Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WEYMOUTH

Hrvatski jedriličari odlični na testu za Olimpijske igre

jedrenje (1)
HJS.hr
10.06.2012.
u 11:54

Na Svjetskom kupu na poprištu olimpijske regate Šime Fantela i Igor Marenić zauzeli su četvrto mjesto, Tonči Stipanović peto, Ivan Kljaković Gašpić deveto, Pavle Kostov i Petar Cupać deseto.

Manje od dva mjeseca do Olimpijskih igara odlični rezultati hrvatskih jedriličara na poprištu olimpijske regate, u britanskom Weymouthu. U četiri od osam disciplina u kojima imamo olimpijce plasirala su se CRO jedra u današnji finalni plov za odličja regate Svjetskog kupa koja se jedrila ovoga tjedna. Bodovne razlike su bile u svim disciplinama male, što znači da su uz malu dozu sportske sreće na postolju danas bez problema mogli stajati i hrvatski jedriličari. Kvaliteta flote je krajnje ujednačena, što nam govori da nas očekuje vrlo uzbudljiva olimpijska regata. Četiri godine se filtrirala flota olimpijskih klasa da bi se odredilo kojih će 380 jedriličara i jedriličarki steći pravo nastupa na OI 2012.

U Weymouthu se konačno pojavilo sunce, barem u prvom dijelu dana, no jak vjetar snage oko 20 čvorova ponovno se pobrinuo da bude vrlo hladno, a temperatura zraka postala je vrlo neugodna čim je sunca nestalo. No, unatoč tome danas su bili najljepši uvjeti za jedrenje cijelog tjedna, iako prilično izazovni fizički ponovno.

Šime Fantela i Igor Marenić bili su najbliži pobjedničkom postolju, zauzeli su četvrto mjesto u klasi 470. U plovu za odličja pripalo im je treće mjesto, no konkurenti za broncu, Novozelanđani Snow –Hansen/Saunders su bili odmah iza što im je bilo dovoljno da zadrže medalju. Našoj je posadi nedostajalo pet bodova za medalju, što je vrlo malo za devet održanih jedrenja. Pobjednici su još jednom Australci Belcher/Page.

- Mislim da smo cijelu regatu odjedrili dosta dobro, imali smo sitne greškice, to smo analizirali. Ova regata je poslužila za snimanje polja na kojem će se održati Olimpijske igre. Mislim da smo regatu dobro iskoristili i dobro odjedrili – kazao je Igor Marenić.

Tri posade koje su danas bile prve tri u cilju, Belcher/Page, Britanci Patience/Bithell i Fantela/Marenić imali su veliku prednost u odnosu na ostatak flote i dobro je bilo vidjeti da je i naša posada među tim dominantnima.

Tijesno je bilo s bodovima uoči plova za odličja za klasu Laser, u kojem je bilo neizvjesno do samog kraja. Tonči Stipanović je bio šesti u plovu za odličja, ukupno je zauzeo peto mjesto, sa samo jednim bodom više od Britanca Paula Goodisona na četvrtom mjestu, odnosno četiri boda do srebra, što je također razlika koja se može riješiti u jednom jedinom plovu. Također treba istaknuti da je Stipanović četvrti u poretku nacija, što je ono što ćemo imati na OI.

- Sve u svemu, zadovoljan sam, bila je dobra regata. Cijelo vrijeme sam se držao s najboljima. Treba dosta treninga još odraditi, mislim da ću se dobro spremiti i da ću ostati tu naprijed u igri od početka – razmišlja Tonči Stipanović.

Zlato je uzeo Australac Tom Slingsby.

Deveto mjesto u Finnu zauzeo je Ivan Kljaković Gašpić, u poretku nacija je šesti, s obzirom da su čak četiri Britanca ispred. Pobjeda je pripala Gilesu Scottu, koji polako postaje sve veća medijska priča. Aktualni svjetski i europski prvak, pobjednik i ovotjedne regate na poprištu Olimpijskih igara, a neće nastupiti na OI zato što su kvote za jedrenje određene na način da svaka zemlja ima pravo na samo jednog predstavnika u svakoj disciplini.

- Moglo je biti bolje, ali s obzirom na umor od treninga koje sam prije regate ovdje odradio zadovoljan sam i mogu reći da je dobro odrađen posao. Vidjeli smo još neke sitnice koje su čisto tehničke prirode. Jako dobro odrađena regata, plasman možda ne baš najbolji, deveto mjesto nije nešto što mene zadovoljava, ali male nijanse su igrale na kraju. Slijedi finalni dio priprema za OI i mislim da će sve biti ok – kaže Ivan Kljaković Gašpić.

Za Pavla Kostova i Petra Cupaća sami plasman u plov za odličja bio je veliki uspjeh, njihov najbolji rezultat u zadnje dvije godine.

- Zadovoljni smo stvarno s plasmanom u plov za odličja, dobro smo jedrili od početka do kraja regate, šteta što zbog prejakog vjetra nismo odjedrili pet plovova u finalnoj seriji, da još malo odmjerimo snage s najboljima. Danas smo u većem dijelu plova za odličja bili četvrti, u zadnjoj stranici u vjetar smo izgubili tri mjesta, ali zadovoljni smo, ovo je jedan veliki plus za nas uoči Olimpijskih igara – rekao je Petar Cupać.

Australci su zahvaljujući posadi Outteridge/Jensen uzeli zlato u ovoj disciplini, svoje treće na regati Svjetskog kupa. Britanci imaju više odličja, osam od 30, ali Australci imaju više zlata. Ukupno 13 zemalja je osvojilo odličja na ovotjednoj regati.

Tonči Stipanović, Šime Fantela i Igor Marenić ostaju na pripremama u Weymouthu, ostali se vraćaju nakratko kući, no vrlo skoro će se ponovno vratiti u Veliku Britaniju na pripreme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije