Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje mladiću

Erdemović svjedočio kako su za šest sati ubili 1200 Srebreničana

Srebrenica
NI Syndication/PIXSELL
02.07.2013.
u 19:48

Mladića optužnica tereti za genocid nad više od 7000 srebreničkih muslimana te za druge zločine počinjene u BiH.

Svjedok optužbe Dražen Erdemović, prije osuđen u Haagu na pet godina nakon pogodbe s Tužiteljstvom za zločin u Srebrenici, potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da je kao pripadnik VRS-a u srpnju 1995. sudjelovao u strijeljanju između 1000 i 1200 muškaraca iz Srebrenice, javljaju mediji u Srbiji.

Ispričao je kako je 16. srpnja 1995. na Ekonomiji Branjevo kod Zvornika sa sedmoricom drugih pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a strijeljao bošnjačke zarobljenike koji su dovoženi autobusima prema naredbama časnika Mladićeve vojske Brane Gojkovića. Dodao je da je Gojkoviću instrukcije za strijeljanje dao “visok i krupan potpukovnik VRS-a sijede kose”, koji ih je doveo na Branjevo iz Zvornika. Erdemović je ispričao da je stigao prvi autobus sa zarobljenicima i muškarci stari od 15 do 60 godina, u civilnoj odjeći i s povezima preko očiju te vezanih ruku, bili su izvođeni u skupinama od po deset, postrojavani na poljani iza farme, a pripadnici Desetog diverzantskog odreda strijeljali su ih s leđa dodajući kako su, osim njega, ubijali Brano Gojković, Franc Kos, Marko Boškić, Aleksandar Cvetković i Vladimir Golijan.

Sud BiH osudio je Kosa na 35 godina zatvora, Golijana na 15, Boškića na deset godina, a Cvetković je prije dvije godine uhićen u Izraelu i nalazi se u ekstradicijskom pritvoru.

Svjedok je precizirao da je njegov odred strijeljao Bošnjake iz 15 – 20 autobusa, od 10 sati ujutro do 15.30 ili 16 sati popodne, kada je ubijanje preuzela druga jedinica iz Bratunca. On i njegovi suborci iz krčme preko puta, gdje su nakon ubijanja svratili na piće, čuli su pucnjavu i eksplozije iz Doma kulture u selu Pilici kod Zvornika te vidjeli nekoliko tijela ubijenih što su ih ubili vojnici iz Bratunca koji su zamijenili Erdemovićevu skupinu egzekutora.

Mladića optužnica tereti za genocid nad više od 7000 srebreničkih muslimana te za druge zločine počinjene u BiH. 

>> Mladićev "bezbednjak" potvrdio da su vojnici ubijali muslimane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije