Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slab interes

Poreznici na šest dražbi nisu utržili ni lipe!

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
18.04.2014.
u 17:35

Na četiri od šest zakazanih dražbi nije se pojavio niti jedan ponuđač

Da kojim slučajem ovisi o prihodu iz Bjelovara, ministar Linić morao bi brže-bolje odletjeti po novi paket zaduženja. Naime, od prodaje ovrhama zaplijenjene robe procijenjene na 350.500 kuna, koliko je ovog tjedna ukupno ponuđeno na javnim dražbama u ispostavi Porezne uprave u Bjelovaru, u državni proračun neće biti uplaćeno ni lipe. Razlog je jednostavan, niti jedna od šest zakazanih dražbi nije uspjela.

Za razliku od one četiri u ponedjeljak, utorak i srijedu na kojima se nitko nije pojavio, na obje današnje uredno su se pojavila po dva ponuđača i time su omogućili da se dražbe uopće i održe.

Optimizam kratko trajao

Naime, prema odredbama Općeg poreznog zakona dražba ne može ni započeti ako se na njoj ne pojave barem dva ponuđača. No, optimizam poreznika ipak je kratko trajao budući da je odmah po otvaranju ponuda postalo jasno da od prodaje neće biti ništa jer su ponuđene niže otkupnine od zakonom propisanih. Za sitni ugostiteljski inventar (šest drvenih stolova, drveni separe, čaše i vatrogasni aparat) procijenjen na ukupno 1400 kuna, oba ponuđača nudili su manje od polovine procijenjene vrijednosti.

Na kraju direktna pogodba

Budući da zakon propisuje da na drugoj javnoj dražbi, što je ovdje i bio slučaj, roba ne smije biti prodana ispod polovine procijenjene vrijednosti, poreznici su morali odustati od prodaje i sljedećih dana ići će se na treću dražbu na kojoj će se roba prodavati direktnom pogodbom. Ništa više sreće nije bilo ni na dražbi na kojoj je prvi put na prodaju ponuđen neispravan Fiat Punto iz 1996. godine procijenjen na 6.000 kuna. Obje ponude bile su niže od dvije trećine procijenjene vrijednosti, a kako zakon na prvoj dražbi ne dopušta prodaju ispod te vrijednosti, i ta je prodaja morala biti odbijena i sljedećih dana zakazat će se nova na kojoj se Punto, obzirom da je procijenjen na 6.000 kuna, neće smjeti prodati za manje od 3.000. U svakom slučaju, na prihod iz Bjelovara ministar Linić će morati još pričekati. 

>> I voćna rakija završila 'na bubnju'

Komentara 5

BA
banijash
18:44 18.04.2014.

Svi ti ministri su kancelarijski birokrati koji nemaju pojma o zivotu obicnih ljudi, stvarnim problemima obrtnika i malih poduzetnika..

GR
grgazlatoper21
18:42 18.04.2014.

...možda bi se za Linića našao kupac..u Sj.Koreji...

Avatar Nick2k
Nick2k
18:32 18.04.2014.

Neka Linic donese pravilnik da se mora sudjelovati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije