Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priopćenje

Udruga "Naš Hajduk" prijavila suradnju Dinama i Lokomotive

dinamo lokomotiva (1)
Jurica Galoić/Pixsell
19.02.2013.
u 09:36

"Riječ je o sporazumu između konkurenata na istom tržištu koji predstavlja najteži oblik povrede odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja."

Udruga "Naš Hajduk", koju je Zdravko Mamić sinoć spomenuo na Skupštini GNK Dinama, poslala je priopćenje u kojem ističe da je prijavila suradnju Dinama i Lokomotive Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja jer tvrde kako je suradnja nezakonita.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

"Udruga 'Naš Hajduk' poslala je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) inicijativu za pokretanje postupka utvrđivanja postojanja zabranjenog sporazuma (kartela) između GNK Dinama i NK Lokomotive.  Kartel odnosno zabranjeni sporazum je onaj kojim dva ili više poslovnih subjekata usklađeno djeluju na istom tržištu i time narušavaju tržišno natjecanje ostvarivanjem veće dobiti od one koju bi postigli samostalnim djelovanjem. Takvi sporazumi u pravilu nisu formalizirani potpisanim ugovorom, već su neformalni i tajni, čime se ne umanjuje njihova štetnost. Zabranjenim sporazumima se smatraju čak i usmeni dogovori među poduzetnicima.

Na preko 50 stranica elaborirali smo činjenično stanje o zabranjenoj suradnji ova dva kluba, zajedničkim dogovorima oko poslovnih planova, razmjene igrača, trenera, zajedničkog financiranja, te sama priznanja odgovornih osoba iz GNK Dinamo i NK Lokomotive o ovoj neprirodnoj simbiozi koja za cilj ima narušavanje tržišne utakmice u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi i Hrvatskom nogometnom kupu. 

Riječ je o sporazumu između konkurenata na istom tržištu koji predstavlja najteži oblik povrede odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. S obzirom da narušavanje sportskog natjecanja više nitko u nogometnoj kaljuži ne smatra problemom, nadamo se da će ova neovisna agencija prihvatiti našu inicijativu i pokrenuti postupak utvrđivanja zabranjenog sporazuma između GNK Dinama i NK Lokomotive i spriječiti sve daljnje štetne posljedice takvog dogovora.

Upravo da bi spriječili svako daljnje varanje hrvatskih građana, osim inicijative za pokretanja postupka, te izricanja kaznenih mjera prema poduzetnicima podnijeli smo i zahtjev za donošenje privremene mjere kojim bi se NK Lokomotivi zabranio svaki daljnji nastup u 1.HNL i Kupu, jer postoji opasnost od daljnjeg nastanka značajne i nepopravljive štete za ravnopravno tržišno natjecanje. Nije problem ako u ravnopravnoj tržišnoj utakmici jedan poduzetnik ostvari bolje rezultate od drugog, ali ako je taj rezultat posljedica zabranjenog sporazuma, onda te štetne posljedice treba odmah spriječiti. 

Smatramo da bi nastavak ovakvog ruganja zaljubljenicima u hrvatski nogomet omogućilo GNK Dinamu i NK Lokomotivi da i u ovoj sezoni u cijelosti ostvare sve negativne posljedice vlastitog zabranjenog sporazuma. Posebno možemo istaknuti da njihovo udruženo djelovanje značajno umanjuje prihode ostalim sudionicima natjecanja, čime se ugrožava njihova egzistencija: smanjuje im se mogućnosti boljeg plasmana u 1.HNL i Kupu, smanjuje zarada od TV prava, smanjuje broj posjetitelja na stadionu, otežava se sudjelovanje u europskim natjecanjima i mogućnost višemilijunske zarade, pa sve do toga da nisu u mogućnosti po istim tržišnim uvjetima kupovati prvoligaške igrače iz GNK Dinama ili NK Lokomotive.

Zaustavite ovaj nogometni kartel i uvedite pošteno tržišno i sportsko natjecanje u domaće nogometno prvenstvo!"

>>>Mamić se žestoko obrušio na vlast: Sve čine da nas uguše!

Ključne riječi

Komentara 17

DU
dugiarap
09:48 19.02.2013.

prijavili ih agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja - pa ti luzeri ne kuže da se ovdje radi o nogometnom a ne tržišnom natjecanju, znači pojeo vuk magare, a i ovo o kupovini igrača, oni bi kupovali a ni za plaće nemaju, nema kraja hrvatskoj gluposti

ED
edelstein
09:49 19.02.2013.

Aaaa dokazi,argumenti? Pucanj u prazno...sportske rezultate treba ostvarivati na sportskom polju a nikako za zelenim stolom.

ED
europski dinamo
23:59 19.02.2013.

Hajduk je bio za ligu 16

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije