Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMOTIVNA IGRAČKA

Cozmo - robot s osobnošću koji vas uvijek ugodno iznenadi

delboost
Foto: Anki
1/3
04.07.2016.
u 08:47

Cozmo je poseban po tome što ne reagira dvaput jednako, jednostavno iznenađuje, a osnovne emocije iskazuje pjesmama koje pušta

Cozmo je robot koji stane na dlan ruke, podsjeća pomalo na crtanog junaka WALL-E-ja, kamion za utovar sa starinskim TV ekranom koji je zapravo glava te pametne igračke. Kreće se poput kamiona, a s ugrađenog zvučnika čuje se glazba s “playliste” koja se mijenja s obzirom na njegovo raspoloženje u datom trenutku. Cozmo su osmilili u Ankiju, startupu iz San Francisca poznatom po tome što je napravio softvere za upravljanje trkaćim automobilima igračkama s pametnog mobitela.

Prijateljska priroda

Ovaj put odlučili su, kažu, ostvariti svoje dječačke snove te izraditi prijateljskog robota koji bi mogao “glumiti” u nekom ZF-filmu. – Razlog zbog kojeg volimo robote koje smo gledali u filmovima je to što oni ne samo da odgovaraju na pitanja ili se očekivano ponašaju nego u većini slučajeva ugodno iznenađuju – izjavio je Hanns Tappeiner, suosnivač Ankija. – Trebalo nam je nekoliko godina napretka tehnologije da konačno možemo napraviti robota s osobnošću i da ponašanje iz filma uspijemo ugraditi u njega. Tako sada imamo filmskog junaka u stvarnom životu – dodao je Tappeiner te otkrio da su koristili isti animacijski softver koji se koristi u filmskoj industriji, samo se sad radnja odvija u realnosti.

To što Cozmo pomalo i glasom podsjeća na WALL-E-ja nije slučajno, jer je jedan od direktora u Ankiju, Carlos Baena, svojedobno radio u Pixaru, i to upravo na filmovima Cars, The Incredibles i WALL-E.

Cozmo će nečije ime uvijek izgovoriti drukčije, u igri primjerice, kada napravi zadatak koji mu je povjeren, može kimati glavom u znak zadovoljstva, no kada mu je zadatak težak ili neizvediv, iskazuje nezadovoljstvo, primjerice rušenjem kockica. Uz aplikaciju Cozmo, koja će biti dostupna za iPhone, iPade te Android uređaje, s njim se mogu igrati razne igre, primjerice memori. Izabere li se lakša opcija, Cozmo može i izgubiti, no u onoj težoj ga je vrlo teško pobijediti.

Tužan kad ga ignoriraju

Cozmo ima senzore, no mozak mu je zapravo u aplikaciji, na mobilnom uređaju. Softver u aplikaciji određuje i njegove emocije, uz dodatak malo umjetne inteligencije Cozmo je sposoban donositi neke odluke i kretati se. Posebnim ga čine upravo emocije, kada upozna novu osobu, znatiželjan je i društven. Kada ga ignoriraju, postane tužan. Ljutit je kada gubi i slavi kada pobjeđujue. Cozmo će biti spreman za prodaju u listopadu, a prema sadašnjim najavama, koštat će 180 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije