Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krah kalifata

ISIL na koljenima, Al-Assad večerao na prvoj crti fronte

Syria's president Bashar al-Assad (C) joins Syrian army soldiers for Iftar in the farms of Marj al-Sultan village, eastern Ghouta in Damascus, Syria, in this handout picture provided by SANA on June 26, 2016. SANA/Handout via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
28.06.2016.
u 08:24

Tijekom vikenda oslobođeni su Falluju i Manbij, irački premijer Haider al-Abadi najavio i oslobađanje Mosula, velikog uporišta ISIL-a

Falluja se vratila u domovinu. Naše snage kontroliraju grad i čvrsto su ovladale njegovim središtem”, kazao je u slobodnom gradu Falluji irački premijer Haider al-Abadi najavljujući kako je sljedeći na redu za oslobađanje od Islamske države irački grad Mosul, ističući kako su iračke snage, uz potporu saveznika, spremne za konačni obračun s teroristima.

Oslobađanje Falluje težak je udarac za terorističku organizaciju Islamsku državu, ne samo u vojnom već i u moralnom smislu, jer je taj grad bio simbol džihadističkih, ali i sunitskih skupina koje su pokrenule napade na američke snage za vrijeme okupacije Iraka. Naime, Falluja, koja se nalazi 50 kilometara zapadno od Bagdada, bio je prvi irački grad koji je pao u ruke radikalne sunitske skupine početkom 2014. godine i gotovo svi teroristički napadi izvedeni u glavnom gradu Bagdadu pripremljeni su u njoj.

Osim u Iraku, ISIL trpi velike gubitke i u Siriji. Kurdski borci Sirijskih demokratskih snaga, uz pomoć arapske oružane grupe, ušli su u ključni sjeverni grad Manbij, uporište ISIL-a, gdje se vode žestoke ulične borbe. S druge strane, uz potporu ruskih bombardera, sirijske režimske snage uz pomoć boraca Hezbollaha napreduju duboku u provincijama Raka i Der Al Zor te na području Alepa. U međuvremenu, nakon duljeg vremena, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad posjetio je pripadnike sirijske vojske na prvim crtama fronte u predgrađu Damaska kod istočne Gute, gdje je uz obilazak terena s vojnicima na tom dijelu fronta nakon zalaska sunca i završetka dana posta jeo s vojnicima (iftario).

>>‘Pustinjski jastrebovi’ nadiru prema utočištu ISIL-a Raki

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije