Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jacenjuk premijer

Stampedo na Krimu: tisuće proukrajinskih Tatara nasmrt pregazile Rusa

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
26.02.2014.
u 21:45

Nova ukrajinska privremena vlada predstavljena je na Majdanu, a Arsenij Jacenjuk imenovan premijerom.

Nakon prošlotjednog svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, nova ukrajinska privremena vlada predstavljena je na Majdanu u Kijevu. Majdansko vijeće imenovalo je Arsenija Jacenjuka premijerom, a parlament će u četvrtak glasovati o povjerenju novoj Vladi.

A ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je održavanje hitne vojne vježbe kako bi se provjerila borbena spremnost ruskih oružanih snaga na zapadu zemlje, na ulicama Sevastopolja na Krimu pojavili su se ruski oklopnjaci, a u prosvjedima krimskih Tatara u stampedu je smrtno stradala jedna osoba, najvjerojatnije Rus!

Putin je naredio testiranje borbene spremnosti vojnih snaga, a takve vježbe nisu neuobičajene, iako je njegovo tempiranje ovog puta znakovito, javlja BBC.  

Inače, Rusija, SAD, Velika Britanija i Francuska u memorandumu koji su potpisale 1994. obećale su da će podupirati teritorijalni integritet Ukrajine. 

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič sa svojim je sinovima pobjegao u Rusiju, javljaju ruski i ukrajinski mediji. Navodno je Janukovič s mlađim sinom Viktorom s Krima u Rusiju pobjegao morskim putom, a stariji Oleksandr, tvrdi se, granicu je prešao na kopnu, vozeći se automobilom iz Donjecke oblasti, iz koje potječe obitelj Janukovič. Tu je boravio i Janukovič, kod oligarha Rinata Ahmetova, prije nego što je došao na Krim, gdje se zadržao kod Pavla Lebedova. Mediji podsjećaju i da je za opozvanim predsjednikom raspisana tjeralica zbog odgovornosti za ubojstva više od stotinu prosvjednika te kako ga ukrajinski parlament želi dati na Stalni međunarodni kazneni sud u Haagu.

Prosvjed u Simferopolju

U međuvremenu tisuće pristaša proruske politike i njihovi protivnici prosvjeduju ispred zgrade krimskog parlamenta u Simferopolju, prenosi RT.  

Protivničke skupine prosvjeduju za novu vlast u Kijevu i protiv nje. Dio stanovnika rekao je da Krim neće slušati vlast u Kijevu, a lokalna muslimanska zajednica krimskih Tatara izrazila je potporu novoj ukrajinskoj vlasti. Jedni viču "Rusija, Rusija" i "Berkut", a drugi "Ukrajina, Ukrajina" i "Krim nije Rusija".

Parlament Autonomne Republike Krim danas odlučuje o proglašenju službene pozicije te regije prema novoj vlasti u Kijevu.

Napetost na Krimu: Ruska oklopna vozila izašla na ulice Sevastopolja!

Podsjetimo, nakon što je prijelazni predsjednik Ukrajine Aleksandar Turčinov sazvao izvanredno zasjedanje Savjeta za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti od “separatizma u Sevastopolju”, na ulicama tog crnomorskog grada uočena su ruska oklopna vozila.

Dva oklopna vozila viđena su ispred ruske vojne baze, javlja AFP, a u samom središtu grada okupilo se oko 500 proruskih prosvjednika. Uzvikujući ''Čalij'' i ''Rusija'' zahtijevali su sazivanje hitnog sastanka gradske skupštine kako bi dali dodatnu podršku proruskom biznismenu Alekseju Čaliju, koji je dan prije proglašen novim gradonačelnikom, piše Guardian. Čalij je na tu dužnost postavljen nakon velikog prosvjeda kojim su tisuće građana zbog događaja na kijevskom trgu Majdan tražile da sami odlučuju o svojoj sudbini.

Strahovi od širenja separatizma na Krimu, na kojem oko 60 posto stanovnika čine Rusi, opravdani su jer bi se upravo ta regija mogla iskoristiti za povezivanje s Moskvom i traženje autonomije. Prema izvješćima lokalnih medija, za jučerašnjeg prosvjeda na ulicama bile su razmještene policijske patrole, a načelnik policije Aleksander Gončarov kazao je da će odbiti izvršiti ''kriminalne naredbe'' iz Kijeva.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Viktor Neganov, čiji se ured nalazi u Sevastopolju, osudio je posljednje događaje u gradu. Nazvao ih je ''državnim udarom''.

>>Savjetnik iz Kremlja: Putin namjerava anektirati Sevastopolj!

Komentara 201

PO
pogledajseuogledalo
08:51 26.02.2014.

Danas a i u buduće će Putin određivati pravila igre u svijetu.Vidjeli smo na slučaju Sirije......blic krigom će odvojite one prostore u Ukrajini za koji oni smatraju da njima pripadaju,i tu nijedna država svijeta nemre niš' ! Oni koji nee vjeruju budu ubrzo uvidjeli da je to tako.

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
08:17 26.02.2014.

Rekla kazala, "na ulicama tog crnomorskog grada uočena su ruska oklopna vozila"... slijedeca recenica; "Dva oklopna vozila viđena su ispred ruske vojne baze"... Dobro da nisu jos napisali da je u Sevastopolju uocena ruska vojna baza, a u luci Ruskaa Crnomorska flota. Bezpotrebno potpirivanje vatre od strane prozapadnih novinara, vec toliko puta vidjen scenarij je jasan svakom magarcu, ali da nece izaci na dobro, u to mozemo biti sigurni.

LI
list68
08:15 26.02.2014.

Svi analitičari koji su proteklih dana tvrdili da se Moskva neće miješati u Ukrajini, nemaju pojma o svom poslu. Putin je "KGB"-ovac, političar "staroga Ruskog kova", mislim da bi za Sevastopolj ušao u otvoreni rat i sa Amerikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije