Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeto u ukrajini

Putin na Krim poslao 'ruskog Klička' Valujeva

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/23
27.02.2014.
u 23:30

Viktor Janukovič u petak će se konačno obratiti javnosti.

Zbivanja u Kijevu očito su bila samo uvod, zagrijavanje za stvarni okršaj koji, sve je izvjesnije, stoji pred Ukrajinom. Dok su na Majdanu Ukrajinci predstavljali novu, prijelaznu vladu koju će voditi Arsenij Jacenjuk, bliski suradnik “plinske princeze” Julije Timošenko, proruski orijentirani prosvjednici zauzeli su zgradu regionalnog parlamenta Krima istaknuvši na njemu rusku zastavu.

Istodobno, Putin je naredio podizanje borbene spremnosti ruske avijacije na zapadu zemlje, a ruska vojna baza u Sevastopolju već je odavno na najvišem stupnju pripravnosti.

Da Putin doista misli ozbiljno i da ne namjerava popustiti, a kamoli povući se, govori i činjenica da su u zraku nedaleko od granice s istočnom Ukrajinom intenzivno letjeli ruski borbeni zrakoplovi. Na cestama prema glavnom gradu Krima Simferopolju zapaženi su i pokreti oklopnih transportera ruske vojske koji su očito izašli iz svoje crnomorske baze u Sevastopolju. Prijelazna ukrajinska vlast pozvala je Rusiju na poštovanje međusobnih ugovora, a od otpravnika poslova ruskog veleposlanstva u Kijevu zatraženo je da se vojska zadrži unutar granica svoje baze na Krimu, jer će se inače “svako napuštanje baze smatrati agresijom”. Ipak, situacija je sada već izvan diplomatskih okvira, a Putin jasno daje do znanja da neće dopustiti daljnje ugrožavanje ruskih interesa na području koje Rusija ionako smatra svojim. Parlamentarci Krima odlučili su da će o njegovoj budućnosti odlučiti na referendumu 25. svibnja.

18.30 sati – Teškaš i nekadašnji svjetski boksački prvak Nikolaj Valujev nalazi se u Sevastopolju u kojem predvodi proruske prosvjede na Krimu.

Poslan je iz Moskve kao pandan Kličku. Valujev, inače zastupnik u ruskoj Dumi, sudjeluje u prosvjedima protiv ukrajinske vlasti na isti način kao što je Kličko rušio Janukoviča na Majdanu.

17.30 sati – Američki državni tajnik John Kerry u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom predložio je da dvije zemlje surađuju u rješavanju krize u Ukrajini, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova za Reuters.

Također, ministarstvo je priopćilo da ruska Crnomorska flota u Krimu djeluje u skladu s ugovorima potpisanim između Kijeva i Moskve. Prijašnja izvješća iz Ukrajine sugerirala su da je Rusija prekršila sporazume.

17.05 sati – Ruski mediji javljaju, a prenosi BBC, da će bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u petak u Rostovu, na jugu Rusije, održati konferenciju za medije.

16.30 – Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov hitno je odletio za Simferopolj.

16.10 sati – Novi premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da je u protekle tri godine ukradeno 70 milijardi dolara iz državne riznice.

Vijeće Europe u priopćenju je naglasilo važnost potpunog poštovanja teritorijalnog integriteta, jedinstvenosti i nezavisnosti Ukrajine.

Britanski premijer David Cameron na zajedničkoj je konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da je posebno zabrinut za situaciju na Krimu.

– Oboje podržavamo ujedinjenu i demokratsku Ukrajinu. Posebno smo zabrinuti za situaciju na Krimu. Svaka zemlja trebala bi poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Rusija je na to pristala i važno je da održi riječ – rekao je Cameron.

15.18 sati – U zgradu zauzetog regionalnog krimskog parlamenta ušli su zastupnici, ali su na ulazu morali predati mobitele, javlja Guardian. Navodno će s okupatorima raspravljati o teritorijalnom statusu Krima.

Objavljeno je da nova ukrajinska vlada ima 21 člana. Većinom je sastavljena od pripadnika stranke Batkivščina bivše premijerke Julije Timošenko. U novoj vladi nije zastupljena Ruska demokratska alijansa Vitalija Klička, a nekoliko ključnih pozicija dobila je ultranacionalistička stranka Svoboda.

14.39 sati – Ukrajinski parlament proglasio je Arsenija Jacenjuka novim premijerom! Za Jacenjuka je glasao 371 zastupnik, a imenovanje je popraćeno gromoglasnim pljeskom.

Novi premijer svoj mandat počeo je govorom prije kojeg je uslijedila minuta šutnje za sve poginule na Majdanu. Nakon toga parlament je prihvatio sastav nove vlade sa 331 glasom za. Jacenjuk je kazao da su se kandidati stranaka Udar i Svoboda suzdržali tijekom kandidiranja za premijersku poziciju jer aspiriraju na predsjedničku.

14.12 sati – Europski parlamentarci pozvali su EU zbog financijske pomoći Ukrajini, ali i ciljanih sankcija protiv nasilnika u danas izglasanoj rezoluciji, priopćila je institucija. Parlament je pozvao Vijeće i Komisiju da zajedno s MMF-om i Svjetskom bankom što prije predlože kratkoročni paket mjera financijske pomoći i dugoročni paket financijske potpore koji će Ukrajini pomoći u rješavanju sve lošijeg gospodarskog i socijalnog stanja te osigurati gospodarsku pomoć za pokretanje nužnih dubokih i temeljitih reformi ukrajinskoga gospodarstva.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Europarlamentarci su pozvali i na zabranu putovanja i zamrzavanje sredstva EU onima koji su odgovorni za nasilje u Ukrajini. Kazali su da bi protiv onih koji su počinili zločine protiv građana Ukrajine i zloupotrijebili svoje državne vlasti trebalo provesti neovisan sudski postupak.

Naglašeno je da Rusija mora poštovati ukrajinske granice. Rezolucija ističe i da su Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija i Ujedinjena Kraljevina zajamčile postojeće granice Ukrajine u Memorandumu iz Budimpešte kada se Ukrajina odrekla nuklearnog naoružanja i pristupila ugovoru o neširenju nuklearnog naoružanja. Ruska Federacija se, zajedno s dvije ostale navedene zemlje, u tom dokumentu obvezala da neće vršiti gospodarsko iznuđivanje s namjerom da vlastitim interesima podčini prava koja proizlaze iz ukrajinske suverenosti i time sebi osigura korist bilo kakve vrste.

13.57 sati – Bivši čelnik izvršnog tijela Krimskih Tatara Mustafa Jemilev tvrdi da se u Simferopolju gomilaju ruski vojnici u civilnim odorama, piše Guardian.

– Kamuflirani ljudi pristigli su iz obližnjeg Sevastopolja. Postoje izvještaji o kretanju ruskih vojnih vozila gradom, a dobili smo i informacije da se u hotelima nalaze ruski vojnici u civilu. Ruski generalni konzul tvrdi kako on ne zna ništa o tome – kazao je Jemilev. Osvrnuo se i na zauzimanje zgrade regionalnog parlamenta.

– Postoji nekoliko verzija tko se nalazi unutra. Neki tvrde da su ruski specijalci, drugi da su to pripadnici Berkuta – objašnjava tatarski vođa.

Britanski medij pišu i da su naoružani muškarci iz zaposjednute zgrade parlamenta bacili šok-bombu na novinara koji im se pokušao približiti. Nisu ga ozlijedili, ali navodno prijete oružjem i drže raketni bacač.

13.45 sati – Iako ne mogu ući u zgradu regionalnog parlamenta, krimski zastupnici priopćili su da će održati referendum o autonomiji, piše RT.

– Prema temeljnim načelima demokracije predsjedništvo krimskog parlamenta smatra da je jednini mogući izlaz iz ove situacije primjena načela izravne vladavine naroda. Uvjereni smo kako ćemo održavanjem svekrimskog referenduma o tom pitanju moći odrediti budućnost autonomije bez izvanjskog pritiska i na vlastitu odgovornost – kazala je Oksana Kornijčuk, glavna tajnica parlamenta.

13.21 sat – Proruski prosvjednici sukobili su se s policijom ispred zaposjednute zgrade regionalne vlade i parlamenta u Simferopolju. U zgradi se još uvijek nalazi 60-ak naoružanih osoba koje su postavile ruske zastave. One se i dalje vijore na krovu institucija.

Nije poznato tko su u stvari pripadnici naoružane skupine jer i dalje odbijaju izdati ikakve zahtjeve. No svjedoci su rekli da je riječ o ruskim separatistima, javlja Reuters.

13.18 sati – Ukrajinski parlament potvrdio je novu koalicijsku vladu, a za premijera je imenovao bivšeg ministra financija i jednog od triju oporbenih vođa Arsenija Jacenjuka!

12.24 sati – Kličko se danas obratio stanovnicima Krima. Poručio im je, ističe Guardian, sljedeće: – Ne dopustite da budete iskorišteni u političkim planovima i programima. Nemojte dopustiti da se ponovno prolijeva krv i zemlja podijeli!

Ispred zauzetih zgrada vlade i parlamenta u Simferopolju okupili su se proruski prosvjednici kako bi podržali napadače.

– Policija se nalazi s vanjske strane, a vođa prosvjednika pozvao je ljude da dođu u parlament. Taj govor emitiran je na lokalnim televizijskim postajama. Ispred zgrada okupljeno je oko sto ljudi, ali stalno pristižu novi. Mašu ruskim zastavama – javlja dopisnica Guardiana Harriet Salem.

12 sati – Svrgnuti ruski predsjednik Viktor Janukovič, koji je posljednji put u javnosti viđen u subotu, zatražio je u pisanoj izjavi Rusiju da ga zaštiti od ''ekstremista''. Još nije poznato gdje se on nalazi, a nekolicina ruskih medija nagađa kako je u Moskvi, javlja Guardian. Neki pišu da je neko vrijeme boravio u jednom moskovskom hotelu te da je nakon toga prevezen na tajnu lokaciju u vlasništvu Kremlja. Drugi pak javljaju da je riječ o sanatoriju.

Janukovič je progovorio i o trenutačnoj situaciji na Krimu. Kazao je da je ''očigledno da tamošnje stanovništvo odbija prihvatiti bezakonje koje je izabrala svjetina''. Dodao je i da je on još uvijek predsjednik Ukrajine te kako ustavni poredak mora biti obnovljen.

AFP izvještava da je jedan ruski dužnosnik izjavio kako je Moskva prihvatila njegov zahtjev za zaštitu koji je ''bio predan na ruskom teritoriju''.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Jacenjuk i Kličko tijekom današnjeg zasjedanja ukrajinskog parlamenta

U međuvremenu, bivši boksač i jedan od trojice vođa ukrajinske oporbe Vitalij Kličko, koji će se kandidirati za ukrajinskog predsjednika, upozorio je Vladimira Putina da ne pruža zaštitu odbjeglom Viktoru Janukoviču.

– Ruskog predsjednika mogu samo upozoriti da Janukoviča ne prihvati i tako krvavom diktatoru pruži zaštitu – kazao je Kličko danas njemačkom Bildu. Dodao je kako ''ne može zamisliti da će Rusija napasti Ukrajinu''' te da je u ovom trenutku bitno kako će Moskva postupiti s Janukovičem. Još jednom je ponovio da odbjegli Janukovič, za kojeg pretpostavlja da se skriva u Krimu, treba biti vraćen u Ukrajinu, u kojoj mu mora biti suđeno za zlodjela.

– Postoje indicije da se skriva u jednom ruskom vojnom logoru – kazao je Kličko.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

11.15 sati – Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov upozorio je Rusiju na vojnu agresiju na Krimu. Kazao je da se ruski vojnici iz crnomorske flote ne smiju kretati izvan svoje mornaričke baze.

– Želim pozvati vodstvo Ruske federacije da poštuje osnovne ugovore o ruskoj vojnoj prisutnosti na Krimu – kazao je, javlja BBC. U međuvremenu, u tijeku je drugi dan vojnih vježbi koje Rusija provodi na poluotoku. Priopćeno je da su ruski vojni zrakoplovi u stanju ''borbene pripravnosti''.

– Provodimo stalnu zračnu patrolu u pograničnim područjima – kazao je ruski ministar obrane Interfaxu.

11.07 sati – Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Moskvu na izvanredne konzultacije zbog zauzimanja regionalne vlade i parlamenta na Krimu. Ruskom izaslaniku Andreju Voroboju predana je nota u kojoj se zahtjeva zadržavanje ruskih vojnih snaga u bazi u Sevastopolju.

10.57 sati – Krimska policija izvijestila ja kako je stanovnicima zabranjeno kretanje centrom Simferopola. Zatvorena je i škola, ali i brojni ugostiteljski objekti. – Policija obavlja svoje dužnosti da bi zaštitila red i mir. Pozivamo stanovnike da ne reagiraju panično i zadrže mirnoću – priopćila je policija.

10.15 sati – Započelo je zasjedanje ukrajinskog parlamenta u Kijevu. Očekuje se da će koalicijska vlada na čelu s Jacenjukom biti potvrđena. Sjednicu vodi prijelazni predsjednik Aleksandar Turčinov.

Centar Simferopola zatvoren je za promet, a policija je opkolila zauzete institucije.

9.39 sati – Lokalne vlasti priopćile su da su u tijeku pregovori s napadačima, javlja BBC.

9.24 sati – Policija je opkolila cijeli kvart oko zgrade parlamenta. Tatarski zastupnik Refat Čubarov kazao je da je zauzeta i zgrada vlade iI na nju je izvješena ruska zastava. RT javlja da su u stanje pripravnosti stavljene ukrajinske sigurnosne snage. Na ulicama obližnjeg Sevastopolja i jutros su uočena ruska oklopna vozila.

8.43 sata – Priopćeno je kako je zgradu parlamenta zauzelo pedesetak naoružanih osoba.

8.37 sati – Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird sutra će se sastati s novoimenovanim čelnicima Ukrajine. Podsjetimo, vođe ukrajinskih prosvjednika jučer su za novog premijera izabrali Arsenija Jacenjuka (39). Jacenjuk je ukrajinskom BBC-ju kazao da će nova vlada morati učiniti izrazito nepopularne korake jer su korumpirane prethodne vlasti i bivši predsjednik Janukovič zemlju doveli u očajnu financijsku situaciju.

– Na rubu smo katastrofe, a ova vlada je vlada političkih samoubojica. Tako da... dobro došli u pakao – upozorio je novi premijer.

Naoružani muškarci upali su u zgradu regionalnog krimskog parlamenta u Simferopolu. Zauzeli su je te na nju izvjesili rusku zastavu, javlja Reuters. Oko zgrade okupilo se oko 100 policajaca, no u nju nisu mogli ući jer su ulazna vrata blokirana s unutrašnje strane.

Tatarski zastupnik Refat Čubarov kazao je na Facebooku kako okupatori za sada nisu postavili nikakve zahtjeve, piše Guardian.

Okupacija parlamenta uslijedila je nakon što se jučer težište ukrajinskog sukoba premjestilo iz Sevastopolja u Simferopolj. U sukobu između tatarskih i proruskih prosvjednika poginuo je jedan Rus kojeg su u stampedu pregazili Tatari. Protivnici ukrajinske vlasti nosili su zastave Krima i Rusije te uzvikivali "Obranit ćemo Krim" i "Rusija, Rusija". Tatari su im uzvratili uzvicima "Krim nije Rusija", "Ukrajina, Ukrajina" te "Alah je velik".

Iako je bilo najavljeno kako će parlament Autonomne Republike Krim jučer odlučivati o proglašenju službene pozicije te regije prema novoj vlasti u Kijevu, to se nije dogodilo jer zastupnici jučer nisu uspjeli ući u zgradu.

Kamo je pobjegao? 'Janukovič nije u Rusiji'

Dok se situacija na Krimu zahuktava, šef Odbora za vanjske poslove Vijeća Ruske Federacije Mihail Margelov tvrdi kako bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nije u Rusiji, kao što jučer objavili neki svjetski mediji, piše Kyiv Post.

– Definitivno znam da Janukovič nije u Rusiji – rekao je Margelov i dodao kako smatra da mu ta država neće ponuditi azil. Političar iz Putinove stranke Ujedinjena Rusija tvrdi da Rusija nema namjeru pogoršavati odnose s Ukrajinom.

Situacija u Ukrajini jedna je od najkompliciranijih u svijetu

– Povukli smo našeg veleposlanika iz Kijeva na konzultacije jer smo zaista morali konzultirati se s njim i doznati što se tamo događa – kazao je Margelov i dodao kako još uvijek održavaju sve veze s Ukrajinom. Objasnio je i situaciju s njihovom vojskom smještenom u bazi na Krimu. – Ukrajina ima potpisan sporazum s nama. Znamo da ćemo u jednom trenutku, kada on istekne, morati povući svoju flotu iz Sevastopolja – kazao je Margelov i dodao kako pripremaju bazu na ruskom teritoriju.

Trenutačnu političku situaciju u Ukrajini naziva jednom od najkompliciranijih u svijetu. Objašnjava da postoji parlament koji donosi nove zakone, no nije jasno mogu li oni stupiti na snagu bez potpisa predsjednika. Rekao je da je bivša premijerka Julija Timošenko bila simbol otpora protiv Janukoviča dok je bila u zatvoru. No, da sada oporbeni političari moraju odlučiti tko je od njih najvažniji, tko će se natjecati na izborima i tko će preuzeti odgovornost za državu.

Skriva se u luksuznom lječilištu blizu Putinove rezidencije?

Telegraph je sinoć pisao kako je Janukovič uspio prijeći granicu s Rusijom te da se trenutačno nalazi u luksuznom lječilištu izvan Moskve. Ruske novine i agencija RBC citirale su "uglednog ruskog biznismena" koji je kazao da je bivši predsjednik stigao u Moskvu u utorak navečer te je kasnije viđen u hotelu Radisson Royal u centru glavnog ruskog grada.

Potom je prebačen u klinički sanatorij Barviha, lječilište u vlasništvu Ruskog ureda za predsjedničke poslove. U blizini lječilišta nalazi se i rezidencija ruskog predsjednika Vladimira Putina. Za Janukovičem je nova ukrajinska vlast izdala tjeralicu zbog ubojstava civila.

>>Ukrajina: Raspuštene snage specijalne policije Berkut

>>Stampedo na Krimu: tisuće proukrajinskih Tatara nasmrt pregazile Rusa

Komentara 188

Avatar maminjo
maminjo
09:28 27.02.2014.

Glupa vam je usporedba Rusije i Srbije , kao prvo Rusija je već nekoliko stoljeća jedna od najvećih svijetskih sila, koja zna igrati međunarodne igre , dok je Srbija tek bivši Turski pašaluk , kojega su Engezi 1878 izvadili iz naftalina , kao svoju marionetu na Balkanu , protiv intersa tadašnje Austro-Ugraske , odnosno Carske Rusije , Rusi znaju što hoće i to će ostvariti , EU i SAD boli neki za Ukrajinu , da imaju resurse nafte kao Irak Ameri bi već tamo bili s svojom vojnom silom , ovo je samo pokušaj da se vidi kako će Rusija regirati i koliki su kapaciteti njeznih snaga, a Ukra. ko j.. nek se kasnije sami snalaze , dobit će MMF , i prodike kako biti uzorna Demokracija .

Avatar poljicanin
poljicanin
14:25 27.02.2014.

Ovi Ukrajinci imaju čudna shvaćanja o demokraciji i slobodi.Svejedno na kojoj je netko strani,ipak je Janukovič demokratski izabran ,te je prilično teško konstruirati odgovornost za poginule ljude.Javljeno je jednog dana da je poginulo 16 "mirnih demonstranata", te 10 policajaca.Zar je Janukovič policajcima "naredio" da se sami ubiju?Kada rulja iz Kijeva "bira" vladu za cijelu Ukrajinu,zar je to novo shvaćanje o demokraciji?Koliko god nekome smetaju Janukovič ili Rusi,valjda je svakome jasno da ovo nije nimalo pravni način postaviti novu vladu.Kako bi bilo da nekima u Berlinu,Londonu ili Parizu ne odgovara premijer i vlada,skupi se rulja od nekih pet tisuća,raširi po glavnom trgu,pravi barake,pali vatru,ulazi nasilno u zgrade, te ne odlazi dok vlada ne da ostavku.Naravno da bi policiju i specijalce nagovorili da svejedno budu ljubazni prema "kulturnim demonstrantima".Da su Janukoviča svrgnuli na redovnim, budućim izborima,i nakon toga mu sudili kao na primjer kod nas Sanaderu,ne bi imali ovakav kaos.

JO
johnxxx
09:48 27.02.2014.

Kad su naoružani muškarci zauzimali ukrajinski parlament, noseći pri tome obilježja koja su bliska nacističkim, njih je Večernji nazivao mirnim prosvjednicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije