Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski mediji

'Rušenje aviona imat će snažne posljedice, no neće dovesti do rata'

Hollande i Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
25.11.2015.
u 12:05

Svi svjetski mediji u prvi plan stavljaju oštru izjavu Vladimira Putina kako je tim činom Turska zabola Rusiji nož u leđa

Rušenje ruskog borbenog aviona koji su turske vojne snage oborile nakon što je navodno nekoliko puta ušao u turski zračni prostor, a njegova posada ignorirala višestruka upozorenja, glavna je vijest svih eminentnih svjetskih medija.

Svi oni u prvom planu imaju oštru izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako je tim činom Turska Rusiji zabola nož u leđa te se ponašala kao suradnik terorista.

Svjetski mediji zbog toga analiziraju hoće li takva retorika i taj događaj dovesti do ratnog sukoba između Rusije i Turske. The Guardian donosi analizu u kojoj kaže kako je oštra retorika Vladimira Putina jasan pokazatelj da će ovaj incident imati snažne posljedice za rusko-turske odnose, ali i da te posljedice ipak neće dovesti do rata.

Spasiti obraz

– Glavni je Putinov cilj spasiti obraz kod kuće – rekao je Sam Greene, ravnatelj ruskog instituta na Kings College u Londonu. Dodao je i da vjeruje da će žestoka retorika biti mnogo jača od političkih poteza. Analitičari također ističu i kako je Turska oprezna s odgovorima.

Ian Kearns, direktor organizacije za diplomaciju i nuklearno razoružavanje, kaže kako će ovo biti veliki diplomatski problem, ali i kako ne misli da će dovesti do vojne intervencije.

Objašnjava da je razlog tome i činjenica da Turska i Rusija imaju jake veze, jako su povezane u izvozu, ali i turistički. Inače, zanimljivo je i da se BBC bavio i strukturom turističkih gostiju u Turskoj. I tako navode da su Rusi s oko 3,5 milijuna turista poslije Nijemaca najbrojniji turisti u Turskoj.

Srpski Blic piše kako je rušenje ruskog aviona prvi ozbiljan gubitak koji je pretrpjela ruska vojska od početaka zrakoplovnih napada u Siriji.

Analitičar Ronald Olifant koji izvještava iz Moskve napominje za Blic da je u pitanju surovi trenutak za pilote, njihove obitelji i suborce na terenu. Iako je ruski predsjednik najavio oštar odgovor na rušenje ruskog bombardera, još se ne zna, kaže, na što bi se to moglo odnositi. Kako kaže Olifant, vojna odmazda skoro sigurno ne dolazi u obzir.

Otkazan posjet Turskoj

Svi svjetski mediji također prenose snimku ruskih pilota koji su se spasili katapultiranjem iz pogođenog aviona, a koje su naposljetku pobunjenici navodno ubili. Mediji prenose i da se sve to događa u trenutku kada se francuski predsjednik François Hollande sastaje s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući.

Britanski BBC javlja da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zbog rušenja aviona otkazao posjet Turskoj koji je bio najavljen za srijedu. Strane agencije javljaju da se prosvjedovalo u Istanbulu ispred ruskog konzulata, ali i u Moskvi ispred turske ambasade.

Prenose i izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera kako se nada da ovaj incident neće "uništiti svježe razgovore o okončanju sirijske krize".

Izrazio je i nadu da su i Ankara i Moskva svjesne svoje odgovornosti u tom smislu. 

>> 'Dužnost je Turske zaštititi svoje granice, u tome nećemo oklijevati ni trenutka' 

>> Putin: Turska nam je zabila nož u leđa, ponaša se kao suradnik terorista

Komentara 7

ML
Mlakar
12:42 25.11.2015.

rusi i mula iranci kordciniraju naoruzanjem,brane diktatore, a i pomazu se obostrano u nuklearnom programu..rusija naoruzava iran i sa s 30o raketnim sustavom...turska ima vise prava da se mjesa u siriji nego rusi,rusi brane basara asada i mula irance,a turskaa brani turkmene i oporbu u siriji,,,ukraina tadjikistan,dagistan i uzbekista ne slazu se rusijom, a ni gruzija

ML
Mlakar
13:13 25.11.2015.

rusiji je cilj ..jedino geostratesko mjesto sirija, i jacanje irana.....to je opasno po cjeli svijet

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
12:35 25.11.2015.

Ovo je dvolicna politika Turske I Amerike u Borbi terorista koji su nastali PO Americkoj I Turskoj vanjskoj politici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije