Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ničija zemlja

Na granici Njemačke i Austrije razdvajat će se migranti od izbjeglica

German Chancellor Angela Merkel gestures as she addresses the lower house of parliament Bundestag on Germany's 2016 budget in Berlin, Germany September 9, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch
Foto: Reuters/PIXSELL
02.11.2015.
u 21:30

Razdvajanje bi moglo usporiti protok migranata pa ih Hrvatska više ne bi mogla tako brzo kao dosad slati prema Njemačkoj

Njemačka vlada hitno će ovaj tjedan odlučiti o uspostavljanju tranzitnih zona na njemačko-austrijskoj granici, dogovorili su kancelarka i predsjednica stranke CDU Angela Merkel te bavarski premijer i predsjednik stranke CSU Horst Seehofer. Tranzitne zone, po uzoru na one u zračnim lukama, bit će “ničija zemlja” na granici, neće se smatrati njemačkim teritorijem, i u njima će se odvajati izbjeglice od migranata, tj. ljudi koji smiju ući u Njemačku i zatražiti azil od onih koji ne smiju ući u Njemačku već moraju biti vraćeni natrag odakle su došli.

Takvo razdvajanje na njemačko-austrijskoj granici moglo bi usporiti protok migranata na cijeloj ruti, što bi moglo značiti i da Hrvatska ne može više tako brzo kao dosad slati izbjeglice i migrante prema Njemačkoj. HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica smatra da tranzitne zone u Njemačkoj neće značiti povratak odbijenih migranata istom rutom, u suprotnom smjeru.

– Ako u tranzitnim zonama razdvajaju migrante koje treba vratiti, oni se neće vraćati u Hrvatsku, nego u zemlje iz kojih su došli – kaže Šuica.

Bavarski premijer i lider CSU-a Seehofer dao je ultimatum kancelarki Merkel i šefici CDU-a (dvije su stranke u uniji) da do protekle nedjelje promijeni svoju politiku otvorenih vrata za izbjeglice koji masovno stižu u Njemačku, a njihov razgovor tijekom vikenda završio je kompromisom u kojemu se uvođenje tranzitnih zona smatra ustupkom kancelarke prema Seehoferu.

Njemački socijaldemokrati iz stranke SPD, koji s CDU/CSU-om tvore veliku vladajuću koaliciju, i dalje su skeptični prema uvođenju tranzitnih zona iako je dogovoreno da će ta odluka doći pred njemačku vladu ovaj tjedan.

Vicekancelar i šef SPD-a Sigmar Gabriel smatra da će tranzitne zone previše podsjećati na zatvor, dok Martin Schulz, njemački socijalist na mjestu predsjednika Europskog parlamenta, upozorava da će tranzitne zone imati smisla samo ako se uz njih sagradi granična ograda, što nije politički prihvatljivo “na njemačkoj zemlji”.

>> Merkel i Seehofer žele tranzitne zone u Bavarskoj

Komentara 12

Avatar mason
mason
06:24 03.11.2015.

EU je smijesna tvorevina,znaci Njemci ce uzeti to malo pravih izbjeglica a ekonomske migrante i teroriste nece.Kaze treba ih vratiti natrag ali ne kaze ko i kako ce ih vratiti.

Avatar comparator
comparator
06:36 03.11.2015.

Ostvaruje se moja pretpostavka o razvoju događaja u ovoj krizi .Merkel samo želi s sebe skinuti krivnju za zatvaranje granica prema imigrantima i prebaciti ju na ljude koji navodno na nju vrše pritisak. Ista situacija je u Hrvatskoj gdje Milanović i svita čine iste poteze koji prema meni rade političari lažnog morala i koji jedno govore drugo rade ,a treće misle ,

Avatar deziderij
deziderij
06:32 03.11.2015.

Jedva čekam dan kada će im se ova politika početi obijati o glavu i istovremeno strepim od dana kada će ih nama "uvaliti" i u kolikom broju a ministar Ostoja Ranković će morati sve primiti po naređenjima iz trule EU, ako bude još na toj funkciji a nadam se i ufam da neće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije