Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit

Ovo su najgori scenariji nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije!

Brexit
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/9
Autori: Hina, Vecernji.hr
24.06.2016.
u 12:50

Britanija je prva zemlja koja napušta europsku obitelj i sada je nastala velika neizvjesnost oko toga kakve su posljedice njezina izlaska

Nakon što je Velika Britanija izglasala izlazak iz Europske unije, svi se pitaju koji se sve scenariji mogu očekivati.

Britanija je prva zemlja koja napušta europsku obitelj i sada je nastala velika neizvjesnost oko toga kakve su posljedice njezinog izlaska. Prema članku 50. Lisabonskog ugovora, koji regulira izlazak neke države iz Unije, spominje se rok od dvije godine o pregovorima o detaljima izlaska.

Koji su najgori mogući scenariji nakon Brexita?

1. Raspad Europske unije

Nakon rezultata britanskog referenduma moglo bi se dogoditi da se i neke druge zemlje ''ohrabre'' za izlazak iz Unije. Danas su se već oglasili vođe desnice u Nizozemskoj i Francuskoj te su pozvali da i oni održe referendum o izlasku iz EU u svojim zemljama. – Želimo biti sami zaduženi za svoju zemlju, za svoj novac, svoje granice i svoju imigracijsku politiku – rekao je nizozemski desničar Geert Wilders.

Stručnjaci su predviđali da bi u slučaju Brexita pozivi na referendum mogli postati sve češći i u Danskoj i Švedskoj.

2. Raspad Ujedinjenog Kraljevstva

Iako je na prvom referendumu u rujnu 2014. o neovisnosti Škotske izglasan ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, taj bi se referendum nakon izglasanog Brexita mogao ponoviti.

Da bi moglo doći do novog referenduma, dala je naznačiti i škotska premijerka Nicola Sturgeon (Škotska nacionalna stranka).

Osim Škotske, u pitanju je i odlazak Sjeverne Irske. U toj je zemlji vodeća unitaristička stranka koja želi ostati dio Velike Britanije zagovara Brexit, dok glavna nacionalistička stranka Sinn Fein želi ostanak u Europskoj uniji.

Stoga su iz Sinn Feina najavili da će u slučaju da Velika Britanija izglasuje izlazak iz EU-a i provesti referendum za irsko ujedinjenje.

3. Krah financijskih tržišta

Odmah nakon rezultata referenduma reagirale su i burze. Na europskim su burzama cijene dionica potonule više od 8 posto, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u minusu 8,5 posto, na 1244 boda. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški indeks CAC bili su u 9.30 sati na gubitku između 6,6 i 9,5 posto. Ovakav pad cijena dionica nije zabilježen, kažu analitičari, od propasti američke investicijske banke Lehman Brothers u listopadu 2008. godine, što je prethodilo globalnoj financijskoj krizi.

Britanski referendum utjecao je i na zagrebačku burzu. Tijekom jutra indeksi Crobex Zagrebačke burze pali su više od 1 posto, uz znatno veći promet nego prethodnih dana, pa tako prate pad indeksa na svjetskim burzama nakon što su se Britanci na referendumu izjasnili za izlazak iz Europske unije.

Napuštanje Europske unije izazvat će razdoblje neizvjesnosti dok Britanija pregovara oko trgovine i brojnim ostalim pitanjima. Britanija bi mogla imati smanjeni pristup europskom tržištu i bit će neizvjesnosti  oko britanskih trgovinskih odnosa, ne samo s EU, već i drugim zemljama.

– London je financijski glavni grad. Nije poznato koliko će biti sposoban provoditi sve svjetske financijske transakcije. Ovdje nije riječ samo o Europi ili samo o Britaniji, već o globalnom financijskom sustavu – rekao je Boris Schlossberg iz konzultantske tvrtke BK Asset Management, piše CNBC.

Britansko gospodarstvo krenulo je na put u nepoznato nakon referendumske odluke o izlasku iz Europske unije, a moguće negativne posljedice mogle bi se očitovati u prvom redu kroz slabiji rast i povećanje nezaposlenosti, upozoravaju stručnjaci.

4. Utjecaj na tržište valuta

Nakon izglasavanja izlaska Britanije iz Europske unije, funta je na međunarodnim deviznim tržištima potonula za više od 10 posto prema dolaru, na najniže razine od 1985. godine, dok su jen i franak snažno poskočili jer su su ulagači okrenuli tim sigurnim utočištima za kapital u turbulentnim vremenima. U kasnijem se trgovanju funta donekle stabilizirala, pa se njome trgovalo po 1,3666 dolara.

"Vratili smo se u 1985. godinu. U roku od šest sati tečaj funte potonuo je 10 posto. To je doista nevjerojatno, a izlazak Britanije iz EU dovest će do egzistencijalne krize za Europu", kazao je Nick Parsons, valutni strateg u NAB-u. U kasnijem se trgovanju funta donekle stabilizirala, pa se njome trgovalo po 1,3666 dolara.

Euro je u jednom trenutku poskočio više od osam posto, na 83,15 penija, a neki tržišni sudionici čak predviđaju da bi idućih mjeseci moglo doći do pariteta dviju valuta. U takvom je ozračju švicarski franak, tradicionalna valuta – utočište u koju ulagači sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, poskočio na najviše razine u gotovo godinu dana prema euru i na najviše prema jenu u protekle više od dvije godine.

>> Velika Britanija izlazi iz EU! Funta pala najviše u 30 godina, euro najviše od uvođenja. Cameron daje ostavku, Merkel i Holland sazivaju hitne sastanke

>> Evo što je Nigel Farage za Večernji bio najavio da će se dogoditi ako Britanci izglasaju izlazak iz EU

Komentara 41

FT
feel_the_coruption
13:12 24.06.2016.

Nama hrvatima baš se ništa neće dogoditi. I nemojte plašiti ljude i širiti paniku. Sa našim pohlepnim i katastrofalnim političarima, nama je brexit svakih nekoliko dana...

AN
anonimus00
12:57 24.06.2016.

sta ste se toliko raspisali kao da je kraj svijeta..

Avatar NikadRobom
NikadRobom
13:11 24.06.2016.

Dugo je i trajala.Masonska tvorevina,neka se raspadne i nestane za sva vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije