Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Hladni rat još u glavama’

Lavrov je Putinov čovjek koji najbolje utjelovljuje rusko ‘njet’

Croatia's President Grabar-Kitarovic talks to Russia's Foreign Minister Lavrov during the 53rd Munich Security Conference in Munich Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic talks to Russia's Foreign Minister Sergey Lavrov during the 53rd Munich Securi
Foto: Reuters
14.04.2017.
u 09:50

Sergej Viktorovič Lavrov, rođen u Moskvi 1950., pravi je nasljednik nekadašnjeg moćnog sovjetskog ministra vanjskih poslova Andreja Gromika

Svjetska „unipolarna“ struktura nije mogla dugo opstati i lideri bi trebali stvoriti „pravedniji poredak“, drži ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je u srijedu održao predavanje iz povijesti svome američkom kolegi Rexu Tillersonu.

Otac Armenac

„Kategorički smo u nesuglasju s onima koji optužuju Rusiju da želi torpedirati tzv. liberalni svjetski poredak“, kaže Lavrov držeći kako je bilo predvidljivo da će propasti takav model ekonomsko-političke globalizacije ostvaren kao instrument za jamčenje rasta elitnih klubova pojedinih država i njihove dominacije nad drugima. Rusiji smeta što je ukinut Varšavski pakt, a nije i NATO. I kada neka država želi pod kišobran NATO-a, iz Moskve slijedi paljba.

Sergej Viktorovič Lavrov, rođen u Moskvi 1950., pravi je nasljednik nekadašnjeg moćnog sovjetskog ministra vanjskih poslova Andreja Gromika, koji je na tom položaju bio od 1957. do 1985. Obojicu karakterizira jasno „njet“ svemu sa Zapada. No, Lavrovu je uzor Aleksandar Mihajlovič Gorčakov, ministar vanjskih poslova Aleksandra II. od 1856. do 1882., koji je bio politički protagonist širenja Ruskog Carstva u središnju Aziju. Lavrov govori engleski, francuski i sinhaleški jezik koji je naučio u Šri Lanki gdje je bio sovjetski diplomat od 1972. do 1976. Otac mu je Armenac iz Tbilisija. Majka mu je radila u ministarstvu trgovine, a završio je fakultet međunarodnih odnosa. Oženjen je Marijom, s kojom ima kćer Ekaterinu koja je završila sveučilište Columbia u New Yorku.

U ministarstvu vanjskih poslova od 1981. do 1988. bio je savjetnik u sovjetskom stalnom predstavništvu pri UN-u, a od 1992. do 1994. zamjenik ruskog šefa diplomacije u vrijeme Borisa Jeljcina. Ruskim veleposlanikom pri UN-u postao je 1994., a 2004. ga je ruski predsjednik Putin postavio na položaj ministra vanjskih poslova.

Ruski tjednik “Expert” proglasio je 2006. Sergeja Lavrova osobom godine.

Brani Assadov režim

Sučeljavao se s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i svojim britanskim kolegom Davidom Milibandom vezano uz rusko-gruzijski sukob. Lavrov od 2013. brani Assadov režim i sa svojim američkim kolegom Johnom Kerryjem potpisao je u Ženevi sporazum o međunarodnoj kontroli kemijskog oružja u Siriji. Ruska intervencija u Siriji 2015. smatrana je velikim međunarodnim uspjehom Rusije i Lavrova.

Premda je Lavrov u načelu za nemiješanje u politiku drugih država i protiv mijenjanja granica, ipak tako nije postupio 2014. kada je Rusija anektirala Krim.

„Kažu da svi ratovi započinju u glavama i ondje i završavaju, ali tako nije i s hladnim ratom koji je još u glavama nekih“, ključno je promišljanje Lavrova. No i neke ruske glave svijet i dalje vide hladnoratovsko podijeljen, jer kako drukčije shvatiti želju Moskve da utječe na zbivanja na Balkanu, da kritizira ulazak Crne Gore u NATO, da želi utjecati na hrvatsku politiku preko svojih banaka i tvrtki...

>> Najmoćniji dogovorili Siriju bez Al-Assada

Ključne riječi

Komentara 17

MI
m.ivanisevic32
10:01 14.04.2017.

Koliko si ti gluposti napisao Silvije to nisu istine.

Avatar Tito_pere_pod_ustašama
Tito_pere_pod_ustašama
10:03 14.04.2017.

Veliki gospodin,..Lavrov, ne Silvije.

Avatar nekakav
nekakav
10:23 14.04.2017.

ovaj silvije sve više luta, udaljuje od stvarnosti. lavrov je legenda međunarodne politike. uglađen prije svega. za razliku od ekstremista sa zapada, koji bezobrazno napadaju i optužuju bez valjanih dokaza. autor se totalno pogubio zadnjim rečenicama. hladni rat nikad nije nije izašao iz glava zapadnih političara, američkih posebno. jer da jest, ne bi ruse prevarili i u nato uključili gotove sve zemlje iz bivšeg istočnog lagera. amerikanci su izigrali dogovor, ne rusi, to je prvo što u ovoj priči treba znati. nakon toga je sve jasnije, svačiji potez, posebno za vrijeme onog bolesnika jeljcina. ali se rusija vratila na scenu, dovoljno jaka da uništu svaku unilateralnu akciju tog zapada, ogrezlog u kriminal i korupciju. jeste li se ikad pitalo zašto u izvješćima o korupciji nikad nisu obrađene zemlje iz kojih stiže mito? zar zbilja trebamo mi objavljivati da su amerikanci platili tolko i tolko nekom hrvatskom političaru da bi on napravio to i to..? i da tog amera treba kazniti? ruski njet je povijest. danas se sve dogovara, kupuje. ameri od rusa raketne motore, rusi od amera elektroniku koju nemaju, a amerikanci elektroniku od kineza..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije