navigacija Svijet 15
Amerika istražuje

'Putin financira neke stranke i podriva EU'

Ruske operacije širenja utjecaja na političke stranke vidljive su u Francuskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Austriji i Češkoj

'Putin financira neke stranke i podriva EU'

Foto: Reuters/Pixsell

 Američke obavještajne službe dobile su od Kongresa zadatak da pokrenu veliku istragu o tome financira li Rusija neke političke stranke u državama članicama EU i NATO-a s ciljem “podrivanja političke kohezije”, poticanja agitacije protiv NATO-ova obrambenog raketnog štita i sprečavanja pokušaja pronalaska alternative ruskim izvorima energije. Objavio je to britanski list The Sunday Telegraph pozivajući se na neimenovane izvore u SAD-u i Velikoj Britaniji, čiji je jedan dužnosnik rekao novinarima da se u Europi “zaista odvija novi Hladni rat”.

– Diljem EU vidimo alarmantne dokaze o tome da Rusija pokušava rasporiti tkivo europskog jedinstva na cijelom nizu vitalnih strateških pitanja – rekao je taj neimenovani britanski dužnosnik. Prema Telegraphu, ruske operacije širenja utjecaja na političke stranke i udruge vidljive su u Francuskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Austriji i Češkoj. Otprije je poznato da je francuska stranka Nacionalna fronta, pod vodstvom Marine Le Pen, dobila zajam od ruske banke u visini 9 milijuna eura.

U Nizozemskoj se sumnja na skriveni ruski utjecaj u prikupljanju potpisa za referendum protiv sporazuma EU s Ukrajinom, koji je već stupio na snagu, ali koji bi Nizozemci na referendumu mogli srušiti. Američki Kongres zadužio je Jamesa Clappera, direktora američke obavještajne zajednice, da istraži prikriveno rusko financiranje europskih stranaka ne samo u posljednjih godinu-dvije, nego u posljednjih deset godina, tvrdi Telegraph.      

>> “Rusija ne želi biti supersila, to je nepotrebno”

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (2 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

109
Registracija
 • fuzzy

  19.01.2016 u 00:40h

  Pa što onda? Ako Zapad može financirati stranke i tzv. NVO, zašto to ne bi smjela i Rusija?
  25 83% 5
 • oooooooooo oooooooooo

  19.01.2016 u 02:33h

  ma sram ga bilo da mi je samo znati od koga je to naucio
  22 85% 4
 • lvan12

  19.01.2016 u 07:26h

  Je a kad nam ameri financiraju proljevicarske novinare a sve redom bivsi komunisti... razne strbceve, pusickeve i terselickine udruge koji imaju za cilj prikazati sve hrvate kao zlocince... razne kontre,libre i ostale pro-gay udruge mjenjajuci nasa i namecuci nam njihova gledista kao ispravna... razne udruge od davida, proragore i ostalih koji imaju za cilj odvojiti crkvu od naroda... Razne babe i ostale profeministicke udruge koje za cilj imaju odvojiti zenu od obitelji... Sve udrige sa istim ciljim, razbijanje nacionalnog identiteta i unistenje tradicionalne obitelji! Ok je kad nam nasi vrli saveznici financiraju takve udruge?????
  20 91% 2
 • superhik74

  19.01.2016 u 21:07h

  U prevodu na Hrvatski jezik: "Americki kongres je otkrio da se EU pudlica polako otrgla kontroli I pocela razmisljati svojim mozgom I gledati vlastite interese a ne slusati zapovjedi koje su Eu skoro unistile, pa sada treba "naci" dezurnog unaprijed odredjenog krivca."
  7 100% 0
 • aabbcc aabbcc

  19.01.2016 u 20:38h

  To je demokratski i sve Ok. samo da ne pocne opozicijama dijeliti snajpere i kalašnjikove pa eto ti opet novog Majdana...
  4 100% 0
 • superhik74

  19.01.2016 u 19:13h

  Rusija (prevedeno na jezik ispranog mozga: Putin) po ovome mozda pruza financijsku podrsku regularnim politickim strankama u nekim EU drzavama za razliku od SAD, Saudijske Arabije, Turske , Katara i Izraela koji financiraju i naoruzavaju teroristicku organizaciju ISIL i Al Qaid-u ( a prodavaju maglu o tome kako se bore protiv njih). To je "mala razlika".
  7 100% 0
Pregledaj sve komentare