Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava

Okrugli stol u Mostaru: Kriminaliziranje Domovinskog rata ima za cilj stvaranje BiH bez Hrvata

most, mostar
Foto: Stojan Lasic/PIXSELL
23.01.2017.
u 20:56

Okrugli stol organizirao je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, Ured za pružanje pravne pomoći braniteljske populacije te Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH

Sudionici okrugloga stola u Mostaru istaknuli su u ponedjeljak da se zloporabom instituta zajedničkog zločinačkog pothvata i procesuiranjem hrvatskih branitelja u BiH nastoje ostvariti ratni ciljevi o Bosni i Hercegovini bez Hrvata.

Okrugli stol organizirao je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, Ured za pružanje pravne pomoći braniteljske populacije te Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, a nazočili su brojni dužnosnici kao i sudionici Domovinskog rata, zapovjednici brojnih postrojba od prostora Posavine do Hercegovine.

"Radi se o stigmatiziranju naroda i kolektivne odgovornosti kroz zajednički zločinački pothvat i zapovjednu odgovornost. Zločinački pothvat je političko pitanje koje zahtjeva široku akciju. Po predmetima koji se vode i najavljuju važno je pobijati neistine jer može imati teške posljedice ne samo po optužene u Den Haagu, nego i u BiH", rekla je voditeljica ureda za pravnu pomoć Hrvatima pri HNS-u BiH Nika Pinter.

Po njezinim riječima za pripadnike HVO-a, a naročito zapovjednike tužiteljstva primjenjuju ove kvalifikacije, dok se istodobno te za pripadnike bošnjačke Armije BiH one zanemaruju.
Ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž je rekao kako se radi o očitoj manipulaciji čiji je cilj Hrvate poraziti krivotvorenjem istine o zbivanjima za vrijeme rata. 

"Vidljivo je da postoji zloporaba oko selektivnog procesuiranja ratnih zločina i pristupa oko rata u BiH. Naime, primjetno da se ne procesuiraju ratni zločini nad hrvatskim civilima u BiH, te je primjetno da se nastoji zlorabiti procesi protiv Hrvata za buduća politička rješenja", smatra Raguž.

U bosanskohercegovačkom pravosuđu postupci za ratne zločine se vode po dva zakona, jednome iz vremena bivše Jugoslavije i drugom puno težem s dvostruko većim kaznama donesenom 2003. Hrvate se u pravilu procesuira po strožem, a Bošnjake po lakšem zakonu s predrasudama kako su jedni unaprijed determinirani kao zločinci a drugi kao osloboditelji.

Pri tome je predstavio podatke po kojima je do sada za zločine protiv čovječnosti optuženo 212 Srba, 24 Hrvata i samo trojica Bošnjaka. Do sada su za ove zločine Hrvati dobili 84 godine zatvora, a Bošnjaci nijednu, tvrdi Raguž. U izjavi za medije nekadašnji ratni ministar obrane HercegBosne Vlado Šoljić istaknuo je kako očekuje zauzimanje Republike Hrvatske u rasvjetljivanju istine o Domovinskom ratu u BiH.

"Prema stanju presude Hrvatska je do sada jedina zločinačka država na ovome području. Ona je po tim navodima napadala BiH i Srbiju iako činjenice govore drukčije. Srbija je napala Hrvatsku, a iz BiH je napadana Hrvatska. Kada bi to prihvatila kao gotovu činjenicu, Hrvatska bi imala goleme posljedice. Zbog toga ih to motivira i trebaju se uključiti u potporu", rekao je Šoljić.

Povjesničar Ivo Lučić, s Instituta za povijest u Zagrebu rekao je kako srpsko i bošnjačko vodstvo nisu promijenili svoje ratne ciljeve, a to su odcjepljenje i stvaranje unitarne države bez Hrvata.

"Hrvatski cilj je ravnopravnost i očuvanje kulturnog i političkog suvereniteta. Institucionalna zaštita je koliko mi se čini potrošena i promijenjena nametanjem izmjena. Ne čini mi se da nam ne preostaje ništa drugo do pokretanja radikalnije opcije", smatra Lučić. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić istaknuo je da je danas trenutak kada treba donositi hrabre odluke.

"Danas smo svjedoci prijetnjama ratom i mobilizacije, a to govore osobe koje zahvaljujući selektivnoj pravdi nisu procesuirane za ratne zločine. Imamo li se pravo zadovoljiti se samo izborom legitimnih predstavnika.  Mislim da nemamo. Samo administrativno i ustavno rješenje jamči nam opstanak, a to podrazumijeva federalnu jedinicu", istaknuo je  Ljubić.

Komentara 8

PI
pinkec
04:53 24.01.2017.

Tako je Božo Ljubiću!

MO
mobitel20
21:20 23.01.2017.

Potpuno je razvidno da Bosnjaci(tada su se jos sami nazivali Muslimani) 1991. nisu podrzavali neovisnost Hrvatske nego su bili uvjereni da ce nas JNA slomiti. Zato su i aktivno sudjelovali u toj JNA a politicki govorili da to nije njihovv rat ! Bez obzira na to sto su rusena i sela u BiH (Ravno) i sto je s teritorija BiH,u sklopu jedinstvenog velikosrpskog bojista,izvrsavana agresija na RH. Sada zajedno sa Srbima pricaju bajke o "pocetku rata" u BiH 1992, kao da se to bojiste moze odvojiti od cjelovite agrrsije JNA i velikosrba !? Time skrivaju svoju ulugu trojanskog konja, a onda jos besra.mno podvaljuju da su Hrvati dogovarali sa Srbima !? Sve to im sluzi iskljucivo za eutanaziju Hrvata i ovladavanje Federacijom kao velikobosnjackim teritorijem u kojem oni imaju svu vlast, pa ce oni, kao "dobri Bosnjani dati Hrvatima Adhnamu "...Oni ce kao, Hrvatima "dati" neka prava, kao da to nije i hrvatska zemlja ! Napadi na Srbe danas im sluze samo kao smokvin list i sredstvo ucjene prema inozemstvu da bi dobili ono sto traze u Federqciji jer i sami znaju da je RS zacementirana u Daytonu ! Zato svi u HR moraju biti upoznati sa svim cinjenicama i svi moraju raskrinkavati tu dvolicnu velikobosansko-bosnjacku perfidnu namjeru. Moramo stalno ponavljati ove cinjenice, kao i one o priznanju,referendumu kao uvjetu samostalnosti, primanju ogromnog broja izbjeglica, naoruzavanju i na kraju, 1995 i spasavanju i oslobadjanju zapadne BiH ! Nemamo ni najmanjeg razloga osjecati nekakve "krivice", nego suprotno, HVO,HV i vodstva Hrvata moraju se sablaznjavati nad besra.mnim izmisljotinama mnogih velikobosansko-bosnjackih nacionalista ukljucujuci i onog kavazovica koji je prije par dana tako pod.lo i besramno sirio nebuloze kao sa je velikosrpski mitoman.

MA
marsovac
22:04 23.01.2017.

dobro jurto to je od prvog dana realitet, nocna mora koja je istina, srbi dobili polovicu a muslimani hoce drugu polovicu,............kako,.,jednostavno.........rastijerati Hrvate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije