo je na Krim. Amerikanci i ostale vodje sa zapada sa strepnjom cekaju naredne dane. Cetnicki vukovi zaviju i Krimom se siri strah i panika. Specijalne snage posebno cuvaju djecu, zene i nemocne osobe znajuci da su tu cetnici najjaci i da su im takve zrtve najsladje. Sto ce se sve dogoditi u narednim danima...to se svi pitamo? Covjecanstvo se jos jednom naslo oci u oci sa okrutnom zvijeri, sa cetnicima vukovima.

CH
choco
20:27 05.03.2014.

ovo ni drogiran nemoze da proguta,hrvati u srbiji nose srpske zastave i vriste da su hrvati ali da vole srbiju vise nego hrvatsku,i porucuju hrvatskom narodu:ruke dalje od srbije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije