Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etno galerija Žunac

Nasljednik poručio: Može se razgledati, ali nije preporučljivo

žunac
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
27.11.2014.
u 12:48

Pokojni Žunac je u svojoj 200 godina staroj kući pohranjivao etnografske izloške, a etno-galerija koju je uredio mogla se besplatno posjetiti

Ako biste htjeli posjetiti Etno galeriju Žunac u Rečici, dobro promislite.

Dio ponude Karlovca

– Galerija se može razgledati, ali nije preporučljivo – poručuje nam čovjek kojeg smo zatekli u dvorištu kuće i galerije od kolovoza pokojnog Josipa Žunca.

Neugodna osoba nije obrazložila tu izjavu niti se predstavila, samo da je rođak pokojnog vlasnika Na poticaj čitatelja, koji su zabrinuti za budućnost kompleksa i eksponata koje je Žunac godinama održavao i skupljao, posjetili smo Rečicu.

Čini se da se zgrade održava, a dvorište nije zaraslo, što bi bio prvi znak zapuštenosti. No, ostali smo zatečeni prijemom.

– Evo, razgledajte – odgovorio nam je čovjek pokazujući rukom po dvorištu na ponovljeno pitanje možemo li razgledati galeriju.Razočaranje je tim veće što se dobri duh Rečice, kako smo zvali Žunca, radovao svakom posjetu i goste provodio kroz galeriju. Podsjetili smo na takvu Žunčevu praksu.

– On je već tri mjeseca na groblju – rekao nam je gospodin.Galerija je privatna, a ostaje nepoznato da li je ostavinski postupak okončan.

Dio turističke ponude Karlovca je od 1996. godine. Žunac je u svojoj 200 godina staroj kući pohranjivao etnografske izloške, a etno-galerija koju je uredio mogla se besplatno posjetiti.

Na Cvjetnicu se tradicionalno održavala manifestacija “Rečički vez i pisanice”. Galeriju ponajmanje čini dvorište, a više interijer objekata, u kojima je amaterski slikar Žunac izložio i svoje umjetnine na goveđoj koži i druge predmete.

Vrijedni izlošci

Mještani s kojima smo razgovarali uglavnom nisu komentirali stanje galerije, ali se nadaju da će se očuvati. I ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić kaže da tamo ima vrijednih izložaka za koje je ustanova u kojoj je Žunac dočekao mirovinu zainteresirana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije