Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILJEV MIGRANATA

Slovenski parlament odobrio korištenje vojnika na granici s Hrvatskom

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.02.2016.
u 07:09

Cerar: Takve ovlasti za vojsku u sadašnjoj migracijskoj krizi nisu izniman slučaj u Europskoj uniji

Slovenski parlament jučer kasno navečer odobrio je s potrebnom dvotrećinskom većinom odredbu zakona o obrani kojom se za zaštitu granice može aktivirati redovna vojska s dijelom policijskih ovlasti.

Za to je nakon višesatne rasprave glasovalo 69 zastupnika, a protiv je glasovalo samo 5 zastupnika oporbene Udružene ljevice (ZL).

Vojska će prema najavama vlade moći štititi granicu s Hrvatskom koja je i schengenska granica na mjestima gdje nije postavljena žičana ograda od mogućeg nekontroliranog priljeva migranata i njihova prelaska preko tzv. zelene granice te sudjelovati u mješovitim patrolama s pripadnicima granične policije. Takva su ovlaštenja vojsci dana na tri mjeseca, s mogućnošću daljnjega produženja ako migracijska kriza potraje.  

Premijer Miro Cerar kazao je u ponedjeljak da takve ovlasti za vojsku u sadašnjoj migracijskoj krizi nisu izniman slučaj u Europskoj uniji jer su na sličan način vojsku u pograničnim krajevima prema Sloveniji aktivirala Italija i Austrija.  

Oporbeni čelnik Janez Janša u raspravi o aktivaciji vojske s policijskim ovlastima, ocijenio je da Slovenija nema dovoljno vojske koja bi zaštitila zelenu granicu od ilegalnih prijelaza ako bi do toga došlo te predložio da se vojsci i policiji odobri povećani proračun kako bi mogli povećati svoje kapacitete i sposobnost djelovanja.  

Parlament je u okviru prihvaćenog zakona prihvatio i dopunu koju je tražila oporba desnog centra, a prema kojoj će nakon mjesec dana angažmana vojske u zaštiti granice morati dostaviti na uvid izvještaj parlamentu o tome kako se zakonska odredba primjenjuje u praksi.  

Pretpostavlja se da će na poslovima zaštite granice u tromjesečnom periodu biti angažirano do najviše 800 vojnika. Vojska će o korištenju policijskih ovlasti na terenu morati obavještavati vrh policije, a korištenje prisilnih sredstava vojnicima će biti dopušteno samo u nužnoj obrani, rekla je u raspravi ministrica obrane Andreja Katič.  

Parlament je na preporuku oporbenih stranaka usvojio i zaključak da je o pitanjima migrantske krize, djelovanja vojske i zaštite južne granice prema Hrvatskoj u slučaju mogućih iregularnih prelazaka migranata potrebno postići širi politički i društveni konsenzus.  

Premijer Miro Cerar u ponedjeljak je na konferenciji za novinare kazao da će Slovenija prema migrantima i dalje postupati humano, ali da ona mora zaštititi i svoje nacionalne interese te vanjsku granicu schengenskoj područja.

>> Većina Slovenaca za drastične mjere protiv izbjeglica

>> Ljubljana: Sastanak Orepić-Gjerkeš Žnidar posvećen migracijskoj krizi

Komentara 13

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
08:28 23.02.2016.

Pričajte vi tko što hoće, ali Slovenci su u pravu 100%, a to su i pokazali kroz desetljeća svog postojanja da znaju dobro odvagnuti situaciju. Eto sad si dobio svoje.

AA
AAlien
08:32 23.02.2016.

Znao sam da će reakcija tulavih Hrvata biti da napadnu ksenofobne Slovence. Umjesto da svi zajedno naučimo kako se štite nacionalni interesi od njih, mi se pravimo većim katolicima od Pape. Slovenci za razliku od Hrvata u svom nacionalnom biću nemaju barem 20% prodanih duša koji lamentiraju o slučajnoj državi, a u isto vrijeme već 25 godina sline za propalom. Slovenska ljevica ima veći nacionalni naboj od najdesnije stranke u hrvatskom saboru. Samo toliko.

OK
okus
08:42 23.02.2016.

Svaka pametna zemlja to radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije