Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud odlučio

Braća Lijanović, Bahilj i još troje osumnjičenih ostaju mjesec u pritvoru

Akcija brend
Foto: Zoran Grizelj
12.09.2014.
u 19:55

Tužitelj je danas otkrio i kako je troje osumnjičenih praktično priznalo djela koja im se stavljaju na teret

Sud BiH donio je danas odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora za Jerka Ivankovića Lijanovića, njegovu braću Jozu i Slavu, te Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića. Ovakvoj odluci Suda prethodilo je ročište, održano u jutarnjim satima, na kojem su i obrana i tužiteljstvo iznijeli argumente ‘za’, odnosno ‘protiv’ određivanja pritvora i mjera zabrane.

Tužiteljstvo i dokazi

Tužiteljstvo strahuje od bijega sedmero osumnjičenih te od eventualnog utjecaja na svjedoke i istragu koji bi mogli imati na slobodi. Obrana, pak, tvrdi kako nema zakonskih uvjeta za određivanje pritvora te odlučno negira mogućnost da osumnjičeni pobjegnu iz BiH ili opstruiraju istragu. Tužitelj Ismet Šuškić iznio je pred sutkinju za prethodni postupak, Hasiju Mašović brojne dokaze o „dobro osmišljenoj, hijerarhijski organiziranoj te djelomično rodbinski povezanoj kriminalnoj skupini“. Trojicu braće Lijanovića za koje je zatražio jednomjesečni pritvor, Jerka, Slavu i Jozu, tužitelj je opisao kao organizatore ove skupine, koji bi boravkom na slobodi mogli nastaviti s uspostavom novih tvrtki na način kako su to radili u proteklim godinama. Istaknuo je i da postoji bojazan da bi osumnjičeni nakon izlaska iz pritvora mogli pobjeći u Hrvatsku, jer imaju hrvatsko državljanstvo te da bi mogli utjecati na svjedoke, uništavati dokaze ili prikrivati tragove. Vezano za četvrtog brata, Mladena, koji je još ranije pušten na slobodu, tužitelj je kazao da se on tereti da je dio opranog novca dao NSRzB, čiji je predsjednik. Iako se današnje ročište prvenstveno odnosilo na pitanje određivanje pritvora za osumnjičene, tužitelj Šuškić govorio je i o samom predmetu. Na raspolaganju mu je, kaže, šleper dokumentacije, a u narednom razdoblju saslušat će i više od 100 svjedoka.

Tužitelj je danas otkrio i kako je troje osumnjičenih za koje nije zatražen pritvor, već samo mjere zabrane, praktično priznali djela koja im se stavljaju na teret. Riječ je o Željku Mikuliću, Zdravku Ivankoviću i Draženku Kvesiću. Oni su, kako navodi Šuškić, kazali da su sve radili „po uputama Lijanovića“. Predstavljajući svoje branjenike kao visokomoralne osobe, odvjetnici braće Lijanović i Milorada Bahilja, Nada Dalipagić i Davor Šilić, kazali su da oni nemaju razloga bježati iz zemlje.

Obraćanje na sudu

Upozorili su da je tužiteljstvo imalo četiri godine vremena za obavljanje svih aktivnosti te da su izuzeli svu dokumentaciju. Sutkinji se obratio i Jerko Ivanković-Lijanović, iznoseći optužbe na račun Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koja je prije 12 godina blokirala račune tvrtki “Lijanovići” koja je onda bila prisiljena iznajmljivati imovinu. Tužiteljstvu BiH je aktualni federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prigovorio da ga želi spriječiti da sudjeluje i izbornoj kampanji. - Vjerujte, meni bi pritvor bio nagrada u odnosu na posao koji me čeka, ali građani nisu zaslužili da ne čuju to što su dužnosnici NSRzB radili u protekle tri godine, ustvrdio je Jerko Ivanković Lijanović. 

>> Poznati mesari i političari uhićeni zbog utaje 5,5 milijuna eura

>> Mladen Ivanković Lijanović na slobodi

Komentara 3

ST
StrankaDemokratskihPromjena
20:35 12.09.2014.

tak je to kad od nakupca naprave gazdu

XA
xaron
20:31 12.09.2014.

Velika akcija na otkrivanju poreskih prestupnika ustvrdila je da samo Hrvati krše zakon, a da među muslimanima nema kriminala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije