Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan europske baštine

Predstavljena obnova Kurije IV vlastelinskog sklopa obitelji Eltz

Kurija IV obitelji Eltz
Foto: Branimir Bradarić
02.10.2014.
u 13:56

U spomeničko-graditeljskom smislu je jedna od najmonumentalnijih feudalnih arhitektonskih cjelina u Slavoniji. Kurija je izgrađena u drugoj polovini 18. st. za potrebe nadzorništva vlastelinstva

Povodom Dana europske baštine danas je u Konzervatorskom odjelu u Vukovaru održana prezentacija obnove sve Kurije IV vlastelinskog sklopa obitelj Eltz. Tom prilikom je rečeno da je osnovni cilj predstavljanje bogatog nasljeđa i kulturnih raznolikosti europskog kontinenta ali i upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja vrednota baštine.

Pojašnjeno je da je Kurija IV - Inspectoratum dio vlastelinskog sklopa obitelji Eltz koja je obilježila povijest vukovarskog kraja, a u spomeničko-graditeljskom smislu je jedna od najmonumentalnijih feudalnih arhitektonskih cjelina u Slavoniji. Kurija je izgrađena u drugoj polovini 18. st. za potrebe nadzorništva vlastelinstva kao četvrta u nizu kurija u kojima je bila smještena uprava vlastelinstva.

Izvedena je kao kasnobarokno - klasicistička prizemnica. Tijekom Domovinskog rata Kurija IV je potpuno razorena da bi 2012. godine bila obnovljena u sklopu Projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", financiranog sredstvima Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i zajmom Razvojne banke Vijeća Europe. 

Pročelja i volumen zgrade obnovljeni su kao faksimil povijesne zgrade, prema rezultatima konzervatorsko-restauratorskih istraživanja, dok je u unutrašnjosti zadržan izvorni tlocrtni raspored uz prilagodbu suvremenim standardima. U Kuriji IV smješteni su Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Vukovaru, uprava Muzeja vučedolske kulture i Državni arhiv u Vukovaru.

>> Grof Eltz uknjižio se na pola Vukovara, građani uznemireni!

>> Vukovarski muzej ujedinio Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije