Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATERPOLSKI IZBORNIK

Tucak: Savez još nije isplatio nagrade

Ivica Tucak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.01.2017.
u 12:40

– Država je odradila svoje, Savez još nije, to je pretvoreno u dug. No, imamo razumijevanja za odgovorne u Savezu i zahvalnost što uopće mogu financijski pratiti naše programe. Nažalost, kod nas sport još nije riješen na pravi način.

Večerašnjom utakmicom Svjetske lige u Nizozemskoj (Eindhoven, 20 sati), hrvatska vaterpolska reprezentacija ulazi u godinu kojoj će kruna biti Svjetsko prvenstvo u Budimpešti od 14. do 30. srpnja. Hrvati su na svjetskim smotrama napravili nevjerojatan niz: penju se na postolje još od Melbournea 2007., što znači da su osvajali medalje na posljednjih pet svjetskih prvenstava (zlato, srebro i tri bronce). Može li se taj niz nastaviti, pitamo izbornika Ivicu Tucaka.

Situacija mnogo zdravija

– Nadam se i vjerujem da može. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnje rezultate – barem otkad sam ja na čelu reprezentacije – borit ćemo se za zlato. U odnosu na 2012. kada sam preuzeo nacionalnu vrstu, sad je situacija mnogo zdravija, nema onih potresa i otkaza koji su se događali nakon Londona. Formirana je okosnica reprezentacije, a integracija mladih igrača ide jako dobro i u tom sam dijelu mnogo zadovoljniji. To ne jamči ništa, ali je nekakav preduvjet koji mora postojati. Vidim i kod igrača to zadovoljstvo igranja i treniranja. To nikad nije bilo upitno, ali je sada podignuto na višu razinu. I zbog toga sam optimističan uoči SP-a, iako znam da neće biti lako – kaže Tucak (46).

Riječ-dvije o glavnim konkurentima?

– Srbija je i dalje iznimno kvalitetna iako je ostala bez Nikića i Gocića. No, ima puno mladih igrača koji ih mogu zamijeniti. Okosnica reprezentacije je ista, svi nositelji igre – Filipović, Mandić, Prlainović, Pijetlović – i dalje su tu. Mađari su domaćini, Italija je uvijek jaka, iako možda ima problem s vratarom zbog odlaska Tempestija. Treba vidjeti kako će izgledati SAD i Australija na početku novog olimpijskog ciklusa. Crna Gora pomlađuje reprezentaciju pa ćemo vidjeti koliko će biti konkurentna u Mađarskoj. Tu je i Grčka... Imamo, dakle, tih sedam-osam-devet reprezentacija koje kandidiraju za medalju i zato u četvrtfinalu ne smijete imati loš dan.

Vidimo da je u reprezentaciju vraćen Kristijan Milaković, igrač Savone, dakle, nitko nije zauvijek izgubljen?

– Već sam rekao: svatko tko ima hrvatsku putovnicu i želi biti dio reprezentacije bit će dobrodošao. Nikoga neću otpisati. U prve četiri godine mandata imao sam silnih problema s otkazima, ozljedama, bolestima, suspenzijama... i zato svakako želim imati širi izbor igrača, 20 do 22, a ne samo 14-15, pa da onda upadnemo u probleme kad se netko ozlijedi, oboli ili što li već.

Jeste li zadovoljni statusom vaterpola u Hrvatskoj. Jesu li igračima isplaćene nagrade za srebro osvojeno u Riju?

Srpski vaterpolisti zaštićeni

– Država je odradila svoje, Savez još nije, to je pretvoreno u dug. No, imamo razumijevanja za odgovorne u Savezu i zahvalnost što uopće mogu financijski pratiti naše programe. Nažalost, kod nas sport još nije riješen na pravi način. I to što u posljednje dvije godine gubimo od Srbije sigurno nije samo zbog razlike u kvaliteti, nego zbog ovih stvari s kojima oni nemaju problema. Oni su u svojoj zemlji itekako zaštićeni, imaju bolji tretman, više ih ima u medijima. Kod nas je vaterpolo najtrofejniji sport, imamo veliku tradiciju – Primorje je primjerice utemeljeno 1908., Jadran 1920., Jug 1923. – ali ako me pitate jesmo li zadovoljni načinom kojim smo tretirani, onda je odgovor – nismo, ni u kojem obliku. No, valjda će se i to promijeniti. Tucak je za Nizozemsku odredio sljedeći sastav: Bijač, Marcelić (vratari), Bušlje, Macan, Čagalj (braniči), Lončar, Lozina (sidraši), Garcia, Šetka, K. Milaković, Sukno, Bukić, Fatović (napadači).

Komentara 1

KU
kupatilo
22:21 10.01.2017.

Daj Tucak tibi trebao platiti drzavi a i tvoji igraci jer koristite slavu stecenu od ranije a vi nas samo sramotite.Zasluzili ste jedno veliko nista a najbolje da odete i da dođu oni koji hoce vole i znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije