Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za pružanje usluga

Cilj je smanjiti broj djece, kao i njihov boravak u domu

dom1
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
22.09.2014.
u 12:30

U karlovačkom domu trenutačno je 72 djece, od toga 40-ak u poludnevnom tretmanu

Javnost mora znati da Dječji dom Vladimir Nazor postaje Centar za pružanje socijalnih usluga. Ne brinemo o instituciji kao takvoj, nego djeci koja su nam na prvom mjestu.

Projektom Ministarstva socijalne politike i mladih ide se na to da se smanji broj djece, kao i njihov boravak u ustanovama. Jedna od mogućnosti je poludnevni tretman, što se već i provodi – najavila je ravnateljica karlovačkog Doma Vladimir Nazor Maja Vučinić Knežević.

Do punoljetnosti

U toj je ustanovi, četvrtoj po veličini u Hrvatskoj od njih ukupno 14, trenutačno 72 djece. Od toga ih je četrdesetak u poludnevnom tretmanu, a ostatak u stalnom smještaju. To također ide u prilog težnji o promjenama trendova u domovima socijalne skrbi. No, iako je krajnji cilj smanjenje broja štićenika u ustanovama, to ne znači da će oni pod svaku cijenu ići u obitelji.

– To su naša djeca i ona su primarna briga. Dobro će se procijeniti što će se u kojem trenutku učiniti. Treba raditi s obitelji, to je izlaz iz poteškoća. Postoji i mogućnost osnivanja mobilnih timova, koji bi obiteljima pomagali u odgoju i podizanju djece.

Treba napomenuti i da u Hrvatskoj djeca u domovima u prosjeku borave četiri godine. Karlovački je prosjek puno duži. Ukoliko dođe u predškolskoj dobi obično ostaje do svoje 21. godine. Tako dug boravak u ustanovi sigurno može utjecati na probleme koji ih onda prate u daljnjem životu – upozorava Maja Vučinić Knežević.

S radom karlovačke ustanove upoznala se i voditeljica projektnog tima Angela Taylor.

– Sada smo pri kraju dvogodišnjeg projekta u sklopu kojeg smo obišli 26 domova za djecu, odrasle, sa psihičkim poteškoćama i invaliditetom u deset hrvatskih županija. Lijepo je vidjeti što se događa na terenu. Pomažemo domovima da prepoznaju potrebe zajednice i budu bolji u pružanju alternativnih usluga – rekla je Taylor.

Gruzija zatvorila domove

Natia Partskhaladze podijelila je s Karlovčanima iskustva Gruzije.

– Put je bio dug, težak, a ponekad i strašan. No, svi su domovi zatvoreni i danas su djeca u vlastitim ili udomiteljskim obiteljima – kaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije