Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlouporaba položaja

Presuda Luki Hodaku mogla bi ugasiti Općinu Saborsko!?

saborsko
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
30.09.2014.
u 12:20

Temeljem još jedne ovrhe općina plaća i rate za izgradnju vodovoda, a iako je Hodak nepravomoćno osuđen za nenamjensko trošenje novca, sebi nije pribavio niti kune koristi

U Općini Saborsko uskoro bi mogli staviti ključ u bravu i ukinuti je kao samostalnu jedinicu lokalne samouprave. Jedan je to od mogućih scenarija nakon nove presude nekadašnjem načelniku Luki Hodaku.

Osuđen na 14 mjeseci zatvora

Iako je u javnosti postao poznat iz ‘afere bunika’, protiv šamana iz Saborskog već godinama se vodi i sudski spor za zlouporabu položaja.

Riječ je od događajima od prije 18 godina kad je Hodak kao načelnik nenamjenski trošio novac iz općinskog proračuna.U tom je slučaju već osuđen na 14 mjeseci zatvora, a općina, po presudi, mora vratiti 800.000 kuna nenamjenski potrošenog novca.Iako je dio zatvorske kazne bivši načelnik već odslužio, Vrhovni sud je presudu poništio i sve vratio na početak.

No i u drugom slučaju donesena je ista presuda, koja još nije pravomoćna, jer stranke imaju prvo na žalbu Županijskom sudu. Ukoliko se presuda potvrdi, općina bi ipak morala vratiti spornih 800.000 kuna.

–Ukoliko do toga zaista dođe, to bi za nas značilo zatvaranje općine, jer tih novaca mi jednostavno nemamo – rekao je Marko Bičanić načelnik Saborskog, te pojasnio:

–I naše sadašnje poslovanje je na rubu, a blokada računa od 800.000 kuna bila bi nepremostiva. Naš proračun je realno oko 1,9 milijuna kuna, pa sami procjenite kolik bi nam to teret bio. Mi i sad plaćamo obročno jednu ovrhu koju sam naslijedio.

Riječ je o 30.000 kuna mjesečno za izgradnju vodovoda, kojeg općine nije platila na vrijeme. Usprkos svega, mi u općini radimo, jer ne želimo biti sami sebi svrha. Prilagođavamo se i zakonskoj regulativi oko zbrinjavanja otpada, a provodimo i neke druge projekte za dobrobit ovdašnjih žitelja.

I zato svaka nova ovrha nama znači nepremostivu prepreku – kaže Bičanić.

Daleko od javnosti

Saborčani kažu kako se Luka Hodak povukao iz javnosti, vrlo rijetko ga viđaju u mjestu. Zanimljivost posljednje presude protiv njege je i što, iako proglašen krivim, u nenamjenskom trošenju 800.000 kuna, sebi nije pribavio niti jednu kunu koristi.

Ključne riječi

Komentara 1

MD
mara-danda
16:22 01.10.2014.

umjesto crkve uveo je vodu i kanalizaciju u selo.... zato je covjek kriv... sada popovi traze drzavnu lovu nazad... sprdacina od drzave..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije