Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokreni se

Igrati su se zaboravili i klinci, ali i njihovi roditelji

igra
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
02.10.2014.
u 12:48

Igre balonom i loptom dostupne su tijekom čitave godine – upozorava profesorica kineziologije i kineziterapije Biserka Matasić iz Poliklinike Suvag

Igranje je dio odrastanja, bez obzira je li u pitanju dijete s teškoćama ili nije. Međutim, više je nema. Svako drugo dijete ne zna voziti bicikl, za njih je balon ‘šok’. A upravo igre balonom i loptom dostupne su tijekom čitave godine – upozorava profesorica kineziologije i kineziterapije Biserka Matasić iz Poliklinike Suvag.

Veza tijela i govora

Ta se zdravstvena ustanova uključila u Move week u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije da bi ukazala na važnost pokreta, odnosno motoričke igre i kod djece s poteškoćama u razvoju.

– Pokret je jako važan u govornoj rehabilitaciji. Uska je povezanost stanja tijela sa stanjem govora.

Djeca s poteškoćama puno se manje uključuju u sportske aktivnosti što dovodi do pretilosti, koja pak povlači sa sobom niz drugih zdravstvenih problema. Pristup dvoranama im je zatvoren, što zbog neznanja, a što zbog roditelji koji prihvaćaju da im dijete nije aktivno – napominje prof. Matasić.

Ukazuje na važnost zajedničke igre roditelja i djece, koje su i jedne i drugi zaboravili. S obzirom na sve veći broj pretile djece i mladih u Hrvatskoj, pa tako i Karlovačkoj županiji, nužno je promijeniti navike i poticati kineziološke aktivnosti kod svih, a posebno kod onih s teškoćama u razvoju.–

Tjelesnu aktivnost treba provoditi u skladu sa djetetovim sposobnostima. Ona poboljšava i psihološko blagostanje djece s teškoćama u razvoju i ponašanju kroz pružanje mogućnosti stvaranja novih prijateljstva, izražavanja kreativnosti, razvijanja vlastitog identiteta, pronalaženja dodatnog smisla života – kaže prof. Matasić.

Problem s motorikom

Ravnateljica Suvag-a Zlata Perković dodaje da osim govornih, slušnih i jezičnih, imaju i veliki broj djece upravo s motoričkim teškoćama. Stoga im je drago što su se uključili u akciju Zavoda i dali svoj doprinos u promociji tjelesne aktivnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije