Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
narušena prava

Nogometni sindikat: Dinamo nanosi veliku štetu Leki i Pokrivaču

Jerko Leko, Nikola Pokrivač
Goran Stanzl
04.09.2012.
u 15:54

Ovim jednostranim činom trenera Dinama, uz suglasnost Uprave kluba, narušena su prava iz ugovora navedenim igračima

Hrvatska Udruga Nogometni Sindikat reagirala je na slučaj odstranjivanja Jerka Leke i Nikole Pokrivača iz momčadi Dinama te se oglasila priopćenjem, koje donosimo u cijelosti:

Hrvatska Udruga Nogometni Sindikat sa osobitim zadovoljstvom pridružuje se čestitkama sjajnom uspjehu GNK Dinamo, drugom uzastopnom plasmanu u Ligu prvaka. To je izvanredan doseg koji jača prestiž u europskoj nogometnoj obitelji kako Dinamu tako i HNL-u odnosno hrvatskom nogometu.

Dijelom i zbog toga iznimno je važno kako funkcionira klub koji je pod svjetlima europske pozornice, odnosno da li uz sportski uspjeh gaje i europske manire ponašanja. Temeljem te percepcije gleda se i na ukupne odnose u HNL-u.

U uspješnom pohodu Dinama na Ligu prvaka sudjelovali su i Jerko Leko (32) te Nikola Pokrivač (26). Odmah nakon prolaza u LP oba su igrača udaljena iz prve momčadi odlukom trenera bez konkretnog pojašnjenja što su to zgriješili da bi kao reprezentativni kadar i iskusni Dinamovi profesionalci doživjeli drastičnu odmazdu te u konačnici profesionalno i osobno poniženje. Iznesen je stav trenera Ante Čačića kako je povod odstranjenju iz momčadi nezalaganje igrača. Takav subjektivan stav u kontradikciji je sa činjenicom da je trener Čačić koristio Leku upravo u odlučnoj utakmici za LP protiv Maribora, odnosno da je njega i Pokrivača uvrstio u momčad u 4 od 6 euro nastupa, odnosno u 5 i 4 utakmica u 7 kola HNL-a. Naglašavamo da je Leko bio izabran za kapetana momčadi, u kojoj je prošle sezone odigrao 42 utakmice, a Pokrivač je skupio 19 nastupa. Ti podaci navode na zaključak da su zasluživali povjerenje istog trenera kroz duže vrijeme pa iznenadno udaljavanje u najmanju ruku baca sumnju na povod istoga.

Slijedom svakog profesionalnog ugovora precizno su utvrđenu obaveze i prava kluba i igrača. Jedno od temeljnih prava igrača, koji redovno ispunjava svoje obaveze, jest pravo na rad i jednakopravan status kao svi igrači pod ugovorom. Ovim jednostranim činom trenera Dinama, uz suglasnost Uprave kluba, narušena su prava iz ugovora navedenim igračima te im je nanesena velika sportska i moralna šteta. Oni su naime udaljeni iz momčadi u smiraj ljetnog prijelaznog roka i još su javno od kluba moralno ocrnjeni što im je onemogućilo da potraže novu sredinu. Takvim diskriminatorskim potezom Dinamo je praktično osudio igrače na najmanje 6 mjeseci ne igranja. Činjenicu da je Pokrivaču onemogućen ulaz u ambulantu zbog zdravstvenih potreba samo je pokazatelj neshvatljivo nehumanog odnosa prema zaposleniku.

Kao jedan od najvećih i najuspješnijih hrvatskih klubova GNK Dinamo ima osobitu odgovornost da služi primjerom profesionalnih i inih odnosa drugim domaćim klubovima. Veličina se ne pokazuje samo rezultatom na terenu već i odnosom prema svekolikim akterima nogometa, poticanju pozitivne atmosfere u najpopularnijem sportu. U tom smislu nažalost klubovi HNL-a, uključujući Dinamo, iskazuju nepoštivanje potpisanih ugovora ali i digniteta čak i onih zaslužnih nogometaša, koji se nakon internacionalne karijere vraćaju i time podižu kvalitetu i ugled HNL-a. Primjeri Prosinečkog, Šokote, Bišćana, Balabana, Vejića, Živkovića, Šerića i drugih koji su doživjeli nepravedno i nepropisno odstranjenje iz klubova podrivaju temelje kredibiliteta domaćeg nogometa.

Pozivamo zato Upravu GNK Dinamo, i sve druge klupske čelnike koji se služe istim načinom jednostranih diskvalifikacija svojih članova, da preispitaju svoje poteze, koji se ionako na kraju i njima vraćaju kao boomerang. Svaki klub i trener ima pravo na odluke o korištenju igrača, ali se one moraju donositi u skladu sa propisima i potpisanim ugovorima, pritom posebno mareći da se ne ugrožava ičije dostojanstvo i moralni integritet.

 >>> Idila je kratko trajala: Čačić potjerao Leku i Pokrivača!

>>> Čačić: Nema šanse da se Leko i Pokrivač vrate u momčad

>>> Mamić: Želio sam vratiti Leku, ali moram poštovati odluku trenera

 

Komentara 15

JA
JackRussell
16:13 04.09.2012.

Šimiću, kad si prvi put pokrenuo ovaj sindikat vjerovao sam u dobru ideju, pravo da se igrači zaštite, ali u ovih godinu i više dana koliko vaš sindikat postoji pokazao si samo jedno, mržnju prema Dinamu koji te je igrački stvorio. Dok jednom rječju nisi komentirao niti kritizirao kada su u Hajduku na više načina zlostavljali igrače koji nisu htjeli pod prijetnjama raskinuti ugovore, sad se javljaš kad se dogodila jedna sasvim normalna pojava u nogometu. Leku i Pokrivača se ne prisiljava na nikakav prisilan rad, u odnosu na ono što je Hajduk radio svojim igračima, njih dvojica trčkaraju maksimirskom šumom, plaću dobivaju, nitko im ne prijeti na bilo koji način. Šimiću, pokrij se ušima!

CA
canajisraM
16:19 04.09.2012.

Iznesen je stav trenera Ante Čačića kako je povod odstranjenju iz momčadi nezalaganje igrača. Takav subjektivan stav u kontradikciji je sa činjenicom >>>> E moj Simicu ,do sad sam smatrao da je nogometni sindikat dobra svar. A sto bi titi zelio,da ti odlucujes tko se zalagao na treningu a tko nije..... Zelis li ti reci kako bi tvoje odluke bile OBJEKTIVNE za razliku od Cacicevih subjektivnih ???

SE
serđo
16:07 04.09.2012.

boomerang.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije