Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Topolovčani pokrenuli peticiju

Zatvorite odlagalište otpada Goričicu!

Stanovnici Topolovca ne žele odlagalište koje je stalna prijetnja okolištu
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/2
19.08.2014.
u 09:49

Mještani upozoravaju kako odlagalište nikada nije sanirano u cjelosti, strahujući da će postati regionalni centar

Kao što su i najavili, mještani Topolovca, predvođeni Mjesnim odborom, Sportsko-ribolovnom udrugom Hrvatski dragovoljac 1990. i DVD-om Topolovca počeli su akciju prikupljanja potpisa za peticiju kojom traže zatvaranje obližnjeg sisačkog odlagališta komunalnog otpada Goričica.Za početak akcije su iskoristili tradicionalni Turnir ulica, na kojem se redovno okupi veliki broj mještana, pa su već prvog dana prikupili veći broj potpisa.

Stalna opasnost zagađenja

Kako stoji u njihovom proglasu, traže da se odlagalište, koje je u funkciji 27 godina, zatvori do 2017. godine kada istječe trenutno važeća dozvola za njegovo korištenje. Tvrde da je propisno uređen samo dio odlagališta, te da cjelokupna sanacija nije nikada provedena, pa postoji stalna opasnost za onečišćenje Save, obližnjeg ribnjaka, zemlje i zraka.Osim toga, strahuju kako će odlagalište Goričica prešutno preuzeti funkciju županijskog centra za gospodarenje otpadom, jer Sisačko-moslavačka županija još nije odredila lokaciju budućeg centra, iako je to trebala učiniti.

Akcija se nastavlja

– Akciju prikupljanja potpisa nastavljamo još nekoliko dana u Topolovcu, gdje ćemo obići sva domaćinstva. Nakon toga planiramo potpise prikupljati i na sisačkoj Gradskoj tržnici, a namjeravamo animirati i mještane susjednih naselja Crnac i Budaševo - kaže u ime inicijativnog odbora Irena Balen Gorišek.Tajnik ŠRU Hrvatski dragovoljac Mihael Vratarić upozorio je na ozbiljno onečišćenje Stare Save, odnosno ribnjaka, na kojem je doduše dozvoljen ribolov, ali ne i odnošenje i konzumiranje ulovljene ribe.Za sutra je sazvan zbor mještana Topolovca, a na kojem će se raspravljati o programu rada Vijeća MO za sljedeću godinu, pa mještani očekuju da će se i tom prilikom aktivnosti zatvaranja odlagališta ugraditi u program rada Vijeća. Naime, predsjednik Mjesnog odbora Branko Dolenčić najavio je kako se od stručnjaka očekuje očitovanje u stvarnom stanju odlagališta. Podsjetio je da za Hrvatsku, kao članicu EU, vrijede ista ekološka pravila i kriteriji kao i za sve druge zemlje Europe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije