Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVLJE CLIPPERSA

Ivica Zubac blistao protiv kluba koji ga se olako odrekao. Kritike NBA kroničara bile su opravdane

storyeditor/2024-01-08/ZubacDavis1_pxl_spo_080123.jpg
08.01.2024.
u 16:00

Zubac je upisao 22 koša i 19 skokova i to mu je najbolja partija protiv Lakersa u dosadašnjih 18 nastupa

Baš kao što su najavljivali neki kladioničari da će taj igrač biti vrlo motiviran, Ivica Zubac odigrao je sjajnu utakmicu protiv kluba koji ga se svojedobno olako odrekao. U utakmici koju novinari vole zvati "bitkom za Los Angeles" hrvatski je centar za svoju momčad upisao 22 koša, 19 skokova te po jednu asistenciju i blokadu, što mu je bila i najbolja partija u njegovih dosadašnjih 18 nastupa protiv bivšeg kluba.

Zubac kontrolirao Davisa

Nažalost, jedna od Zupčevih najboljih predstava u njegovoj sedmogodišnjoj NBA karijeri nije bila dovoljna njegovim Clippersima da u gradskom derbiju nadjačaju Los Angeles Lakerse (103:106).

Od Ivičinih suigrača nitko nije posebno blistao. Paul George zabio je 22 koša, šutirajući trice 4 od 11. Kawhi Leonard i James Harden zabili su po 15 koševa, pri čemu je bradati razigravač Clippersa upisao devet asistencija, neke i za Zupčeve zicere.

GALERIJA Zubac odigrao jednu od najboljih utakmica karijere

storyeditor/2024-01-08/ZubacDavis1_pxl_spo_080123.jpg
1/5

Imali su Clippersi priliku izboriti produžetak, ali je, istekom vremena, tricaški pokušaj Normana Powella (14 koševa) završio na obruču.

Kod Lakersa prednjačili su LeBron James (25 koševa, 8 skokova, 7 asistencija) i jedan od najboljih centara NBA lige Anthony Davis (22 koša, 10 skokova), s kojim se Zubac jako dobro nosio. Štoviše, može se reći da se Hrvat s njim ravnopravno nosio.

Svojedobno su neki NBA kroničari kritizirali odluku menadžmenta Lakersa da se tek tako odrekne Zupca jer su za njega i Michaela Beasleyja dobili Mikea Muscalu. Uostalom, neposredno nakon tog "trejda" Lakersi su u 11 utakmica ostvarili samo tri pobjede, a u istom broju nastupa Clippersi su izborili osam pobjeda.

Lakersi su Zupca uzeli kao 32. izbor drafta 2016. godine, ali mu nisu dali pravu priliku. Štoviše, kao da nisu znali što bi s njim pa su ga slali u South Bay Lakerse, svoju filijalu u razvojnoj ligi. Stoga i ne čudi da su ga razmijenili i, čini se, vidljivo pogriješili. Uostalom, u novom dresu imao je Zubac dosta sjajnih utakmica pa tako i onu u kojoj je, u studenom 2022. godine, protiv Indiana Pacersa uknjižio 31 koš i 29 skokova.

VEZANI ČLANCI:

No, Ivica nije zlopamtilo pa Lakersima tu selidbu nije odveć zamjerio jer nije morao mijenjati grad stanovanja, a i prešao je u momčad koja je više znala cijeniti njegove igračke kapacitete. Već nakon dolaska u novu svlačionicu stekao je simpatije ključnih igrača momčadi Kawhija Leonarda i Paula Georgea, za koje je radio puno blokova. Čini to i sada za Jamesa Hardena, ali mu on i uzvraća dobrim dodavanjima kad se Hrvat dobro odvrti prema košu.

Zubac je prošlo ljeto imao jako dobru epizodu s hrvatskom reprezentacijom, koja se, turnirskom pobjedom u Istanbulu i pobjedom nad vrlo jakom Turskom, probila na završni kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Ateni. A o igranju za reprezentaciju Zubac je krajem prošle sezone govorio za Basket News, na Adidas EuroCampu u Trevisu, gdje je bio specijalan gost.

– Kao internacionalac iz male zemlje, uvijek želiš svoju zemlju učiniti ponosnom, želiš učiniti sve što je u tvojoj moći da tvoja reprezentacija bude uspješna. No to je teško jer Fiba stavlja kvalifikacijske prozore usred NBA sezone pa mi NBA igrači ne možemo igrati. A za malu zemlju poput Hrvatske to je velika šteta. Mi nismo poput Španjolske, Francuske ili Srbije koje imaju puno igrača na najvišoj europskoj razini. Teško je iz Amerike gledati svoje reprezentativne suigrače, a ti im ne možeš pomoći. Mnogi internacionalci žele igrati za svoje reprezentacije, zbog čega NBA klubovi nisu sretni jer se pribojavaju ozljeda.

VEZANI ČLANCI:

Sve je teže zadržati talente

Govorio je Zubac u tom intervjuu i o američkoj novosti koja će uzdrmati europsku košarku, a to su plaće u sveučilišnoj košarci.

– Razumijem europske trenere da im je teško gurati mlade igrače jer više ovise o rezultatu nego američki treneri. No, ako ne žele da im mladi igrači odlaze na američka sveučilišta, europski će klubovi morati davati više prilika mladim igračima. I ja sam prošao nešto slično. Nisam dobio minutažu u Ciboni i zato sam otišao u Megu kako bih stekao što više igračkog iskustva. A neki moji prijatelji koji su bili vrlo talentirani nikad nisu dobili minute u vrijeme tranzicije u seniorsku košarku.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije