Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija

Gradska uprava, ali i tvrtke kritizirani jer nisu učinkoviti

central
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
01.11.2014.
u 12:29

Mladost, Karlovački tjednik, Hrvatski radio Karlovac, Inkasator i Razvojna agencija Karla postigli su svrhu osnivanja, ali nisu dovoljno učinkoviti u postizanju rezultata i ostvarivanju ciljeva

Grad Karlovac je dobio bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju, koji je obradio financijske izvještaje i poslovanje za 2013.

Urediti subvencioniranja

Ne pamtimo kada je posljednji put dobio pozitivno mišljenje, pa začuđuje što vlast nije istaknula u javnosti da je ono stiglo početkom listopada. Kad već nije ona, manje začuđuje da je i opozicija, koja je ranije kritizirala vlast povodom i temeljem negativnih izvješća, sada propustila prokomentirati pozitivno.

I dalje se kritizira što nisu utvrđeni kriteriji po kojima Grad daje subvencije za obavljanje javnih usluga niti je utvrđeno kako će subvencije utjecati na pozitivno poslovanje. Jasno je da se tu misli na gradske medije, koji su u međuvremenu ‘stopljeni’ u jednu tvrtku.

Kritizira se i slaba učinkovitost u provedbi projekata, a tu se misli na izgradnju pristupne ceste vrtiću Švarča i samog vrtića, uklanjanje doma u Nehajevoj ulici, rekonstrukciju Radićeve, kupnju zemljišta za nogostup u Tušiloviću... Ustanovljeno je da je Grad postupio po većini naloga i preporuka danih prošle godine.

Tako je analitička evidencija potraživanja za prodane gradske stanove dopunjena podacima o nedospjelim potraživanjima, a u poslovnim knjigama su evidentirani točni podaci o vrijednosti stanova. Central d.o.o., koji je i dalje u suvlasništvu Grada, dostavio je financijske izvještaje, a HSS je počeo plaćati zakupninu za prostor koji koristi u Hrvatskom domu.

Navodi se i kako je nabava roba, radova i usluga provedena u skladu s propisima. I dalje se izrađuje katastar vodova, a imovina koja nije upisana u poslovne knjige se upisuje, o čemu smo pisali kada smo izvještavali o smanjenju temeljnog kapitala Mladosti. Državna je revizija ocjenjivala i ostvarivanje ciljeva, te učinkovitost postizanja rezultata za Mladost, Karlovački tjednik, Hrvatski radio Karlovac i Inkasator, te Razvojnu agenciju Karla.

Ocjena je da su postigli svrhu osnivanja, ali da nisu dovoljno učinkoviti u postizanju rezultata i ostvarivanju ciljeva. Predlažu donošenje strateškog plana razvoja, a medijima i da urede financijske odnose s vlasnikom. Svima preporučuju da razmotre mogućnosti za povećanje prihoda na tržištu, medijima i mjere za smanjenje gubitaka.

Karlovačkom tjedniku predlažu da realnije planira nakladu i da provode postupak javne nabave za tiskanje.

Popis imovine

Državna revizija je ‘češljala’ i poslovanje Grada Ogulina i dala mu uvjetno mišljenje. Najveća zamjerka odnosi se na to što nema cjelovit popis imovine i obveza jer ne obuhvaća zemljišta i šume, te četiri sportska objekta koja su po Zakonu gradsko vlasništvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije