Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKI SUD

ICTY traži uhićenje Šešeljevih odvjetnika zbog potkupljivanja svjedoka

Vojislav Šešelj
Foto: Screenshot Youtube
01.12.2015.
u 22:29

Ti uhidbeni nalozi su tajno predani u siječnju ove godine, ali vlasti Beograda ih nisu primijenile, pa ih je ICTY odlučio objaviti

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je objavio uhidbene naloge za dvojicu odvjetnika Vojislava Šešelja i njemu bliske osobe, optuživši ih za potkupljivanje svjedoka.

Odvjetnici Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić "su optuženi za nepoštivanje suda pod sumnjom da su prijetili, zastrašivali i pokušali podmiti dvojicu svjedoka", navodi ICTY.

Ti uhidbeni nalozi su tajno predani u siječnju ove godine, ali vlasti Beograda ih nisu primijenile, pa ih je ICTY odlučio objaviti.

Prema ICTY Jojić i Ostojić su nedozvoljeno kontaktirali svjedoke u procesu Šešelju. Šešelj odgovara na optužbe za etničko čišćenje nad Hrvatima, Muslimanima i drugim nesrbima tijekom rata 1990-ih godina. Prvi svjedok je trebao, bez uvida u tekst, potpisati izjavu koju je sastavila Šešeljeva obrana.

Odvjetnica Radeta se približila drugom svjedoku i rekla mu da će mu Šešeljevi branitelji "pomoći" ukoliko promijeni iskaz i prijeđe na stranu obrane. On je zatim primao 500 eura mjesečno, koje je isplaćivala Srpska radikalna stranka. Kao i prethodni svjedok morao je memorirati iskaz koji bi dao ICTY-ju.

ICTY je danas zatražio da Srbija što prije prebaci troje osumnjičenih za podmićivanje u Den Haag.

Šešelju je prošle godine dozvoljeno da se u očekivanju presude vrati u Srbiju na liječenje raka.

Srbijanski ministar zadužen za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić je rekao da je potpuno neočekivana i iznenađujuća objava ICTY-ja.

"Očekivali smo da će izricanje presude Šešelju biti objavljeno ove godine i najlogičnije je bilo da se ovim ljudima za nepoštovanje Tribunala sudi kada bude izricana presuda Šešelju".

>> Vojislav Šešelj: Hrvati su se zaletjeli 'kao som na durdubak'

>> Šešelj: Hrvati žale što ja zaista nisam Hrvat, voljeli bi da sam njihov

Komentara 8

AF
afer
23:17 01.12.2015.

Kako to da ne traže Šešelja da mu konačno pročitaju presudu???

OP
opančar
23:57 01.12.2015.

koja sprdačina od haga, hi hi

Avatar Nediraj_u_pemzije
Nediraj_u_pemzije
18:37 02.12.2015.

Pa još uvek pišu presudu a i ponestalo im je papira....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije