Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malena ih ne pušta

Ptići će prvi put na let izravno u Afriku

08.07.2011., Slavonski Brod - Upitna je daljnja sudbina najpoznatije rode Malene i rodana Klepetana  iz Brodskog Varosa, buduci da domar skole Stipo Vokic uskoro odlazi u mirovinu pa o njima vise nece imati tko skrbiti. Roda Malena slomljenog krila ne let
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
02.08.2014.
u 07:45

Mladi četverac ima dosta hrane, a roditelji ih paze

Četvero ptića Malene i Klepetana ove će godine, čini se, iz svog gnijezda na krovu područne osnovne škole u Brodskom Varošu prvi put odletjeti izravno u Afriku.

"Preskaču" Lonjsko polje

Naime, prijašnjih je godina bilo uobičajeno da potomci najpoznatijeg ljubavnog para roda na svijetu krajem srpnja najprije na petnaestak dana odu u Lonjsko polje, gdje se skupljaju u jato, vježbaju letenje te uče samostalno pronaći hranu i živjeti u prirodi. Oko 10. kolovoza krenuli bi na 13.000 kilometara dug put do afričkog juga i usput samo još jednom svratili u Varoš kako bi pozdravili mamu i tatu. Ovaj put to nije slučaj.

– Još su u gnijezdu. Preko dana znaju odletjeti na obližnje Bebrinske Čaire, ali navečer se opet vrate i traže jesti. Nije ni čudo. Imaju dovoljno hrane, a Malena i Klepetan ih ne tjeraju. Očito ih je sve zbunilo ovo ćudljivo vrijeme – kaže umirovljeni domar Stipa Vokić, koji se ovih dana brine o čak devet roda.

Naime, uz Malenu, Klepetana, njihovu djecu i još jednu ranjenu rodu koju je prije dvije godine uzeo pod svoje, tu su i dvije nove, koje su se u očekivanju zajedničkog odlaska na jug sprijateljile s Maleninim potomcima. Zbog toga Stipa još češće i više nego inače mora odlaziti po hranu, odnosno ribu koju onda, naravno, ravnomjerno dijeli na svih devet gladnih usta.

– Kako im ne bih dao. Pridošlice vide ove moje rode kako jedu pa i one dođu i gurnu kljun. Zanimljivo je da me se ne boje. Valjda vide da ovima neću ništa pa pomisle: valjda neće ni nama – smije se Stipa.

Svečanost za Klepetana

U proteklih jedanaest godina Malena i Klepetan na svijet su donijeli i put Afrike ispratili 45 ptića. Kada mlade rode odlete, njihovi će roditelji jedno vrijeme ostati sami, a onda će se krajem kolovoza i Klepetan spremiti za put.

Iz mjesnog kulturno-umjetničkog društva "Luka Lukić" najavili su da će mu i ove godine prirediti svečani ispraćaj. Za razliku od ptića, koji se zauvijek opraštaju od svojih roditelja, Klepetan će se u ožujku iduće godine opet vratiti svojoj Malenoj slomljena krila koja će ga dotle strpljivo čekati i brojiti dane do njegova povratka.

>> Zašto ptići Klepetana i Malene još nisu napustili gnijezdo?

Komentara 3

MI
Milkica
09:32 02.08.2014.

Stvarno ste se raspištoljili s fotkama. Kužim ja, skup je film, pa razvijanje... Bit će lakše kad se jednog dana razvije digitalna tehnologija.

EV
evropljanin
09:47 02.08.2014.

divni su. sretan vam put .

EV
evropljanin
09:52 02.08.2014.

gosp. stipi mnogo srece i zdravlja. on se zaista sa mnogo ljubavi i strpljenja brine o njima. sretno vam stipe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije